REGELE ȘI PATRIA, 8 NOIEMBRIE 1945

opt noiembrie 5La 8 noiembrie 1945 studenţimea, liceenii bucureşteni s-au gindit să îl omagieze pe tînărul şi curajosul rege manifestînd în Piaţa Palatului. Chiar dacă regele nu era în palat, tinerii voiau să arate ataşamentul faţă de coroană. Pregătirile s-au făcut din vreme prin toate liceele şi facultăţile. Tineretul era hotărt monarhist, tinărul rege era iubit. A fost mai întîi puţină lume, demonstratie  8 noiembrie 1945apoi intr-o jumătate de oră piaţa s-a umplut de tineri şi pancarte care îl omagiau pe regele Mihai. Pe la 9.30 au apărut două coloane disciplinate şi numeroase. Una de la nord pe Calea Victoriei, intrînd pe lîngă Athenee Palace. Cealaltă coloană venea din sud, dinspre Lipscani, printre hotelul Continental şi teatrul National… Cînd s-au unit în faţa palatului, s-a scandat „Regele şi patria”! S-a cîntat imnul regal, „Trăiască regele în pace şi onor”. Piaţa s-a umplut. Toţi coresponenţii de presă străini erau acolo. Mii de tineri au venit să ureze regelui La mulţi an dopt noiembrie  1e sfîntul Mihail şi Gravril.

Au apărut jandarmii în camioane sovietice, au început să umble prin piaţă cu viteză ca să împrăştie mulţimea. Au lovit cu patul armei, au tras, au făcut arestări. Lumea a protestat, au ieşit încăierari. Un camion a fost răsturnat şi incendiat. La un moment dat apărut o coloană de camioane cu muncitori şi soldaţi ai diviziei Tudor Vladimirescu, formată în URSS din prizonieri români, devotaţi URSS si lui Stalin. S-a tras in aer apoi in carne vie, au căzut 13 morţi (cifre oficiale), s-au înregistrat zeci de răniţi, spitalizaţi, mai multe camioane incendiate, etc. Seara mulţimea s-a împrăştiat.

opt noiembrie 1945opt noiembrie 1945Au urmat arestări, un proces, dublate de o campania de presă condusă de sovietici care au acoperit evenimentul care i-a luat pe toți prin surprindere. Demonstranţia a fost bine organizată pentru că secretul a fost păstrat pînă în ultima clipă. Sovieticii şi cozile lor de topor nu s-au aşteptat să aibă de înfruntat o demonstratie promonarhistă de o asemenea amploare, S-a trecut la arestări, anchete. S-au dat sentinţe grele. Proba ataşamentului românesc faţă de Coroană și tron, de regele Mihai s-a făcut astfel în condiţiile dramatice a unei ocupaţii străine, a unei ţări aflată practic sub stare de asediu.
Sunt 75 de ani de atunci.

http://www.stelian-tanase.ro/bucuresti-strict-secret-regele-si-patria/

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!