POFTELE PREȘEDINTELUI DE LA CASA ALBĂ

By 13 noiembrie 2020Graffiti

clinton 1***1998, 13 noiembrie – Monica Lewinsky semnează un contract cu editura St. Martin’s Press pentru a descrie aventura ei cu Bill Clinton

„SUA – campanie prezidentiala. Din partea Partidului Democrat candideaza Bill Clinton. E inca foarte tinar (n 1946 ) A preluat modelul Kenndy si se pare ca nimeni il poate opri sa ajunga la Casa alba. Si totusi … surpriza. O anume Gennifer Flowers se autodenunta public, in presa. „ Am fost 12 ani amanta lui Bill Clinton” Pe vremea aceea era procuror al statului, guvernatoral statului Arkansas. Clinton era insurat cu Hillary care naste estimp un copil, Chelsea. Electoratul american este destul de bigot, tine la chestiunile de morala. Nu isi doreste un presedinte care comite adulter, inseala, si nici care minte…Mulți candidați au fost eliminați din cursa din acest motiv – legături adulterine.

De ce Gennifer Flowers s-a autodenuntat ? Asemenea povesti de obicei se ascund. Fac parte din intimitatea fiecaruia, din fata intunecata a biografiei intime. Presa a cautat explicatii. Intii banii. Povestea valoreaza sute de mii de dolari la fiecare aparitie, interviu, articol. Apoi sigur va scrie o carte de amintiri care se va vinde foarte bine si va aduce multe drepturi de autor.Sute de mii, poate milioane de dolari. Alta explicatie 2/ GF este apropiata de partidul Republican, chiar o militanta activa. S-a gindit sa dea o mînă de ajutor republicanilor sau i-a cerut ajutorul cineva din partid. 3/ Din motive personale – răzbunare pentru că a fost părăsită. Clinton a dus-0 cu vorba, dar nu a luat-o de nevastă. De la o vreme a uitat de ea, s-a simtit jignită. A preferat cariera politica. Gennifer Flowers a marturisit patetic în acea zi „L-am iubit”. A fost o vedeta, ii place să apară in public, sa capteze atentia. A fost reporteră teve cind s-au cunoscut. Cind a părăsit televiziunea s-a facut cintareață. A încercat si actoria. De ce sa nu se fi gindit să apară iar în prim plan, să fie vazuta, sa revină iar în show-business. Poate i se ofera un contract odata ajunsă în centrul atentiei. In fata presei se prezinta ca scoasă din cutie, ca un star feminin de la Hollywood. E numai celofan, glanțuri și staniol. S-a făcut între timp blondă oxigenată. Vorbeste cu grija atentă la ce spune. Stie cit demult conteaza impresia pe care o lasă pentru soarta ei. Și mai ales se victimizeaza in fața camerelor. Joaca pentru sufletele caritabile, pentru feministe (foarte puternice aici), joacă și pentru galerie. Vrea să vîndă o poveste kitsch despre un prădător. E un basm pentru masele populare. Ea – femeia fragila – in fața puternicului bărbat politic care o seduce. Of!

clinton 4Bomba cade exact in mijlocul campaniei. In citeva ore audiența lui Clinton scade la jumătate. Pare eliminat din cursă, nimeni nu ii mai dă șanse după o asemenea lovitură dură. Deși pare pierdut, salveaza totuși situatia. Secretul constă în faptul caHillary îl susține. Nu se dezice de el, nu se cearta in public, nu il părăsește. Dimpotrivă, se arata pretutindeni impreună, se țin de mînă, par fericiți în continuare. Clinton dă și o contralovitură mediatica de excepție. E un animal politic redutabil. Apare la televiziune imediat după finala superbowl. Audienta – 40 de milioane de telespectatori. Același scheci – imagine idilica, el cu Hillary de mînă. Par foarte indragostiți unul de altul. Ea îl apără cu dinții, face 60 de minunte un rol de primadona. Parcă e la Scala, sau la Metropolitan Opera. Dă vina pe dusmanii lui din partidul Republican. Isi apără de fapt căsnicia. Și-a facut o socoteala la rece. Ce cîștigă dacă Bill al ei se prăbușește? Nimic, chiar are de pierdut. Statutul de prima daoana a țăro intii Are decade. Viitorul ei ar deveni extrem de nesigur. Plus rușinea, oprobiul suferit. Asa că nu cedeaza o clipa in fața reporterului. Nu se arată descumpanită. Nu lasă să se întrevadă vreo fisură între ea și Bill. A doua zi, lui Clinton îi creste spectaculos cota de popularitate. De ce nu ar fi Bill Clinton victima unui complot ? se întreabă milioanele de telespectatori? Daca era ceva, Hillary l-ar parasi, daca nu il părăseste, atunci…

Nu este singura poveste cu femeile pusa in seama lui Clinton. Avea o reputatie de mare crai, dar Hillary mereu a închis ochii. Mariajul ei era mai important decit aventurel lui galante. La 5 mai 1994 Paula Jones, o functionara din administratia statului Arkansas, depune plingere impotriva lui Clinton. Pretinde ca el a atras-o intr-o camera a hotelului Excelsior. Acolo ar fi hartuit-o sexual si a incercat sa o violeze. Recunoaste ca nu s-a intimplat nimic, dar tentativa se clinton 3pedepseste ca si fapta. Plus ca ii creaza agresorului o mare problemă de reputație. Pentru un presedinte poate sa ii fie fatal. Republicanii se agita, abia asteapta un motiv sa il atace. Clinton neaga ca ar fi ceva adevarat. Trebuie spus ca nici Paula Jones nu este pentru public prea e convingatoare. Probele cam lipsesc. Se fac pariuri, opinia se împarte in doua. La fel si presa- după simpatii. Unii o cred pe Paula Jones, altii pe Bill Clinton. Clinton este popular, Americii ii merge bine sub acest presedinte liberal și tinăr. Cite un scandal mai inveseleste lumea. De ce nu? Șomajul e jos, prosperitatea se simte aproape in fiecare cămin…Deci presdintele poate face ce pofteste atita vreem cit Joe are pe masa o bere si un hot dog/zilnic.

Afacerea se transeaza intre avocați. Ei mediaza o ințelegere pentru stingerea scnadalului. Vor sa impiedice ca lucrurile sa ajunga mai departe. Presa trebuie cumva facută sa tacă. S-a spus ca Bill Clinton i-ar fi cerut lui Paulei Jones sa nu spună adevarul – ceea ca peste Ocean este un delict grav avind in vedere functia lui Clinton- președintele SUA. Se ajunge la un acord. Scump pentru Clinton. Cel mai scump act sexual ratat din istorie. Tăcerea adesea este doar o chestiune de preț. Cit? Tirgul se incheie pentru un milion de dolari si o declaratie din partea lui cum că regreta cele întîmplate – mă rog, onoarea dnei trebuie „reperetă”. Primul lucru pe care Paula Jones il face cu banii incasati este sa-si faca operatie estetica. Si-a remodelat nasul care arăta ca o trompăde elefant ina atunci, si o făcea extrem de antipatica. A inceput sa fie invitata in studiourile radio si teve, sa dea interviuri, sa scrie etc…Recunoatgem aceesi reteta din primul scandal.

clinton ml 2

Dar scandalul sexual care era gata să-i intrerupă mandatul de presedinte – a fost o povestea eroi-comică. Personajul de sex opus a fost de data asta o stagiara care a lucrat intre 1975-1977 la Casa Alba. Numele ei Monica Lewinsky. In 1995 cind incepe sa lucreze aici are 21 de ani, vine din California, dintr-o familie burgheza, bogata. Tatal ei este simtizan al partidului democrat, contributor la campania lui Clinton. Clinton are in 1995 49 de ani. Povestea l-a dus pina in fata Congresului, la un pas de demitere – prin procedura de „impeachement”. De la cazul Richard Nixon nu s-a mai intimplat ceva asemanator. In 18 luni, cit a durat idila cu conotatii sexuale, intre cei doi au avut 9 intilniri in cadru intim. Nu stim nici azi ce s-a intimplat intre Clinton si Lewinsky. Depozitia lui in fata Congresului e plina de ambiguități. La cele mai multe intrebari a refuzat sa raspunda. Mai alea la cele concrete. Ce stim azi stim din conversatiile ei telefonice cu o prietena care inregistreaza tot ce ii povesteste Monica Lewinsky la telefon, cu intentii nu tocmai curate. Paseaza casetele procurorului Kenneth Starr, iar acesta – le da ca probe judecatorilor. Vor fi ascultate cu sufletul la gura de toata America. Dar cit adevar conțin? Cit e laudă, cît e regret, cit e revanșă? Cine știe!

clinton hilarryLa 26 ianuarie 1998 in cadrul audierilor – televizate in direct ( nu a lucrat nimeni in acea zi, a stat acasa sa-l auda pe Clinton povestind ce făcea in intimitate cu Monica Lewinky ) sub tirul intrebarilor. Bill Clinton roșu-vînăt a declarat” Nu am intretinut relatii sexuale cu aceasta femeie, Monica Lewinsky” Se subințelege că nu a existat „intercopse” ci e vorba „doar” de felație. După Clinton, nu ar fi sex propriu zis-zis. Ce ziceti? E sau nu e? Procurorul Kenneth Star in rechizitoriu il acuză de 11 capete de acuzare. Camera Reprezentantilor admite numai două, dar doua care ii puteau fi la fel de fatale dacă erau acceptate si de Senat – minciuna si amestec in treburile justiției. Afacerea se complică atunci cind Lewinsky predă o rochie cu care se ducea la întîlnirile amoroase din Salonul Oval. FBI-ul caută pe rochie ADN-ul prezidențial. Spre norocul lui, nu găseste nimic. Astfel, acuzatiile din dosarul „Monica Lewinsky vs Bill Clinton” cad! Senatul respinge acuzatiile și îl achită.

tanase rep 3Clinton si-a salvat președinția, mai are doi ani de mandat. Nu a fost demis in ciuda scandalului imens care a zguduit America. Se adresează Congresului si vorbeste despre cei doi ani care i-au mai rămas din mandatul de președinte. Americanilor le plac eroii, cei care trec peste adversități mai ales. Basmul cu Harap alb. Le plac invingatorii. Așa si cu Bill Clinton. Trece acum drept băiatul cel bun care i-a invins pe cei răi. Complotul impotriva lui a eșuat. Așa se intimpla în mitologia americană. Ideea de happy-end este adinc înrădăcinată.”

***Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, aparuit in aceasta toamna, 2020, la editura ra Hyperliteratura. Puteti comanda exemplarul dva la libris.ro, elefant.ro carturesti.ro De asemenea la raft, in lanturile de librarii CLB, Carturesti, Librarium, Humanitas.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!