POLITICIENII LA TAIFAS

tanase nisa 113Va să zică Dragnea s-a întors din vacanță bine frecționat, badijonat, fericit, întinerit, cu moralul ridicat – așa cum ii stă bine unui lider care vrea să pună de o dictatură. Dacă între timp scapă de pușcărie, sigur o va lăsa mai moale cu autoritarismul și se va apuca de democrație. Si marfa asta se vinde bine. Or, el e negustor de orice – de fum , de iluzii, de fakenews, de promisiuni. Esențial este să nu ajungă să fie cazat la Jilava într-o celula și să petreacă în conditii de lux cîțiva anișori.

După un telefon prealabil l-a convocat pe majordomul casei, Tăriceanu, să vadă, bre, ce și cum. Mai merg împreună și în 2019 sau se gîndesc la un divorț amiabil. Dar pînă acolo mai au multe de împărțit. Cine ia copilul, cine ia mașina, la cine stă copilul, cît e pensia alimentară și cine o plătește. Abia după ce toate astea sunt stabilite, coaliția PSD&ALDE poate să-și încheie misiunea. Nu au discutat treburi importante, cum cred unii. Au povestit cum s-a distrat fiecare în vacanță. Dragnea e specialist în pîrlitul porcului, Tăriceanu în halitul respectivului porc. Ce să facă cei doi, de vreme ce Opoziția e ca și moartă, așteptînd stoică să vină alegerile să le cadă puterea în brațe ca o pară mălăiață.

Circulă zvonuri că Tăriceanu ar avea întrevederi cu Klaus Iohannis. Ca ar rupe cirdasia cu Dragnea pentru postul de primminstru intr-un viitor guvern. Sunt sceptic ca s-au intilnit. E o dragnea 1fumigenă. Cineva bagă bățul prin gard. Parcă vad că tocmai Tăriceanu e ăla. Recte, Iohannis nu are timp de fleacuri. Este în mari tratative cotroceniste cu liberalii. Pleacă unii, vin altii, e pelerinaj. Fiecare cu interesul lui. Palatul Cotroceni s-a transformat in palatul Topkapi din Constantinopole, unde vin să pupe papucul supușii luminăției sale. Tema certurilor este lista pentru europarlamentare. E un subiect prea important ca Iohannis să îl lase în seama lui Orban&PNL. Orban – mi-a șoptit cineva de la virful PNL – nu mai e la butoane. Iohannis dictează cine e pe listă și cine nu. Liderii liberali iau notițe să nu uite pină acasă. Se supun vointei prezidențiale fără să cricnească. De ce?

În PNL nu liderii aleși la congres fac jocurile, ci preferații lui Iohannis. Și la Congresul PNL tot el i-a impus. Altfel nu i-ar fi oferit sprijin lui Orban să fie ales nr 1. Numai așa, la pachet, l-a vrut. Sunt personajele în care are el încredere, cei pe care i-a băgat personal în porție. Sunt oamenii lui și nu de azi de ieri. Gorghiu, Bușoi, Turcan etc. Pe scurt, Iohannis nu îi vrea pe listă pe numiții Antonescu, Blaga, iohannisetc. Mă mir că liberalii se lasă atît de ușor încălecați. Totuși, Klaus Iohannis are mare nevoie de PNL la toamnă cînd începe campania electorală pentru prezidențiale. Nu are alt vehicol electoral pe care să-l folosească. PNL și atît. Orban ar trebui să se tină mai tare. Timp ca de la Cotroceni să se organizeze un partid prezidential nu mai este. Iohannis are nevoie de liberali dacă vrea să ciștige al doilea mandat. Fără PNL nu iese președinte. Din păcate liberalii sunt dezbinați ( tabăra Iohannis vs tabăra fără Iohannis, PNL vs PDL, etc). Ei nu pot să țină piept ingerintelor lui Iohannis și cozilor de topor din partid.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pot să stea liniștiți la taifas despre mările calde, femei, băuturi răcoritoare, mărci de mașini. Cel puțin atîta vreme cît Iohannis & liberalii se joacă de-a politica.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • Bem Maria spune:

  Mi-a plăcut taifasul politic din această dimineață și in general tot ce scrieți dumneavoastră . Am reținut,, Dragnea e specialist în pîrlitul porcului,, Câtă dreptate aveti!

 • Dan Nicolescu spune:

  Dle Tanase, Va citez din memorie din tragedia ” Boris Godunov ” a lui Puskin.
  Zicea nebunul Iurodivii :
  ” Vai si amar tie, Rusie,
  Vai si amar tie, popor rus,
  Popor flamind ”
  Cine ar urechi de auzit, sa auda !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!