ROMÂNIA E DISPREȚUITĂ

By 3 februarie 2013La zi

viena 660Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat ieri că Bruxellesul a dorit să îndrepte o „ambiguitate” atunci cînd a modificat fără să anunțe pe nimeni „numărul miniștrilor cercetați penal pentru fapte de corupție” de la trei la doi, în Raportul de țară.

„Am simțit că era potrivit să clarificăm două cuvinte din raport, să fie mai clar că ne refeream la cazuri confirmate unde au fost făcute deja acuzații. Asta este în esență ce-am făcut, nu ne-am ascuns de nimeni”, a spus funcționarul Gray fără să clipească. Serios?! Ce măscărici acest domn, Mark Gray. Astfel aș fi catalogat un demnittar român care ar fi comis public o asemenea șmecherie de cartofor, de trișor ordinar la poker. De ce ar trebui să tăcem sau să îi aducem repectivului un elogiu. Doar pentru că gogomania vine de la Bruxelles?

Despre ce e vorba? Textul raportului a fost modificat fără să existe nici o notificare, nici o erată, nici o scuză, nimic. Inițial, documentul, așteptat cu sufletul la gura la București, spunea ca: „noul Guvern și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, dar, dintre persoanele nou-numite în funcția de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupție”.

Acum arată așa: „În luna noiembrie, rapoartele prezentate de Agenția Națională de Integritate (ANI) cu privire la unii miniștri și înalți funcționari nu au dus la demisia acestora. Noul Guvern și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, însă în rândul noilor miniștri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupție. În recomandările sale din luna iulie, Comisia și-a exprimat speranța că miniștrii vor da un exemplu în ceea ce privește respectarea aspectelor legate de integritate: același lucru este așteptat și în ceea ce privește acuzațiile de corupție. Este esențial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcții ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerințele constituționale, inclusiv suspendarea din funcția de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate in integralitate”

Atrag atenția – miniștrii cercetați de ANI, precum Andronescu și Silaghi, nu se mai regăsesc în noul guvern Ponta, cum menționează raportul. Să așteptăm scuzele de rigoare ? Nu le vom primi. Să fiu clar – Raportul putea fi scris în termeni mai critici, nu m-ar fi deranjat. Situația României e mai dramatică decît scrie în raport. De ani de zile România este jefuită de companii multinaționale, de bănci, de birocrația bruxeleză aliate cu complicii lor locali. Acest jaf de proporții inimaginabile nu a dus la crearea unei societăți deschise, prospere, a unui capitalism veritabil în Romania. A dus în schimb la polarizarea radicală a societății românești între o pătură de superbogați și 2o de milioane de săraci. Asta ni se livreaza pe post de pretins capitalism, de societate democratică, liberală. O țară jefuită și folosită ca un kleenex.

Ce au făcut șefii lui Mark Gray arată disprețul marcat pentru România, considerată țară de mîna a doua, un laborator politico-financiar, groapa de gunoi a Europei. O țară care poate fi ignorată, tratată incorect și mai ales prost. Pe seama sa se poate gafa nepermis fără consecințe, iar niște funcționari de le Bruxellle pot minți nederanjați într-un așa-zis Raport, superficial, fără o minimă rigoare, etc.http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/raportul-aportul-si-mortul/

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • berenger spune:

  gresit. politicienii (mai ales cei de la guvernare) sunt dispretuiti, pentru ca faptele lor sunt analizate, nu „faptele” romaniei. si sunt dispretuiti cu o motivatie foarte solida…

 • clujean spune:

  @berenger: da, sunt dispretuiti fiindca nu fac parte din pepee si nu stau (chiar 100%!) drepti in fata bruxelezilor! ca sa fie mai clar, totusi.

 • berenger spune:

  interesant cum, in 2010, cand raportul mcv era la fel de critic, nimeni nu facea legatura intre liderii ppe si guvernarea pdl. singura asemanare intre cele doua situatii e ca guvernantii de atunci, ca si cei de acum, doreau incetarea mcv. oricum „a sta drepti” presupune a respecta principii pe care democratia occidentala le promoveaza indiferent de cine e, vremelnic, la putere. a nu lua in seama criticile celor cu experienta democratica mult mai vasta si, mai ales, a respinge cu dispret recomandarile nu inseamna decat un lucru: a te indeparta de anevoiosul drum al democratizarii. ca sa fie clar: democratia se poate face dupa principiile promovate de ue sau impotriva lor. e o simpla alegere.
  iar toate astea subliniaza inca o data inutilitatea postarii de mai sus: politicienii (oricare) NU sunt romania, deci romania nu e dispretuita.

 • rebecca spune:

  ComDar cereti sa ne scoata din UE! daca toti ne jignesc, toti ne critica, iar noi suntem atat de corecti si destepti, haideti sa iesim din UE! Cine are nevoie de ei? Economia duduie, parlamentul este un exemplu de onoare si etica pentru celelalte tari europene, avem un sistem sanitar superperformant, un invatamant de exceptie, coruptia este eradicata, leul bate toate celelalte monede! ce nevoie avem noi de politicile lor? entariu (*)

Spune-ți opinia, fă-te auzit!