PINACOTECA BUCUREȘTILOR SABOTATĂ DE GABRIELA FIREA?

firea 1Gabriela Vrânceanu Firea a anunțat recent că Bucureștiul este în faliment. Nu e mirare. Priceperea administrativă a primăriței este egală cu zero barat. A promovat în timpul mandatului său evenimente mediatice și s-a lansat in diverse campanii politice. De administrație și de soarta bucureșteanului s-a ocupat prea putin. Prea multa politică, prea puțina administrație. Gabriela Vrânceanu Firea a fost interesată să-și cultive imaginea și să își vadă de propriile interese.

Așa de pildă, nu am ințeles rostul înființării celor 22 de companii cu 5.500 angajați care au supt la greu bugetul Bucureștiului. Faptul a dus la falimentului declarat de Gabriela Firea. A uitat prea repede promisiunile făcute înainte de alegeri. Din ce a promis atunci ce a realizat? Bucureștiul este mereu codașul clasamentelor printre capitalele Europei. Este cred cea mai proastă administrație după 1990. Aventura ei la primăria Capitalei se va încheia în 2020 cind mandatul ei se va termina. La anul pe vremea asta nu mai e primar. Nu are nici o șansă la alegerile locale din vara viitoare să ciștige un nou mandat. Poate nu îi e indiferent ce lasă în urmă….

pinacoteca 1Mă ocup aici de un singur aspect – promisa „Pinacoteca a Bucureștiului”. In 2012 palatul Dacia, strada Lipscani, nr. 18-20, sector 3, vizavi de Banca Natională, a fost cumpărat de Primăria Capitalei pentru a amenaja aici pinacoteca Bucureștiului inființată în 1933. Sub comuniști pinatocateca nu a mai funcționat. După 30 de ani de la căderea acelui regim Primăria Capitalei nu a fost în stare s-o redeschidă. Palatul Dacia are 6000 m patrați, iar patrimoniul Bucureștiului număra cca 5500 piese de mare valoare care stau ascunse prin depozite adesea insalubre. Indiscutabil – dacă ar fi redeschisă – Pinacoteca ar deveni unul din principalele obiective culturale și turisticie ale Capitalei. Amenajarea ei ar dura cam pină la sfirsitul anului, cîteva luni. S-ar putea deschide și treptat, pe secțiuni.

Nu stiu din ce interese Gabriela Firea a încercat să impună de nu mai puțin de patru ori Consiliulului Capitalei hotărîrea de a transfera palatul Dacia – destinat Pinacotecii – Institutului Elie Wiesel pentru a amenaja aici Muzeul Evreillor și Holocaustului. Hotărirea a fost respinsă de tot atîtea ori cu argument foarte simplu – că nu a avut nici avizul Ministerului culturii, nici avizul Comisiei pinacoteca 2de Patrimoniu București. Să mai spun că atunci cind clădirea a fost achizionată de Primărie (2013), banii s-au dat de la buget anume pentru Pinacoteca Bucureștilor, nu pentru altceva. Schimberea destinației clădirii este de natura penală. Este și motivul pentru care instanta a respins hotărirea (Sentinta nr. 8140 din 6 decembrie, 2018 a Tribunalul Bucuresti) . De ce s-a incăpățînat Gabriela Firea să ceara totusi de mai multe ori trecerea clădirii către altă instituție nu știu. Cert este că intre timp Institutul Elie Wiesel (mai rezonabil decit Primăria) a renunțat, incercind să obțina alt amplasament.

Miercuri 26 iunie este sedinta de consiliu la Capitală. Va avea lor încă confruntare pe acest subiect ultrasensibil. Va incerca iar Gabriela Firea să înfringă voința Consiliului care a refuzat-o de patru ori, sau va amîna pentru altă dată. E de văzut. Cert este că Bucureștiul are nevoie de pinacotecă.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!