de NICOLAIE MĂNESCU

Un editorialist de marcă de la ”Financial Times” are curajul să susțină că Grecia este deja o colonie a zonei euro și subliniază pe cuvântul ”prima”, ceea ce, se înțelege de la sine, că vor mai urma și altele. Acesta este Wolfgang Munchau, fost editor la ”Financial Times Deutschland”. Așadar, Grecia deschide lista țărilor europene care, mai repede chiar decât se așteptau euroscepticii, își pierde suveranitatea.

Sesizăm că apare un nou concept în relațiile internaționale și de principiu ale Uniunii Europene și anume, prețul suveranității. Suma fabuloasă la care va ajunge ”împrumutul” acordat Greciei va depăși 500 miliarde euro și nu va putea fi niciodată rambursată. Măsurile de austeritate impuse nu au și nu vor avea niciodată efectul propus, adică al redresării. Ele nu fac decât să întârzie luarea unei decizii finale când Grecia se va ceda pe sine însăși, cu arme și bagaje. Guvernul și parlamentul grec au acceptat toate condițiile impuse.Deja, acum, dansează după cum li se cântă iar bancherii nemți nici să nu audă de sirtaki. Fiecare împrumut înseamnă acceptarea unor noi condiții, cedări succesive de suveranitate.

Într-o asemenea situație puterea statului elen este scoasă la mezat. Dacă poporul grec dorește să se guverneze singur, fără niciun amestec din afară, trebuie să plătească. Nu o sumă fixă ci trebuie să rămână îndatorat pentru totdeauna.

Cea mai tare ”propunere” este, însă, aceea de a amâna alegerile planificate pentru luna aprilie și de a menține guvernul tehnocrat al premierului Lucas Papademos mai mult timp, o ingerință brutală în treburile interne ale statului democrat, care nu face decât să nege principiile statului de drept. Parcă începe să se limpezească ca și la noi, comasatele nu erau chiar opera strategului Băsescu. Teama că poporul grec își va alege pe cei care să le reprezinte interesele dă fiori reci celor de la Berlin și Bruxelles. Ministrulul german de Finanțe,Wolfgang Schauble, a transmis actualului executiv al Greciei că ar trebui să amâne alegerile, ca o condiție pentru un nou ajutor extern. „Guvernul german vrea să împiedice o alegere democratică «greșită». Zona euro vrea să impună guvernul pe care îl dorește în Grecia – prima colonie a zonei euro”, conchide Wolfgang Munchau.

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!