REGELE MIHAI – O ADUCERE AMINTE

regele mihai 1992 3Azi 25 octombrie este ziua de naștere a regelui nostru Mihai. Ar fi implinit azi 99 de ani. Întoarcerea sa acasă îndată după decembrie 1989, așa cum a cerut (regele ar fi dorit să se intoarcă în țară încă din iarna lui 1990 ) a fost respinsă de liderii FSN, Ion Iliescu, Petre Roman, NS Dumitru, Silviu Brucan, etc. O putere fragilă care se temea să nu fie răsturnată și care suferea de o cronică lipsă de legimitate. „Un om nu poate fi un oaspete al propriei case, chiar dacă a lipsit multă vreme din ea. Un român scos din casa lui cu forţa nu încetează, numai prin aceasta, să fie român”, a declarat regele Mihai. Liderii FSN țineau de putere cu dinții și se simțeau amenințați de autoritatea, prestigiul și mai ales de faptul că regele Mihai reprezenta o cu regele Mihai 1992totul altă lume, era/este un personaj istoric. Întoarcerea regelui acasă, o eventuală revenire la monarhie i-ar fi scos pe aceia cu totul de pe scena istoriei. Pactul pe care s-a bazat existența puterii după Ceaușescu prevedea că structurile PCR, armata, Securitatea, administratia vor supravietui și vor fi principalele beneficiare ale răsturnării regimului comunist. Modelul era glasnost și perestroika prin care nomenklatura s-a convertit la capitalism, insușindu-și pe parcurs bunurile intregii societăti. Ion Iliescu a fost garantul acestui pact.

Revenirea regelui era cea mai mare amenințare pentru acest scenariu. Așa se explică de ce în 1990 cind regele Mihai a încercat să revină în țară, dar a fost impiedicat intr-o manieră extrem de brutală. Oprit de forțele de ordine pe austostrada București /Pitești ( regele voia să meargă la Curtea de Argeș unde sunt inmormintați regii României). A fost și rămine pînă azi unul dintre cele mai rușinoase zile de după decembrie 1989.

regele mihai 1992Am făcut parte din „Comitetul de primire” care a organizat venirea regelui Mihai in țară în primăvara anului 1992. Funcționa în cadrul CDR și se intilnea regulat în sediul PNȚCD din piața CA Rosetti, dar ținea destule ședinte și în sediul Asociatiei 21 decembrie de pe str Batiștei 24 A. Dintre cei activi – amintesc pe Corneliu Coposu, Petre Mihai Bacanu(creierul operatiei) , Ticu Dumitrescu, Simina Mezinescu, etc. În acele două locații ne intruneam să punem la punct detaliile întoarcerii regelui Mihai. Ne vedeam practic in fiecara zi în perioada dinaintea sosirii regelui. Si toți trăiam cu amintirea încercării din 1990, cînd regele fusese întors din drum de zbirii FSN. Se putea așadar întîmpla orice și trebuia să ne luăm măsuri.

Regele Mihai a sosit cu avionul (26 aprilie 1992) și s-a îndreptat spre centrul orașului. Pe drum a trecut pe sub Arcul de triumf. Prima oprire – în fața bisericii Sf Gheorghe unde o multime uriașă l-a asteptat entuziastă. Regele s-a retras apoi la Hotel Continental de pe Calea Victoriei unde a fost cazat. Aici a primit multă lume, intelectuali de prestigiu, lideri ai societății civile, lideri politici cunoscuți din partea Opoziției democratice. Regele a ieșit la balcon și s-a adresat mulțimii. A fost aclamat minute în șir. Mereu a fost insoțit de prințul Nicolae, un copil la acea dată.

Conversatii cu Regele Mihai I 01Aici am fost primit de regele Mihai intr-un apartament amenajat pentru primiri. Am vorbit cca 15 minute pe cîteva subiecte. Am fost circumspect cu ce spun, regele la fel, pentru ca bănuiam amindoi că sunt puse microfoane. Il mai intilnisem pe rege. Prima dată la Paris de Paște in 1990. Aici am reușit printr-un noroc să rămîn singur cu regele in acea noapte și să discutam indelung situația din România (pe care de altfel o cunoștea în detaliu). L-am revăzut in toamna aceluiași an 1990 tot la Paris unde a facut o vizită și s-a intilnit cu comunitatea româneasca de acolo. A treia oara l-am intilnit la reședința Sa de la Versoix, 1991, cind m-a primit intr-o vizită particulară.

In totul vizita din aprilie 1992, a fost un mare succes, dătător de speranță. Atunci, ca și acum, putem să întrebăm cum ar fi evoluat România dacă după decembrie 1989 s-ar fi revenit la un regim monarhic constituțional, cu regele Mihai întors pe tron. Era și singurul regim legitim. Sloganul favorit al mulțimii a fost în acea zi, 26 aprilie 1992 – Majestate nu pleca/ Asta este țara ta!

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

FOTO www. romania libera.ro www. agerpres.ro www.evz.ro.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • Adrian C. spune:

  Buna dimineața! Cred ca asta este cel mai mare regret al meu ca cetățean al acestei țări, faptul ca Regele Mihai nu a revenit pe tronul țării dupa 1989. Cred ca România ar fi arătat altfel astăzi din toate punctele de vedere economic, politic, moral.
  Imi aduc cu placere aminte de venirea Regelei din 1992, eram si eu in mulțimea aceea care il aclama pe Majestatea Sa. L-am vazut vorbind mulțimii din balconul hotelului Continental. Aveam doar 17 ani , dar ma gandeam numai la intoarcerea pe tron a Majestatii Sale.

 • Dutu spune:

  Citez din text:
  „…. cum ar fi evoluat România DACĂ (sublinierea mea) după decembrie 1989 s-ar fi revenit la un regim monarhic constituțional, cu regele Mihai întors pe tron ….”

  1. Eu am votat tot ce ar fi fost posibil de votat pentru revenirea la un regim monarhic constituțional.
  2. Sincer, nici eu nu credeam 100% din ceea ce am votat, dar am votat; ma temeam s-o spun in gura mare chiar cu rudele foarte apropiate.
  3. Grosul electoratului adica zilierii din fabrici, uzine, agricultura, administratie, minerit si sinecuristii regimului comunist le era teama de somaj odata cu revenirea la un regim monarhic: efectul propagandei indelungate, antimonarhica (de peste 45 ani) si-a spus cuvantul. De ce?
  4. Mutarea ar fi fost la 180 de grade; istoria nu cunoaste asemenea salturi PE BAZĂ DE VOT asa cat o fi fost el de corect.
  5. Bulgarii au fost mai curajosi decat noi si au votat partidul regelui neabdicat Simeon care a ajuns prim ministru si tot n-a mers nici la ei.
  6. Polonezii, cehii – alte spețe.
  7. Istoria nu se analizeaza cu DACĂ … ; se analizeaza asa cum a fost.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!