vlad tepes 12In 1882 la 20 octombrie s-a nascut la Lugoj, in Imperiul Austro-ungar atunci, Bela Lugosi, actor (d.1956) care a intrupat vampiri in filme celebre marca Hollywood, inspirate de romanul lui Bram Stoker. Profit de ocazie pentru a exprima neintelegere.

Vlad Țepeș – de mult mă preocupă figura acestui domn, ajuns un mit în secolul XlX (Bram Stoker, autorul romanului Dracula (aparut in 1894 ) – a murit la 20 aprilie 1912 (n. 1847). El s-a impus ca figura europeana încă din secolul lui, al XV-lea. Am început o dată să fac un film documentar tv pe care îl vedeam că o confruntare între mitul Dracdraculaula și istoria – pe bază de documente – a lui Vlad Tepeș. Mi-am alcătuit – asa cum fac de obicei o documentare amănunțită ( am adunat zeci de cărți și arhive de peste tot), dar filmul nu l-am mai făcut. Am scris toamna si iarna din urma un roman W inspirat de acesta suprapunere intre vampir (strigoi) și domnitor. L-am scris la îndemnul fiicei mele care trăiește in California. Acolo mitul Dracula este ceva, aici nu este aproape nimic.

Noi vorbim la București la umbra Curții Vechi doar despre domnitorul Vlad Țepes și privim cu multă suspiciune poveștile cu vampiri. Proiectul insă mă urmărește debram stoker 1mult – cam de din anii 90 cind am stat o vreme la New York ca bursier Fulbright și mă tot miram de răspindirea mitului, de curiozitatea bolnăvicioasă a americanilor vizavi de Vlad Tepeș. Și azi povestea mi se pare fascinantă și cred că merită o aplecare mai adîncă asupra ei. E ceva tulbure aici care mă interesează. Întii de toate este istoria unei mari neînțelegeri.

Prilejuri de a-mi întări această convingere apar la tot pasul. Iată unul. Într-un clasament al celor mai înspăimântătoare personaje din istorie întocmit de site-ul history.com, domnitorul Vlad Țepeș ocupă primul locbram stoker 3. Iată ce scriu autorii despre domnitor. „Vlad III Dracula – cunoscut sub numele de Vlad Țepeș – a domnit în Valahia în secolul XV. A devenit celebru pentru modul agresiv în care a folosit tortura, mutilarea și uciderile în masă. Pentru faptele sale militare a fost văzut de mulți ca un erou, dar cruzimea sa de neegalat și înclinația pentru execuțiile barbare – de multe ori îndreptate chiar împotriva propriilor lui oameni – au contribuit la reputația sa de unul dintre cei mai sîngeroși lideri din istorie. vlad tepes 2Potrivit unor surse, Vlad se simțea bine să ia masa printre trupurile trase în țeapă și chiar obișnuia să înmoaie pâinea în sângele victimelor sale (n.a. – !!!). Acest obicei bizar, împreună cu numele Dracula și locul de naștere a lui Vlad, în Transilvania, au inspirat parțial, pe Bram Stoker, să publice în 1897 romanul său cu vampiri, „Dracula”.

vampirulUnii il fac pe Bram Stoker responsabil de această neînțelegere. Romanul său a contribuit decisiv la răspîndirea în lumea modernă a legendei. Dar imaginea distorsionată a domnitorului apare încă în sec al XV-lea. Întîi în Transilvania în orașele săsești, apoi în Germania. A fost răspîndită de tiparul lui Gutenberg, apărut chiar în acei ani. Cărțile au contat enorm la propagarea figurii domnitorului valah ca un domn crud, sîngeros, ca un personaj malefic. Bram Stoker a preluat la mîna a doua această proastă reputație a lui Vlad Țepeș, imaginea lui demonizata în Evul Mediu și de aici la transformarea lui într-un vampir – din necesități literare, de dragul unei ficțiuni puternice – nu a fost decît un singur pas.

***„Nocturna cu vampir opus 1″ on-line pe raobooks.com librariarao@rao.ro Sau eMAG.ro elefant.ro diverta.ro librarieonline.ro. librarie.net. De asemenea in lanturile de librarii Humanitas, ale Centrului de librarii Bucuresti, Infomedia, Librex, Alexandria, Diverta, si in benzinariile OMV.

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Lucian-Zeev Herșcovici spune:

    Istorie și legendă! Legendele falsifică istoria, dar o fac să fie mai puțin searbădă. Rolul istoricului (printre altele) este să curețe istoria de legende, lăsând legendele ca pe o materie aparte.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!