RĂZBOIUL NOSTRU CEL DE TOATE ZILELE

By 28 septembrie 2017Jurnal de bord

IMG_1408Sunt din ce in ce mai îngrijorat de războiul general din Justiție. De aici ar trebui să se impartă dreptatea pentru fiecare. Nu cred că există azi în Romania cineva care să creadă că așa se și întîmplă, indiferent că e seminalfabet sau om școlit, sărac lipit sau miliardar. Nesiguranța în care trăim asistînd vrînd/nevrind la acest război și fiind victimele lui, adaugă mult în plus tensiunii cotidiene obișnuite intr-o lume aflată intr-o tranziție nesfirșită. Arbitrariul nu conferă în niciun fel certitudine și siguranță omului obișnuit care vrea pur si simplu să ducă o viață normală. Asta înseamnă la adăpost de abuzuri și tot felul de intimplări care mai de care mai aiuritoare despre care citim tot timpul. În lumea românească de la o vreme – mai ales de cînd a inceput acest conflict – ți se poate întimpla absolut orice, fără legătura cu adevărul și realitatea faptelor cuiva. E ca-ntr-o piesă de Ionesco.

DNA, DIICOT, CSM, Inspecția judiciară, CCR, ministerul justitiei, tribunalele, se afla in conflict și i nu se întrevede la orizont posibilitatea unei păci, fie și vremelnice. Va fi oare un joc de sumă zero? Daca da, va dura pina cind unii dintre combatanți vor fi eliminați din joc. Dacă sunt instituții, nu indivizi, ele vor fi golite de conținut. Va dura pină cind unul dintre protagoniștii care se confruntă azi cu toate armele din dotare va prelua controlul și va face jocurile de unul singur.

Amestecul serviciilor secrete și a politicienilor a agravat criza, a supradimensionat-o. Un conflict local s-a transformat intr-unul general și a degenerat spre forme tot mai grotești, mai toxice și mincinoase, mai violente. În loc să se reglemeteze problemele în interioul sistemului de justiție, prin negocieri, cum ar fi fost firesc dar si practic, lucrurile au implicat tot mai mulți actori din afară. A fost/este spre paguba justiției în primul rind.

Tensiunile din societate – mai ales din afaceri, media și politica – au gasit acest ciudat cimp de bătălie pentru a tranșa interesele, cu consecinte vizibile -in ce priveste accentuarea haosului și a dezordinii. Ca să revin, pe acest fond, nesiguranța în care trăiește lumea românească în loc sa scadă creste pe zi ce trece. Cine ar trebui să arbitreze, sa aplaneee conflictele, sa invite toți actorii la masa tratativelor? Întreb.

STELIAN TĂNASE

CITESTE SI DA MAI DEPARTE

Copyright www,stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!