PREZIDENȚIABILUL DOMN IOHANNIS

iohannis click.roNu stiu de ce a apărut pe tapet chestiunea anului 2019. Cam prematur! Este vorba despre alegerile pentru Cotroceni. Principala chestiune este dacă Iohannis 1/ candidează, și 2/ are șanse să cîștige un nou mandat. Da, cred eu, în ciuda dezamăgirii pe care a produs-o. Acesta este destinul politicienilor și partidelor românești – să dezamăgească iar noi să ne resemnăm cu prestația lor sub așteptări. Așa că suntem vaccinați. Suntem obișnuiti să nu avem ce ni se promite în campanie, iar speranțele să nu se împlinească. Pe scurt, lumea s-a resemnat. Mă refer aici la electoratul lui Klaus Iohannis, așa-zis de dreapta. Bun/rău, se va merge pe mîna lui.

De ce are șanse Klaus Iohannis la un nou mandat ? Intîi – va fi votat de tot blocul antiPSD care este indiferent de performanțele sale. Klaus Iohannis a adoptat expectativa ca stil politic. S-a plasat la antipodul lui Băsescu care obișnuia să fie prea vocal, să intervina tot timpul in instituții, să facă numiri, să fie pe televizoare în fiecare seară – că avea sau nu avea ceva de spus. Prefera să fie președinte-jucător. Klaus Iohannis este un președinte-privitor. Deși se află pe scena politicii în prim plan a adoptat o atitudine de spectator neimplicat. Se află ca într-o sala de teatru și din cînd în cind – rar – aplaudă sau își manifestă nemulțumirea. Nu pare implicat în acțiunea piesei, deși evident este, avînd in vedere Constituția și prerogativele înscrise acolo.

A doua condiție ca Iohannis să nu ciștige alt mandat este ca adversarii lui să produca un candidat în stare să îl infringă. PSD nu a scos deocamdată nimic. Conflictele interne îl impiedică să gindească pe termen mediu și lung. Problema pentru PSD este mai importantă decît pare. PSD e partid de guvenarmînt, cel mai mare partid. E în afara discuției să nu aibă candidat propriu, cu șanse. În această situație s-ar daclasa ca partid, ar deveni unul de mîna a doua. Ideea de a aduce un candidat din afara partidului, un terț, e cît se poate de proastă. Se discută despre Calin Popescu Tăriceanu – care se tot înghesuie în față și-și dă aere de prezidențiabil. Cu vehicolul ALDE nu are nici șansă. Are nevoie așadar de PSD, dar PSD nu are nevoie de el.

Normal ar fi sa candideze pentru Cotroceni chiar președintele partidului (eventual șeful guvernului). Așa se întîmplă in democrații consolidate. Liviu Dragnea nu va avea drept să se inscrie in cursă, deși speră să-și rezolve pînă atunci problemele din justiție. După ultimele desfășurari din partid este posibil să nu mai fie în 2019 liderul PSD. Destui îl dau ca favorit pentru aceasta cursă spre Cotroceni pe Mihai Tudose. Dar Tudose, cred eu, nu e capabil să susțină o campanie electorală, adică să adune voturi. Aceeași situație și cu George Maior, alt candidat posibil. Amîndoi pot fi premieri, adică numiți în funcție, dar nu aleși prin vot.
In concluzie, după cum se configurează azi scena politică, da, Klaus Iohannis are mari șanse la un al doilea mandat.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

FOTO www.digi.ro

Copyright DESKEPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!