PORFIRIO RUBIROSA, PLAYBOY-UL NR 1 AL SECOLULUI

rubirosa 1Cîntecul pe care il fredona adesea era „I’m just a gigolo”, foarte potrivit. Este ce credea Porfirio Rubirosa despre el însuși. Ce caută acest episod frivol intr-o carte simandicoasă? Răspuns – m-a convins lista fabuloasă a amantelor lui furnizata de presă între anii 30 și anii 60 ai secolului trecut. Dolores del Rio, Marylin Monroe, Ava Gardner, Rita Hayworth, Soraya impărăteasa Iranului, Joan Crawford, Veronika Lake, Kim Novak, Judy Garland, Eva Peron. Și e numai un modest extras. Lista este mult mai lungă. Avea boala la femei celebre și bogate. Ii plăcea sa pozeze paparazzilor cu ele pe plaje toride, in stațiunile montane exclusiviste, în cluburi de noapte de lux, la evenimente mondene pentru VIP-ri. Este cea mai bună reclamă pentru un playboy – o femeie tînără, bogată, frumoasă, surîzătoare, agățată de brațul tău. IQ-ul nu se afla neapărat printre calitatile ei. Îi trebuie doar un bikini, pantofi cu tocuri cui, bijuterii veritabile. Dacă e sezon rece, o blană nu mai ieftină de 50000 dolari, un taior Chanel, alte tocuri cui, niște bijuterii.

Imaginea atrage fantasmele femeilor dar și pe ale bărbaților, în egală măsură. Și domnii se visează ceva, nu numai ele. În cazul nostru – unul disperat – domnii se doresc/se cred mari seducatori. Cred că nu le rezistă niciuna. Iși doresc din tot sufletul să fie Don Juan sau Casanova. Ei au fost/sunt dintotdeauna idolii părtii bărbătești pe planetă. Un secret – bărbații pierd tot atît timp în fata oglinzii ca și ele, după ceas. Ce fac? Verifică freza, căutătura ochilor, bicepsii, dantura și ce mai face parte din inzestrarea unui mascul feroce. Urmează partida de vînătoare, ieșirea pe teren. Numai că pe cimpul de bătălie foarte puțini reușesc. Unul a fost Porfirio Rubirosa. Povestea lui nu este numai despre barbați și femei, ci este mai ales despre fantasme. Despre imaginarul colectiv, despre fascinația reciprocă dintre sexe.

Profirio Rubirosa era diplomat – de origine dominicană. Venea din înalta burghezie. Educat la Paris. A avut șase neveste și sute de amante, una și una. Cum nu avea banii lui ( nu era să traiască din salariul de diplomat!) îi trebuia cineva care să-i întretina modul de viață și își vindea farmecele cui trebuia. Doamnele achitau notele de plată. Gusturile lui erau extrem de costisitoare. Mașini de curse, cai de rasă, yahturi, călătorii, bani de buzunar, bijuterii, ceasuri de lux, etc. Alegea atent – aristocrate, văduve bogate etc. Jet- setul epocii era lumea în car se învîrtea.

rubirosa 3Cîteva date. S-a căsătorit întii cu fata dictatorului Republicii Dominicane, Trujillo. A făcut o partidă strălucită, cum se spune. Dupa nuntă este numit in post la Berlin, era perioada Jocurilor olimpice, 1936. Aici, povesteste sotia lui mai tirziu, a petrecut toate noptile in oraș, fără ea. Apărea in zori acoperit de urme de ruj. S-a ocupat mai puțin de relațiile cu Hitler&Co sau de sotie, ci mai mult de nemțoaicele frumoase. În 1938 divortează și stîrneste furia socrului. Trujillo era un clown, un personaj pitoresc, înzorzonat cu decorații, grade militare, uniforme excentrice. Și-a amenințat ginerele că-l omoară, ceea ce nu s-a întimplat totuși. Mai mult, Trujillo i-a cerut să îi aranjeze o vizită la Paris, ca să faca un tur al locurilor deochiate. A fost foarte mulțumit dupa vizitele la bordelurile de lux, in baruri de noapte și l-a iertat. L-a numit in post la ambasada dominicană din Paris. A fost un diplomat activ, a mai trectu prin ambasadele de la Buenos Aires, Washington, Havana etc. În acei ani iși face numele de playboy international. Devine o prezență amoroasă extrem de activă în lumea bună. Are mutiple aventuri cu staruri de cinema, starlette, burgheze singure, moștenitoare bogate, aventuriere ca și el, rătăcite prin viață. Tot ce se nimereste, dar mereu tinere, frumoase, celebre.

 

rubirosa 2Vine războiul, 1 septembrie 1939. In 1942 se căsătoreste cu frumoasa actriță Danielle Darieux, cel mai mare star al cinematografului francez. Vestea proastă este că Republica Dominicană intră în război alături de Aliați. Franta vichistă, sub mareșalul Petain – era aliata lui Hitler. Rubirosa este inchis în Germania în lagăr. Gestapo il bănuia de spionaj încă din anii 30. Nu era singurul serviciu secret care l-a suspectat. Danielle Darrieux – ca să îl intilnească – participă în 1942 la un turneu oficial al artistilor („colaborationisti” li s-a spus ) la Berlin. Aici intervine pe lîngă oficialitățile naziste să fie eliberat. Reușeste. Situația i-a fost reproșată după război. Indată dupa eliberarea Parisului, mașina lor a fost recunoscută de treăatori și atacată cu pietre. Cei doi au divorțat în 1947…

A treia căsătorie Rubirosa a încheiat-o cu Doris Duke ( în 1947), moștenitoarea unei uriase averi bazată pe tutun. Mariajul a durat un an, din 1947 1 septembrie, pînă în octombrie 1948. La divorț a primit din partea ei 25,000 $/ lunar pînă la viitoarea căsătorie. A mai primit o plantație de cafea în republica Dominicană. Mai multe mașini sport, un avion B 25 convertit pentru sport, plus un palat din secolul XVll-lea, la Paris. Nu era rău pentru un an de căsătorie. Suferi, dar să știi că face! a comentat un umorist. Cu Barbara Hutton a făcut a 4-a căsătorie. A durat și mai putin – numai 53 de zile. Barbara Hutton era cea mai bogată femeie din lume la acea dată, moștenitoarea lanțului de magazine Woolworth. Era la a 5-a căsătorie ( din 7). Rubirosa nu a băgat se pare de seamă că își luase o nevastă, a continuat relația cu Zsa-Zsa Gabor. În viața lui existau și alte femei cu care nu ezita să se afiseze. După nici două luni au divorțat. Rubirosa a primit cu această ocazie încă un avion B-25, cai pentru polo, o flota de pescuit in Atlantic, bijuterii și 2,5 milioane dolari, cadou, să aiba de o chiflă. E de presupus ca aceste două căsătorii au fost niște afaceri. Căsătorie in schimbul bunurilor transferate la divorț.

rubirosaIn 1956 s-a căsătorit cu altă actriță, tot franțuzoaică – Odile Rodin. De mirare, mariajul a durat 9 ani, pînă în 1965, cînd Rubirosa a murit în conditii tragice. Acesta ar fi dosarul lui de cadre, CV-ul, cum spunem azi. Ce a amintit presa in necroloage atunci cind i-a anunțat decesul. Figura lui însă depăsește aceste note seci. Mitul lui Don Juan nu a dispărut de la Mozart încoace. Memoriile lui Casanova – deși mii de pagini – se vînd excepțional cînd se trage o nouă editie. Interesul pentru seducătorul căruia îi cad femeile la picioare nu a slăbit cu o iota. Ce bărbat nu viseaza că în usa camerei de la hotel noaptea bate cineva. Deschizi și dai de o frumusețe asteptind să deschizi. Altele preferă sa strecoare bilețele de amor. Pentru unu ca el se aruncă femeile de la etaj, iau barbidurice, se atîrnă în ștreang. Femeile sunt dispuse să iși lase rușinea, să nu le pese de nimic, numai să aiba o aventură de-o noaptge cu el. Și, fireste, să afle lumea! Cum altfel?

Mitul lui Casanova a ramas intact pină în epoca noastră. Chestiunea complicată este – cine ridică mănușa? Lăudăroși sunt pretutindeni, atîrnă de mese prin cîrciumi. Fac parte din specia celor care se laudă cu aventurile lor cu femeile. Scabros, mai și povestesc ritualul respectiv (adesea mint). Aparțin celei mai întunecate părți a bărbatului. Dacă nu reușește în realitate să dea gata femeile, compensează în închipuire. Dezvoltă fantasme. De ce a reusit Porfirio Rubirosa să seducă atîtea femei? Și ce femei!!! Este intrebarea cheie. Trebuie să îi dăm credit, știe bine se spune. S-auzim! – Fii foarte atent la cea pe care vrei să o cucerești. Fă-o să se simtă cea mai importanta ființă de pe pămînt! „Există mulți bărbati excelenți în pat, dar nu poti ca să iei cina cu ei la un restaurant.” Fii gata cind se ivește ocazia! Nu e sigur ca va apărea alta. Cînd ai o șansă, n-o lasa să-ți scape. Fii disponibil în orice clipă pentru o aventura. Pe scurt – fii gata oricind de o partidă de sex! Evită cu orice preț plictiseala! Cind apare, schimbă dama! Și mai presus de orice – fii discret! Este decalogul unui don Juan.

Acesta a fost personajul intruchipat cu strălucire la jumătatea secoluluyi XX de Porfirio Rubirosa. Un playboy, un gigolo, un seducător. A murit la fel de frenetic, de aventuros, riscînd. S-a intimplat la 16 iulie 1965, pe cînd se întorcea cu Ferarri-ul său ultimul tip, 250 GT argintiu. Rula cu viteză, cum obișnuia. Se întorcea prin pădurea Bois de Boulogne – era dimineață- de la Clubul Jimmy’s unde sărbătorise ciștigarea Cupei Franței la polo cu echipa sa. A agățat cu aripa o mașină staționată la bordură. Masina lui a fost proiectata intr-un castan. A murit pe loc. Avea 56 de ani.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, in pregatire la editura Hypeliteratura, toamna 2020.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!