PRIN LONDRA – LENIN vs PICASSO

Caut locurile pe unde a locuit Lenin – documentare tîrzie la “Dracul si Mumia” (roman, editura Adevărul, 2010). Mai verific o dată. Aici se termină povestea, ultimul capitol. Piesa imaginară a lui Brech “Lenin, Ah, Lenin” – dă premiera aici, apoi Lenin e capturat. Am făcut cercetarea asta şi la Paris, acum zece ani, cînd am umblat pe urmele lui şi a metresei lui, Inessa Armand. A locuit între 1908/1912 ianuarie în sudul Parisului, arr. XlV pe rue Marie Rose nr. 4, lîngă parcul Montsouris. Menage a trois, el locuia cu Nadejda Krupskaia la nr 2. La Londra a ajuns în 1902. Adresa – Holford Square 30 a dispărut. Aşa că nu o găsesc din prima încercare, pentru că am vrut să mă descurc singur şi am coborît din taxi la King Cross Station. Ştiam că pe aici, în Pentonville Road, Lenin a locuit cu un nume fals, Jacob Richter, cu care s-a inscris şi la The British Library, aflată în apropiere, unde venea zilnic pe jos. Făcea cca 30 de minute. Mai tîrziu a venit cu bicicleta.

Lenin a fost un fanatic al bicicletei. Putea să bricoleze zile întregi, să o demonteze, să o cureţe, să-i dea cu ulei, să o vopsească etc. La fel făcea şi cu bicicleta nevesti-sii. Am reuşit să găsesc locul din a doua încercare, vineri, cînd am dat unui şofer de taxi adresa şi a găsit-o prin GPS. Aici a venit în 1903, Trotki, din Siberia clandestin, după ce a evadat. Casa s-a demolat şi s-a construit prin anii ‘60 un bloc de locuinţe. Cîteva străzi mai departe este o altă adresă, Percy Circus 16, unde a stat în 1907, pentru un congres. A mai stat şi pe Oakney Street, în N.dar nu mă mai duc. Ajunge. Prea mult Lenin.

Fac poze, termin repede la fosta adresa a lui Lenin, pentru ca vreau să văd în vecinătate o expoziţie “Picasso mediteraneanul”, într-o fostă hală industrială din sec XlX, transformată în galerie de un armean, Gagosian. Am mai văzut retrospective Picasso, la LA, NY, la Paris şi Barcelona, mai bune şi mai rele. Asta e în top, merita văzută. Lucrari din anii ‘40-50 cînd Picasso lucra în sud la Vallauris. Pictură, ceramică, sculptură. Am zăbovit mult. Am vazut bine totul, pentru că nu e înghesuilă, e devreme, 11,00, dimineata de duminică. Aici tabieturile sunt respectate cu religioziate. Vizitatorii, dupa limbile pe care în care şuşoteau, nu erau englezi. Nemţii, ruşi, japonezi, şi cîteva fete drăguţe scandinave. *** In “Dracul si mumia.”

I-am pus pe cei doi Lenin şi Picassso faţă-n faţă. Lenin merge în atelierul lui Picasso din Clichy, (coborîse din Bateau Lavoir), la îndemnul Inessei Armand ca să îi faca portretul în manieră cubistă.

Foto: Case pe Holford Street

Spune-ți opinia, fă-te auzit!