carmen iohannisDupă o absenţă de câteva luni, doamna Carmen Iohannis a apărut din nou în public. Își însoţeşte soţul într-o lungă vizită oficială ( 5 zile ) în Israel. Dar nici nu a început bine vizita şi d-na Iohannis a atras critici. De această dată e vorba că a apărut în Biserica Sfântului Mormînt cu o fustă prea scurtă şi cu capul descoperit. Mai mult, i s-a reproșat că nu a luat în calcul că la discuţiile care au urmat cu patriarhul ortodox de la Ierusalim, va fi invitată să se aşeze etc etc. Lumea comentează și nu e cazul să fac eu aprecieri vestimentare. Ar fi prea frivol. Există persoane calificate care să le facă. Să le facă, suntem (încă) o ţară liberă. Dar remarc că energia cu care lumea se inflamează pe tema ţinutelor doamnei Iohannis pare să vină din altă parte. E prea multă iritare și defetism. De unde vine? Să vină din dezamăgire față de aparițiile și prestațiile primei doamne? Nu ştiu.

elisabeta 1Doamna Iohannis a spus în campania electorală că are ca model familia regală. Nu cred că s-a gîndit cineva atunci la lungimea fustei sau la designeri premium. Toată lumea s-a gândit, fireşte, reginele din familia regală. În primul rând la pasiunea reginei Elisabeta pentru arta românească. Se știe, costumele populare datorită ei au devenit cunoscute în Europa. Regina Elisabeta ruga soţiile ambasadorilor de la Bucureşti să poarte ie la festivităţile pe care le organiza. A fost o mare protectoare a artelor. Un ex. datorită bursei instituite de ea, precocele George Enescu şi-a continuat studiile în străinătate… S-au mai gândit la nepoata reginei Victoria. Acea nepoată care a acceptat căsătoria într-o ţară abia ridicată din praful Balcanilor și a devenit Marea Regină a Unirii. Regina Maria, născută Maria de Saxa-Coburg Gotha, nu e ezitat să lucreze în taberele de carantină de la Dunăre după războaiele balcanice, îngrijind soldaţi, fii de ţarani cvasi-analfabeţi, oameni simpli. A făcut acelaşi lucru în primul război mondial când ţara era zdrobită de ocupaţia Puterilor Centrale asupra Regina-Maria sora de caritate 1917Bucureştiului şi a Valahiei, iar Moldova era ameninţată de bolşevici, femeia aceasta, cu cel mai albastru sânge al Europei în vine, a mers prin noroaie, a suferit de frig, a văzut sânge, pansamente infecte, păduchi, a înfruntat tifosul exantematic care bîntuia peste tot. Ştia că îşi riscă viaţa, dar nu i-a păsat, nici nu avea timp să se gîndească la ea. A făcut ce trebuia să facă Doamna ţării: a dat încredere. Încredere că ziua de mâine va veni, că ziua de mîine va fi mai bună. Să fie limpede: încrederea a făcut România Mare, nu războiul. Războiul a furnizat doar contextul.

În 2014, s-au mai gândit românii, cîţi mai ştiu un pic de istorie, la regina-mamă Elena. Mama regelui Mihai. Cea care în plin război şi în chiar momentul în care Hitler îşi savura victoria asupra Europei Occidentale şi asupra civilizaţiei umane, a reuşit să îl convingă pe mareşalul Ion Antonescu, Conducărul ana de bourbon parmaStatului, să permită plecarea în Israel a mii de evrei, salvându-i în acest fel de la o moarte sigură. S-a împotrivit din toate puterile şi s-a folosit de toate conexiunile posibile şi imposibile să atenueze efectele ocupaţiei sovietice. Ea este cea care s-a întors alături de fiul ei în ţară, de la Londra deşi ştia că acest gest curajos îi putea costa pe amândoi viaţa. Poate că unii români s-au gîndit la regina Ana, tânara aristocrată de Bourbon-Parma care în 1943 s-a înrolat voluntară în Armata Franceză în al doilea Principesa Margaretarăzboi mondial transportând sîngele necesar pentru perfuzii spitalelor militare de pe linia frontului, riscându-şi viaţa. Cea care a acceptat în 1947 căsătoria cu un proscris, cu Regele Mihai, cel căruia Mari Puteri ale Europei occidentale i-au refuzat cererea de a-şi face nunta pe teritoriul lor din teamă prea mare față de generalissimul Stalin…
S-or fi gîndit alegătorii din 2014 şi la Principesa Margareta, care de cînd a pus piciorul în România, în ianuarie 1990, nu a încetat să lucreze pentru a şterge urmele dezastrului care a desfigurat România vreme de 45 de ani. Principesa se vede peste tot cu oameni simpli şi autorităţi scorţoase pentru a pune pe roate proiecte umanitare. Fac observația într-o țară ca România cu infinite probleme ( sărăcie, analfabetism, boli, etc) există un spațiu foarte larg de manifestare pentru o primă doamnă. Nu vizitele în străinătate ar fi primele urgențe. Țara are mare nevoie de incurajare, de încredere, de sprijin moral, de un model de urmat.
La astfel de Doamne ne-am fi gîndit în vara lui 2014 cînd Carmen Iohannis apărea alături de soţul ei la întîlniri electorale și-și declara admirația pentru femeile (unele chiar regine ) din familia regală.

STELIAN TĂNASE

Copyrightr www.stelian-tanase.ro FOTO www.mediafax.ro

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Alătură-te discuției 7 opinii publicate

 • kmy spune:

  ce-ar fi orice aparitie a prezidentului nostru fara stiri pe banda rulanta despre consoarta sa? N-am avea subiecte

 • ZOLTAN ANA spune:

  VITEZA SECOLULUI SI NEPREVAZUTUL ,UN TRECUT CE NU -L AVEM IN SINGE ….ORICUM ,CINE N-ARE BARINII SA SI CUMPERE … mie imi plac tinerii si demulte ori conteaza cum le bate inima si cit de luminos le este gindul …….ADMIRATIE PT CASA REGALA SI STIMA !

 • Cornelia Sib spune:

  Asa este. Aveti perfecta dreptate! Mie, una, nu-mi place Carmen Iohannis. Am somtit de la incaput, si acum ma conving, ca nu este ceea ce ar fi trebuit sa fie.
  Decat sa se manifeste de aceasta maniera (VIP), mai bine sa se dea inapoi, discret, precum a facut predecesoarea.

 • Doina spune:

  Care dintre fostele prime doamne sunt asa cum spuneti dvs.? Noi nu am fost obisnuiti ca prima doamna sa apara alaturi de presedinte, sau sa se implice in viata sociala asa ca d-na Iohannis fiind singura care a plecat cu presedintele in alte tari evident primeste critici, dar ar fi cazul sa fim mai toleranti. Nu exista o scoala de prime doamne, invata si ea din mers protocolul. Eu nu agreez doar lungimea fustelor, la varsta pe care o are ar trebui sa-si acopere genunchii, dar fiecare cum considera. Oricum sunt o pereche mai frumoasa decat tot ce am avut noi pana acum la conducere.

 • Ana Matei spune:

  Da, in sfarsit Stelian Tanase pe care il stiam… Iar despre doamna Iohannis, ce sa spun? E si ea o femeie ca multe milioane de alte femei din tara asta! Problema noastra e ca ne asteptam ca daca ajunge sa fie sotia presedintelui Romaniei ( si a ajuns!) sa fie un pic mai mult decat o persoana particulara. Adica… sa fie vizibila si altfel decat prin tinute si insotirea onorabila, ce-i drept, a presedintelui prin strainatate , sa fie aproape… macar de restul femeilor din Romania! In diverse feluri, ca sunt destule posibilitati! Ori e foarte timida, ori nu are suficient „suflet” si pentru ceilalti, imi pare rau! Eu as fi vrut-o de model uman! Dar nu numai cu atat, e prea putin! Asa ca…o femeie ca oricare!

 • Marius Lucian spune:

  Sa fii elegant, inseamna sa te imbraci adecvat in fiecare situatie… deci nu este o femeie eleganta….

 • Larisa spune:

  Credeam ca am depasit vremurile alea in care femeia trebuia sa intre in biserica acoperita. Eu n-am vazut-o pe doamna in discutie imbracata nepotrivit. Mi se pare o persoana extrem de decenta. Daca s-ar vorbi mai mult despre ce am vrea noi de la Prima Doamna poata ca am avea una. N-o sa ajungem prea departe cu comentarii penibile despre lungimea fustei sau a manecilor. Sotia Presedintelui nu face nimic din ceea ce ne-am dori noi pentru ca nu are cum. Nu are parghiile necesare si poate ca nu e nici momentul potrivit. Nu e regina si stie foarte bine asta. Noi trebuie sa cerem o institutie a Primei Doamne. Apoi, daca nu-si da interesul, s-o zdrobim. Dar pana atunci…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!