mao 2S-au cunoscut in 1938 la Yunan unde Mao (n 1893) și Gărzile roșii se retraseseră odată cu Marşul cel lung. Mao era liderul militar si politic al forţelor comuniste. Jing Quin (n 1914) actriţă, venea de la Shangai, venise în refugiu în zonă. Intre cei doi se infiripă repede o idilă. Nu înainte ca Mao să-si expedieze a treia nevastă la Moscova sub pretextul invăţăturii marxist-lenininste de care ar fi avut nevoie. Motiv real – dorea să scape de ea. Avea chef de carne proaspată, de alt aer, de o nouă iubită. Jiang Quig a fost aleasa marelui cîrmaci. Avea origini umile. In 1938 isi făuse deja un nume pe scenă şi în film. O însoţea o reputaţie cam sulfuroasă. Avusese deja 4 căsătorii. Se spuneau despre ea diverse lucruri neplăcute. Cum partidul a verificat-o s-a dovedit că multe era reale, nu birfe. Jiang Quin avusese o viata aventuroasă pină la virsta de 24 de ani. Nu era fecioara din altar. Căuta un barbat puternic, numai astfel – credea – ajungea unde şi-ar fi dorit. Voia să strălucească, să fie respectată, adulată, dorea să poarte garderobe de lux… Voia sa razbune umilinţele indurate pină atunci. Inca visa la o mare cariera pe ecran. Nu alese bine pina atunci, dar acum pusese ochii pe Mao. Au devenit intimi in ciuda opozitiei unor lideri din anturajul lui care auziseră despre reputatia ei de la Shanghai.Mai mult, l-au instiintat că nu este potrivită pentru liderul suprem al partidului. Lui Mao, ziceau ei, îi trebuia o femeie deasupra oricarei banuieli, cu un trecut fără pata. Nu era cazul!!! Mao a ignorat toate avertismentele, poftindu-i să-și vadă de treburile lor. S-a facut totuși un compromis in jurul mariajului celor doi. Ee s-a angajat că nu se va amesteca in politică. In noiembrie 1938 s-au casatorit. Ea are 24 el 45 de ani. În 1940 au un copil, singurul al cuplului.

Următorii ani curg in oarecare acalmie, războiul cu invadatorul japonez era departe, pe țărmurile in est și nord-est. Pe plan intern comunistii și fortele naționaliste GuominDang conduse de Cian Kai Shek, au o vremelnica alianță incurajata de Stalin, SUA si UK. Odată ce Japonia capitulează, 1945, China se intoarce la războiul civil. Foștii aliați devin iar inamici. In mao 71949 Cian Kai Shek se retrage in insula Taiwan, MAo e stăpinul Chinei continentale. La a 1 octombrie 1949 proclama republica China si anuntă in piața Tien AnMen natura comunista a Regimului. Cit despre Jiang Quing, face un pas spre prim planul vietii publice chineze. Este prima doamnă. NU asumă un rol politic si are influenta intrucit este sotia liderului PCC. In anii 50 are responsabilitati in institutile culturale, teatru, film mai ales. Nu era chiar ce-si dorea. Dar știa ca e privita cu neîncredere la virful PCC, chiar si de sotul ei care o ținea departe de organismele puterii. Relatia dintre cei doi se răceste incă din anii 50. Duc vieti separate, nu mai dorm împreuna. Ea se arată rareori la evenimente politico-mondene – la primirea unor oaspeti straini, la tribună in piata Tien AnMen la 1 octombrie si 1 mai. Are o prezență decorativă.

Jiang Qing e o femeie extrem de dificila, cum declara cei care au lăsat mărturii despre ea. Era extrem de răzbunătoare, capricioasă si ranchiunoasa. Se supara din orice motiv, vedea peste toto dușmani si intentia de a-i face rău lui Mao și ei. Era imposibil de multumit. Avea impresia continua că în jurul ei se gasesc numai dușmani personali care vor să o alunge din anturajul lui Mao. Marea ei temere era ca Mao va renunța la ea și-si va găsi alta femeie. Traia in nesiguranță. Mao intretinea multiple relații cu alte femei. Cu cit imbatrinea femeile cu care se culca erau mai tinere – recrutate dintre mao 8infirmiere, asistente, activiste din organizatiile de tineret, dintre dansatoarele ansamblurilor de balet. Pe toate le invita la petrecerile dansante (bisaptaminale) pe care le organiza in toate provinciile. Partuzele aveau loc adesea in vagonul personal al trenului de lux cu care călatorea. De divortat, Mao nu a divortat de Jiang Qing. Temerea ei nu s-a s-a adeverit. Joang Quing devenise treptat parte a sofisticatului lui joc politic. Mao a preferat să lase lucrurile așa, a ținut-o în rezerva. Ea a preferat să rumege in tăcere infidelitatile lui, desi o rodea gelozia. Teama ca va fi alungată de la Curete nu a parasit-o niciodată. Comportamentul nevrotic i-a fost dictat de acest considerent. Au rezultat desele ei crize de isterie, acuzatiile aduse oricind oricui, răzbunarile crude pe unul sau pe altul. Era supărăcioasîa, nu era bine sa iți puna gind rău ca sigur se razbuna. Argumenta toate astea prin grija pe care o avea pentru sotul ei, spunea că dorea neaparat sa il protejeze, pentru ca ii purta o mare iubire…

Jiang Qing si-a aratat adevărata fața în timpul Revolutiei culturale, 1966-76. Mao iși pierduse increderea in colaboratorii lui, Liu Shao Tzi, Deng Xiao Ping etc. Jian Qing parea omul cel mai potrivit pentru a-l sluji in revolutai cultual, ca sa vineze adversarii lui politici. Avea incredere numai in ea chiar daca nu mai erau intimi. După eșecul grav – cu zeci de milioane de morti, cu foamete, cu distrugerea economiei – a Marelui salt înainte. Mao a fost inlocuit de la presedintia statului chinez de Liu Shao Qui si Den SiaoPin. Rămasese lider numai la partid. Mao dorea un come-back, tinea să devina iar stapinul absolut al Chinei, nu voia să împartă puterea cu nimeni. Pentru el era clar ca dacă nu se redevine nr 1 absosut, va pierde si pozitiile pe care le mai detinea. Nu intimplator nu era de acord cu tezele ultimelor congrese si plenare (1959-66) care vorbeau despre „conducerea colectiva’, si respingeau „cultul personalitatii”. In plus Mao se dorea schimbarea modelului economic maoist. Mao a pus la punct planul unei contraofensive menit sa îi redea puterea politica înapoi. Asta a fost in esenta „revolutia culturală.” A produs haos cu bună știință cu scopul de a-si înlătura rivalii. Mao apeleaza la Jing Qing sa-l ajute să controleze ce se intimpla, sa ii urmareasc pe cei care cirtisera impotriva lui și să-l razbune. Nu se putea rol mai potrivit pentru ea. De 30 de ani aștepta in culise să i se dea un rol în politica la virf de la Beijing. Era ora ei!!!

mao 9Era vindicativă, ii placea sa faca rau, sa ii facă pe ceilalti sa sufere și s-o stie de frica. Ii plăcea mai mult ca orice să se răzbune, să pedepseasca. Era fidela total lui Mao. Situația ei depindea numai de el. Mai mult decit atit, se vedea succesoarea lui. La Beijing se faceau tot felul de calcule cu privire la stare lui de sanatate si la eventuala lui disparitie. Jiang Qing si-a afirmat la pretentiile șa sefia supremă indata ce Mao a dat semne că nu mai are mult de trait. Asa spuneau doctorii. Pe de alta parte rețeaua de spioni pe care ea o intretinea în Palat ii raporta escapadele lui erotice. În timpul revolutiei culturale Mao si-a revenit fizic si mental. Starea lui proastă care cerea ingrijire medicala strictă era mai curind politică nu fizilogica. Mao simula slabiciunea ca să își coaca in voie planurile ucigase împotriva rivalilor. Mao a devenit din 1966 relaxat, plin de energie. Ii placea mai ales să iasa la tribuna din piata Tien AnMen sa asiste la uriasele mitingruri ale Garzilor rosii care-l il aclamau fanatizate. Sunetul aplauzelor, scandarilor, uralelor erau mai eficiente deci orice tratament medical. Ii plăcea și să calatoreasca prin provinciile Chinei trenul lui de lux sa se intilnesca cu liderii locali, sa primeasca dovada obedientei lor. Serile se incheiau cu petreceri dansate de unde-si alegea partenerele pentru noaptea respectiva. Asta, in vremea ce China se afla în hasoul generat de revolutia culturala si inregistra zeci de milioane de morti. Indiferenta lui in pentru victime era însă totala. Pentru el revolutia insemna violență. Numarul morților nu conta și nu îl il impresiona în vreun fel.

Obisnuia sa-si petreaca nopțile cu mai multe tinere, nu doar cu una, desi avea o virsta (n 1893). Uneori se plingea de impotenta, presiunea, ingrijorarea si stressul ii anihilau apetitul sexual. A fost chemata de la Bucuresti Ana Aslan ca ii aplice tratamentul minune cu gerovital H3. Dupa trei luni, de injectii zilnice, Mao a renuntat in lipsă de rezultate. A trecut la tanase rep 3medicina traditională chineza. Potenta i-a redat- o entuziasmul parăzilor organizate de Gărzile rosii si mai ales pedepsirea rivalilor lui, Liu Shao Qi, Deng SiaoPing. Desi era sensibil la sexul frumos, nu se îngrijea, igiena lui era foarte precară pentru că nu se spala. Dintii lui erau necuratati de ani de zile, aveau culoarea verde. Nu-si schimba hainele decit foarte rar, de obicei stătea toată ziua imbracat intr-un halat. Răminea toata ziua intins, inconjurata de carti, pe marginea unei piscine, într-un sezlong care era și pat și masă.

Revolutia culturala condusa da Banda celor 4 in frunte cu Jiang Quing, a epuizat țara, a produs pagube uriase, haos si milioane de victime. Economia a fost data peste cap. Producatia s-a redus masiv, Societatea a fost dezmembrată, institutiile nu au mai functionat. In ultimii sai ani de viata Mao a asistat neputinicios la luptele intestine pentru putere. Se punea tot mai acut chestiunea ce se va intimpla dupa moartea sa. Agoniza… Doctorii nu ii mai dădeau șanse reale de a supraviețui unei noi crize. Cea mai activa in aceste saptamini la resedinta lui Mao a fost Jiang Qing. Era depedenta de el iar disparitia lui o amenința direct. Cei care nu fuseseseră distrusi in revolutia culturala se ridicau acum ca o forta politică redutabilă. Era nevoie de ei pentru a scoate țara din haos. Coalitia dintre veterani si armata mao 3i-a barat lui Jiang Qing drumul spre putere.

Mao DzeDung a murit in 1976 la 9 septembrie. Povestea lor se termina aici. Si cea politică si cea sentimentala. La 9 octombrie 1976 este arestată. In 1980 este judecata la Beijing.Procesul se transmite la televiziune. Sune d emiona ede chinezi vad duelul dintre Jiang Qing – o acuzata agresiva, care aata verbal de nenumrate ori judecatorii, ameninta pe cei care comparca martori,. Pretinde ca apară memoria lui Mao de detractorii săi aflatidupa moartea lui la conduerea Chinei. Este condamnata la moarte in 1983. Sentința se suspenda pentru doi ani. Daca în cesti doi ani isi recunoaste public greselile „antipartinice” va fi eliberată. Nu o face. In 1991 este gasită moarta in celula inchisorii. Se spînzurase…”

***Fragment din „Repertoarul amorului” volumul 2, aparut la editura Hyperliteratura, septembrie 2020.

***Gasiti cartea la libris.ro, elefant,ro librarie.net emag.ro Librariadelfin.ro etc si la raft in retelele de librarii Humanitas, Carturesti, Librarium.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!