regina maria***La 29 octombrie 1875 s-a nascut cea care va fi regina Maria a Romaniei S-a stins in 1938, la 18 iulie.

” La 29 decembrie 1893 a avut loc oficierea căsătoriei dintre principele moșternitor al tronului Regatului Romănei Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen cu principesa Maria de Saxa Coburg Gotha la castelul Sigmaringen în Germania. Ferdinand şi Maria s-au cunoscut la castelul Wilhemshohe, unde fusese în prizonierat împăratul Napoleon al lll-lea după capitularea de la Sedan. Ferdinand, ca ofiţer prusac, participă aici la un banchet dat de Kaiser la încheierea manevrelor militare. Adolescenta Maria, invitată din Anglia, stă alături de prinţul Ferdinand, dar idila lor nu se înfiripă. Ferdinand este prea timid, iar Maria nu pare interesată. Dar persoanele din anturajul celor doi îi vor împreună, fie din raţiuni sentimentale, de rudenie, dar și politice. Aşa că în perioada următoare cei doi vor fi plasaţi alături la banchete, recepţii, ceremonii. La

MariaMunchen, în martie 1892, după ce Ferdinand află chiar de la Kaiser ce se punea la cale, o cere în căsătorie pe Maria. Maria acceptă.

Logodna celor doi are loc la Postdam, Kaiserul Wilhem, interesat de bunul sfîrşit al poveştii, organizează totul cu fast. Conform uzanţelor, regele Carol trebuie să se ducă în Anglia pentru a perfecta căsătoria. În vara anului 1892, la un an după deznodamintul idilei Ferdinand- Elena Văcărescu, regele însoţit de cei doi logodnici, ajunge în Anglia. Aici trebuie să discute cu tatăl Mariei, ducele de Edinburgh, care nu prea agrea ideea. Dar în final şi-a dat acordul.

ferdinand si mariaCei doi logodnici trec în Germania, la Neuwied, unde o vizitează pe regina Elisabeta, aflată încă în ciudatul ei exil. Căsătoria are loc la 29 decembrie 1892 ( stil nou 10 ianuarie 1893) la castelul Sigmaringen, reşedinta părinților lui Ferdinand. Kaiserul Wilhem al ll-lea e prezent, regele Carol participă deasemenea. Au loc trei ceremonii: o căsătorie civilă, una protestantă pentru Maria, alta catolică pentru Ferdinand. Mireasa are 17 ani, mirele 27. Luna de miere şi-o petrec într-un castel din munţii Bavariei într-un peisaj romantic acoperit de zăpadă.

Maria şi Ferdinand au avut mulți copii. Carol – născut la 15 octombrie 1893, viitor rege al României. Elisabeta, născută în 1894, regină a Greciei în 1921 prin căsătoria cu regele George al ll-lea. În 1900 se naşte Maria, viitoare regină a Iugoslaviei, după căsătoria în 1922 cu regele Alexandru l. În 1903 se naşte la castelul Pelişor, construit de regele Carol special pentru Maria şi Ferdinand, al doilea fiu, principele Nicolae. Şase ani mai tîrziu, în 1909 Maria o naşte pe Ileana. Ultimul copil al cuplului se naşte în 1913, este un băiat Mircea, mort în decembrie 1916 şi inmormîntat în curtea Palatului Cotroceni.”

Fragment din volumul DINASTIA de StelianTanase si Elena Vijulie, aparut la editura RAO., 2017.
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!