maryedinburgh1876-6Regina Maria este una dintre cele mai stralucitoare figuri din istoria României. Marea încercare a vietii sale in fruntea tarii a fost primul război mondial si pacea care a urmat. In decembrie 1916 a fost nevoită sa părăsească Bucurestiul. La Cotroceni tocmai isi îngropase copilul, pe micul principe Mircea, Regina a dovedit în refugiul de la Iasi energie si spirit de sacrificiu. A intervenit în privința spitalelor, a hranei, Maria soldati spital 1917de asemenea în ajutorul oamenilor simpli. A susținut cum a putut moralul trupelor. A vizitat regimente, etc. A ținut ca Ferdinand să îți tină promisiunea reformei agrare și electorale. S-a folosit de relațiile ei de rudenie ca să ajute Romania. Iată ce scria regina Maria vărului său, țarul Nicolae al II-lea in septembrie 1916: „Constatăm că asupra noastră planează o primejdie nemijlocită, ingrozitoare si că – daca nu suntem ajutați imediat – s-ar putea să fie prea târziu și să trebuiască să suportăm toate ororile invaziei si voinței de distrugere a inamicului. Ca femeie și ca regină mă adresez cu acest apel ție, bărbatului și împăratului! Trimite-ne ajutorul de care avem nevoie imediat. Nu este o chestiune de săptămâni, ci de zile, sau poate să fie prea târziu” „Situația noastră militară este extrem de critică căci ne găsim in fața unor forțe militare mult mai mari decât ne-am fi așteptat noi în Maria 1917 2urmă promisiunilor care ni s-au făcut. Deci dacă nu trebuie să fim distruși, atunci trebuie să fim ajutați, Nicky. Numai tu ne poți ajuta și trebuie să ne ajuti, Nicky! Verișoara ta care te iubește, Missy”

În ciuda unor asemenea mesaje disperate, ajutorul rusesc nu a venit la timp. Și ajutorul frantuzesc sub comanda generalului Berthelot a întîrziat. Refugiul la Iași al Curții și Guvernului Brătianu au fost foate dificile. A început un proces de instruire și refacere a armatei. Efectele s-au văzut în vara 1917 la Marasti, Mărăsești și Oituz, care au salvat România. Regina Maria sMaria razboi 1917-a opus încheierii păcii separate pregătite de noul primul ministru Alexandru Marghiloman la începutul lui 1918, sub presiunea Berlinului și Vienei. Considera că România trebuie să aștepte cu orice preț finalul războiului, cînd era sigură ca angajamentele Angliei, Franței și Statelor Unite privind Transilvaniei, Bucovinei vor fi respectate. Intuiția ei s-a dovedit corectă pentru că Germania și Austro-Ungaria au pierdut războiul. Pacea de la Buftea fiind semnată de Guvernul Marghiloman cu Puterile Centrale, România a ieșit practic din război. Acest lucru era interzis în tratatul cu Antanta semnat în august 1916 la București. Ionel C. Brătianu – din nou regina maria 1 dec  3primminsitru- a avut mari dificultăți la conferința de pace de la Paris atunci cînd a încercat sa explice pacea separată. Antanta nu a dorit să își amintească că în 1916, după ce Romania a intrat in război, ajutoarele rusești nu au sosit, nici ofensiva franceză din Balcani nu a demarat și că România a rămas singură, atacată din toate părțile de Germania, Austro-Ungaria, Turcia și Bulgaria.

regina mariaSalvarea a venit tot de la legăturile de familiei ale reginei Maria. De la charisma ei, de la un șir de evenimente care au pus în valoare poziția Romaniei. În 1919, Ionel Brătianu ii transmitea regelui de la Paris ca negocierile de pace sunt in impas si ca Romania era prost tratata. Regina Maria se duce atunci la Paris într-o vizită particulară, sub pretext că se afla in drum spre Eton, colegiul englezesc unde învața fiul ei Nicolae. reg maria la parisBrătianu insista față de Aliații că promiseseră României Bucovina și Transilvania cu întreg Banatul, inclusiv partea de sud, ceea ce starnea iritare. Ajunsă la Paris, populara regină de la București este primită de premierul francez Georges Clemenceau. Mai mult, președintele Poincare îi conferă Legiunea de Onoare, Academia Franceza o aplaudă la scena deschisă, iar parizienii o întîmpină cu frenezie. Atmosfera s-a destins și s-a putut negocia în condiții mai bune. La Londra regina a fost primită foarte favorabil. Regele George V, care îi era văr a întîmpinat-o la gara Victoria. Regina Angliei îi împrumută bijuterii ca să se prezinte onorabil la marile banchete date în onoarea regina maria parissa. Bijuteriile Coroanei Române erau la Mosocova ajunse acolo odată cu tezaurul. Întîlnirile cu Lloyd George, cu alți membri ai Cabinetului etc, au fost de mare folos pentru cauza românească. Iar cînd regina, în drum spre țara, a trecut din nou prin Paris, atmosfera de la Conferința de Pace devenise cu totul alta, era favorabilă României. Ionel Brătianu a simțit in sfârșit ca isi poate susține poziția.

Pe lingă vizita reginei, la fluidizarea negocierilor au contribuit și evenimentele din Ungaria. Acolo revoluția bolșevică a pus în pericol toată Europa. Amenințarea era că regina maria paris 2bolșevicii lui Lenin să se unească după o ofensivă a Armatei roșii peste teritoriul României. Armata română a fost mobilizată, a intrat în luptă. A respins atacul bolșevic in Apuseni și pe rîul Tisa și la 4 august 1919 a cucerit Budapesta, înlăturînd regimul Bela Kuhn.

La granița României, pe Dunăre pentru că lua vaporul în loc de tren, de teama bolșevicilor unguri, regina este vizitată pe vas de principele Serbiei.Era supărat pe eforturile lui Ionel Bratianu pentru a lua și Banatul de sud. Întrevederea cu regina Maria a schimbat atmosfera: o alianță intre Serbia și România ne-ar face puternici în Balcani, nu credeți? i-a spus regina Maria. Alianța s-a făcut în primul rînd pe linie dinastică. Fiicele reginei Maria s-au căsătorit cu regele Serbiei şi Greciei, iar prințul moștenitor Carol cu principesa Elena a Greciei. Regina Maria a devenit chiar și spre amuzamentul ei „soacra Balcanilor” . A fost o situație care a susținut alianța politică dintre aceste țări în toată perioada interbelică.

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!