PROMENADE DES ANGLAIS, O AMINTIRE

nisa promenade des anglais.1E o esplanada, un drum lat care trece falnic printre Marea Mediterană și linia de hoteluri scumpe pe parte opusă. De la ferestrele de aici poți vedea marea in culori splendide – cu nuanțe smarald și cobalt. Pozitia în fața mării dublează prețul unei camere. Dumnezeu a făcut o singură capodoperă, Marea Mediterană, restul lumii l-a răhățit ! a zis Dali intr-o clipă de inspirație. Azi nu prea mai poți să îți dai seama de gloria de altadată a acestei Promenade des Anglais. A devenit banală, e același peisaj de stațiune bogată, la malul mării, Cote d’Azur. Un peisaj comun cu Monaco, Cannes, Antibes. etc. Vilele frumoase, înconjurate de mari grădini au dispărut înlocuite cu mari hoteluri, imobile de apartamente de lux, complexe comerciale. etc.

IMG_9635Promenade des Anglais a ajuns azi o cale de acces care vine de la aeroport și traversează Nisa spre Monaco. Autoroute, cum spun francezii. Călătorii, vilegiaturiștii sunt alții. Lumea engleză și cea rusă care umplea Nisa între 1814-1914 in sezonul hibernal mai ales, a dispărut. Mai vin totuși bogați care frecventează cîteva hoteluri 5 stele, dar miracolul s-a sfirșit odată cu primul război mondial cînd s-au prăbușit Imperiile (rus, otoman, german, austro-ungar) și totodată aristocrațiile. Istoria este un cimitir al aristocratiilor, nu-i așa!? Pe aici au trecut multe capete încoronate. Țari și țarine din Rusia, regina Victoria a Marii Britanii, și urmașii ei risipiți prin Europa. Mari aristocrați, miniștri, generali, exilați politici, negustori și industriași, celebrităti de toate felurile. Dacă nu îți făceai apariția pe Promenade des Anglais in secolul al XlX-lea erai declasat, nu existai în lumea bună. Nu contai, aici era Gotha, aici se intilneau cei care contau intr-o vreme, care luat decizii, care dețineau marile bogății – de la imperii politice la imperii financiare.

barbu stirbey domnitorAm încercat să gasesc citeva locuri pe unde au tras, dar Nisa e schimbată. Se mai găsesc asemenea vestigii, dar prea puține. Drama se petrece așa – un imobilist cumpără un teren pe care se găsește o vilă veche cu amintiri bogate, o dărîma și ridică un imobil ca să facă bani, terenul fiind extraordinar de scump și profitabil. Am dat în preumblările mele de urmele lui Paganini, Nietzsche, Cehov, Matisse, Joyce, Chagall, Picasso. etc. Sunt și cîteva urme IMG_9388romanești, și nu doar celebrissimul hotel Le Negresco ridicat de un român in 1912, fost învățăcel și chelner la Capsa, om cu simțul afacerilor, plecat în Franta unde a făcut avere.

Dau două exemple. Domnitorul Țării Românești Barbu Stirbey între 1849 și războiul Crimeii 1854-5 cînd Principatele au fost ocupate de armate străine. S-a retras la Viena, apoi s-a stabilit la Nisa. A fost un domn bun, gospopodar. În secolul al XlX-lea, pină la Carol I a fost cea mai luminoasă figura aflata la un moment dat pe tron la București. Palatul lui se vede și azi pe Calea Victoriei. Dintre realizările lui amintesc doar Teatrul national unul dintre cele mai bune din Europa timpului sau. A încercat o revenire in 1859 cind a candidat dar a pierdut in favoarea lui Cuza. S-a retras de atunci la Nisa unde a locuit într-o vilă somptuoasă pe care inainte o inchiria țarina Alexandra Feodorovna. Barbu Stirbey a murit la Nisa in 12 aprilie 1869.

panait istrati nisaAltă figură care a lăsat urme la Nisa a fost Panait Istrati ( unde o stradă ii poartă numele)>A fost tipul opus din punct de vedere social, în raport cu Barbu Stirbey. Era un lumpen proletar, sărac, fără școală, IMG_9444născut la Brăila in 1884. Un vagabond care a colindat Mediterana și Europa. A venit la Nisa după primul război mondial, în 1920, să exerseze meseria de fotograf ambulant. Afacerea nu i-a mers bine, a încercat să se sinucidă demonstrativ in ianuarie 1921 în centrul orasului. Devine celebru după ce trimite un manuscris lui Romain Rolland care l-a ajutat să îl publice și l-a lansat in lumea literară mare. În 1923 apare „Chira Chiralina”, în 1924 apare „Unchiul Anghel”- se vind foarte bine. Istrati face succes de public și de critică (succes nereeditat de niciun prozator român pină azi). A mai trecut prin Nisa, dar in alte condiții, ca un scriitor de succes. A locuit aici mai mult timp in 1933/34 la Savoy Palace, unul dintre cele mai scumpe hoteluri. În 1935 moare la București.( fragment de jurnal)

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!