PRIN LONDRA – NOTTING HILL

Am ajuns la Londra luni seară. Stau în Notting Hill, departe de centru, cum am vrut; cartier boem, cu clădiri victoriene, ridicate la mijloc de sec XlX, nişte vile mai largi, cu coloane albe şi scări la intrare. Cartier în extremitatea vestică a Londrei, plin de cafenele şi anticariate, ferit de cohortele de turişti care se înghesuie în zina Trafalgar Square şi Covent Garden.

Prefer Londra Parisului. Parisul e prea geometric şi previzibil cu bulevardele lui drepte şi largi, bune pentru salve de artilerie şi şarjele cavaleriei. Londra nu a avut un Haussman, asta a fost marea ei şansă ei. În orice colţ, Parisul e acelaşi, oferă acelaşi peisaj urban. Imobile de 5-6 etaje cu aceleaşi arhitectură. Londra a rămas un labirint. Fiecare colţ, încrucişare de străzi, cartier, e diferit. Aici găseşti lume mai aproape de temperamentul meu. Chelnerii şi şoferii de taxi sunt mai politicoşi aici decît la Paris, unde dai de obraznicături, aroganţi, uneori de rasişti pe faţă. Ei dispreţuiesc călătorul pentru că în uşa bistroului, e o coadă de naivi care vor să intre, dispuşi să suporte măgăriile. Pentru că le e foame, ‘sunt la Paris’. Unii considereră că impoliteţea faţă de străini face parte din culoarea locală. Şi dacă nu îţi convine poţi să te ridici de la masă şi să ieşi. Dacă observi puţin, constaţi că respectivul e la prima, cel mult a doua generaţie de parizieni şi vrea să îşi sublinieze noua lui identitate în raport cu a ta, care nu te-ai parizianizat, ca şi cum ai dori-o neapărat. Localnicii nu mai fac meseria asta, bănoasă, dar de ‘jos”, de slugă. O meserie cu care intri prin uşa din dos în franţuzime.

18 aug 2010

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Ioana spune:

    Am vizitat Londra de 2 ori. Este un oras foarte frumos, foarte curat, cu oameni politicosi, civilizati, un oras cu o personalitate foarte aparte. Superior Parisului. Nu degeaba se spune ca „Parisul este orasul turistilor, Londra este orasul englezilor”.

  • Nick spune:

    Londra e cel mai frumos oras din lume!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!