POVESTEA DINASTIEI.DICTATURA REGALĂ (9)

9.

Germania face presiuni din ce in ce mai mari asupra Bucureștiului. La sfîrșitul lui martie 1939 a fost semnat cu Berlinul un acord comercial. Economic, România intra in zona de interese germane. Mașiăaria de razboi a lui Hitler avea nevoie de petrolul și grînele românești. România spera în schimb să obțină sprijin în cazul unui conflict cu Ungaria sau a unei agresiuni sovietice. În acel an, deja, principalul client al exporturilor românesti este Germania, iar Germania este principalul furnizor de produse pe care România le importa.

Pe continent lucrurile evoluează cu repeziciune. Toata lumea se pregătește de război. După negocieri prelungite în culise, între URSS, Marea Britanie și Franța, Stalin preferă să se înțeleagă cu Germania. La 23 august 1939, la Moscova, cei doi miniștri de externe, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, semnează un act prin care cele două două state îşi stabilesc de comun acord sferele de influență și își împart între ele Europa de Est. Consecinţele se văd repede. La 1 septembrie, Polonia este atacată de Germania. Al doilea război mondial a început.

Marea Britanie şi Franţa care asistaseră pasive la agresiunile lui Hitler, se hotărăsc să riposteze. La 3 septembrie declară război Germaniei. La 17 septembrie URSS invadează dinspre est și Polonia se păabușește în ciuda unei rezistențe eroice. Blindatele germane mărșăluiesc la Varțovia. Desi la 6 septembrie, România s-a declarat neutră, Guvernul este de acord să primeasca refugiații polonezi. Veștile din Polonia nu sunt singurul semn al dezastrului…

La 21 septembrie, primul ministru Armand Călinescu este ucis de un grup de legionari. Echipa morții ocupă pentru cîteva minute clădirea radiodifuziunii din strada Berthelot şi anunţă asasinatul. Regele Carol dă ordin ca făptașii să fie executați și cadavrele să fie expuse la locul atentatului. România a intrat in zodia Satanei, cum va scrie mai tîrziu regele Carol.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!