RODIN ȘI CAMILLE CLAUDEL – IUBIREA CA NEBUNIE

By 14 decembrie 2013Lifestyle, Zona Libera

camille claudel 11De mai multe zile incerc sa schitez tragica poveste de iubire dintre Auguste Rodin marele sculptor francez și Camille Claudel. Dar timpul nu m-a lăsat in pace. Intimplător mi-a căzut privirea pe un DVD cu filmul despre iubirea lor jucat de Isabelle Adjani (in Camille) si Gerard Depardieu ( in Rodin).Mai exista un film ” Camille Claudel 1915″ cu Juliette Binoche pe care nu l-am văzut. Mi-am zis că trebuie să îmi fac timp să notez povestea pentru fișele mele in speranța că exp. se va revărsa cu totul într-un roman (Partida de rodin 2vînătoare). O poveste despre iubire, nebunie, obsesie, moarte, e intotdeauna thrilling, oricum ar fi, dincolo de tragicul ei. Povestea pasională dintre Rodin și Camille Claudel în această tipologie a amorului pe care încerc să o schițez este un caz de cum o dragostea obsesivă duce fie la azilul de nebuni, fie la sinucidere.

Camille Claudel (n, 1864) (sora mai mare a poetului si diplomatului Paul Claudel) vine la Paris în 1881. Trei ani mai tîrziu, 1884, după ce se dedicase deja studiului sculpturii cu un alt mare sculptor, Boucher, îl întîlnește pe Auguste Rodin (n. 1864), considerat cel mai important sculptor al epocii, deja o celebritate. Diferența de virstă între ei mefistofelică, 24 de ani. Camille devine muza lui Rodin, confidentă, model, amantă. Dar Rodin nu era liber, avea de 20 de ani o legătură cu Rose Beuret,, legătură pe care nu a incheiat-o atunci rodin 3cînd in viata lui a intrat Camille Claudel. Familia ei s-a opus categoric acestei idile. Camille Claudel s-a rupt de familie si a continuat ” le menage a trois”cu Rodin. si Rose B. Este o relatie extrem de pasională cum se vede azi in corespondența lor, cîtă s-a păstrat. Rodin chiar a iubit-o, iar ea a făcut din el obiectul unui cult, o adevărată obsesie. În Camille Claudel atelierciuda rugăminșilor și scenelor din ce în ce mai violente din partea ei, Rodin nu renunta la Rose Beuret. Ba chiar începe să o evite pe Camille. In 1892 după un avort, legătura lor suferă mult, și înceteaza să mai fie amanți. Răamin impreuna ca ucenică muză și confidenta lui, pină în 1898.

Incepe să expună în saloane și expozitii. Reputația ei incepe să prinda contur și asta nu se datora faptului că numele ei era asociat cu Rodin, Era realmente o bună sculptorită. Lumea pariziană ii deschide portile. Lucrările ei sunt expuse, se vind, apar cronici despre operele ei. S-ar putea spune că intr-un anumit sens legătura cu Rodin a dezavantajat-o. Prea mulți au fost tentați să o așeze în umbra lui, ca un umil imitator al maestrului. Cee ace nu era cazul. Cu trecerea timpului valoarea ei a devenit camille claudel  3o certitudine.

Tragedia apare in viața ei. Sănătatea ei mentala scade. Tensiune in care traia de atîția ani, obsedată de Rodin, poate a fost și ceva ereditar, au afectat-o grav. Cade nervos. Distruge in atelier mai multe lucrari, dispare din circuit, fuge din Paris pentru perioade din ce in ce mai lungi. Este diagnosticată cu schizofrenie. Scenele de nebunie devin frevente. Il acuză pe Rodin de conspirație împotriva ei, și că ar plănui chiar să o asasineze. In 1906 fratele ei, Paul Claudel – principalul ei sprijin – pleacă în China în misiune diplomatică și Camilel rămine singură. De acum incolo se inchide să trăiască singură în atelierul ei de unde refuză să mai iasă. Opera din aceasta perioda, reflectă anxietațile și deruta ei, furia ei pe Rodin care nu renunta la Rose B. și facuse nefericită.

rodinIn 1913, in iulie, Camille Claudel, este internată intr-un azil de boli nervoase. Dupa un timp a fost internată într-un spital pentru bolnavi mintal, unde rămîne pină la moartea ei, în 1943. Rodin se mai gindea oare la Camille ? Da. I-a trimis bani, s-a interesat de sănătatea ei pină in 1917 cind moare. În muzeul Rodin din Paris există prin voința sculptorului un spațíu dedicat ei, cu sculpturi semnate de Camille Claudel. Abia in 1952 cînd Paul Claudel a donat mai multe opere muzeului, și voința lui Rodin a putut fi indeplinită.

STELIAN TANASE

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Miki adler spune:

    Este foarte frumos, descris foarte pe scurt viața celor doi artiști Rodin și Camillei. Nu știu de ce n-am scris mai întâi Camillei și Rodin. Trebuia să-i dau politețea cuvenită unei doamne care a fost dragostea a doua a lui .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!