ROMÂNIA, LUNI DIMINEAŢĂ

By 30 iulie 2012Graffiti

Am stat duminică seară şi în primele ore ale dimineţii, luni, prin studiouri de televiziune. Am ajuns acasă pe întuneric, într-un oraş care abia mai respira, doborît de căldură, dar şi de ultimele evenimente. Referendumul s-a consumat, Băsescu a ajuns un cîştigător absurd, într-o competiţie în care nu a concurat. A avut împotriva sa aproape 8 milioane de voturi. Pretenţia absurdă a Bruxelles-ului, cvorumul (necunoscut în restul ţărilor Europei ) a făcut ca azi, luni dimineaţa, România să aibă un preşedinte pe care nu îl doreşte. Dacă se socotea rezultatul pe totalul celor prezenţi la urne, Băsescu nu mai era preşedinte începînd de azi. CCR are de ce se felicita, l-a înviat pe Băsescu din morţi.

Cînd vorbeşti despre falsificarea alegerilor, ai în vedere nişte furtişaguri prin secţiile de votare. Dar lucrurile se pot întîmpla şi altfel atunci cînd regulile stabilite, condiţiile puse, dau dinainte un cîştigător. E ca la licitaţiile trucate, cînd unul dintre concurenţi trebuie să cîştige. Barroso&Co şi-au pus preşedintele pe care l-au vrut. Politicieni dîmboviţeni au făcut restul. Starea de spirit a populaţiei este proastă. Normal, azi România putea fi liberă, plină de speranţă, în zorii unei epoci noi. Lumea a sperat că lucrurile se vor schimba în bine. În loc de asta, am rămas în trecut, în mizeriile ultimilor 7 ani. Dezămăgirea este mare, dublată de un sentiment de neputinţă. „La ce bun democraţia?!” este azi o întrebare îndreptăţită.

Cine s-a plîns de electoratul românesc s-a înşelat. S-a purtat ieri extraordinar. De fapt la vot au venit peste 60%, raportat la corpul electoral real din România de azi, 2102. Datele recensămîntului – cînd se vor publica – vor arăta că în 2012 jumătate plus unu înseamnă nu 9, ci ceva peste 7 milioane de voturi.

Cum se va descurca Băsescu reîntors la Cotroceni ( printr-o absurditate şi printr-un şir de coincidenţe stupide) cu această nemulţumire existentă în societatea românească faţă de el, cu extrema sa impopularitate, este, cred, cheia problemei. România este într-o situaţie politică tensionată, care poate exploda oricînd. Asta pentru că are un preşedinte nedorit de popor. Formal, dacă CCR validează referendumul, este un preşedinte izolat, încurajat de ultimii fideli, care îşi pun speranţa că poate să îi mai ţină la putere, în afaceri, pînă în 2014. Dar nu mai are nici un fel prestigiu, nu este iubit, şi lumea îl vrea plecat. O situaţie blocată, din care nu ştiu cum va ieşi.

Deocamdată se va instala la Cotroceni, furnizind temele unor noi scandaluri pentru încă trei ani. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare şi acoperiţi-vă urechile.

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • john enache spune:

  organizarea de partid a USL a fost sub orice critica. au fost 8 mil voturi pentru demiterea lui basescu, dar doar jumatate apartitn USL. nu au fost capabil sa isi mareasca bazinul electoral.

 • Cornel spune:

  Nici nu pot comenta.
  Un presupus presedinte care, ignorandu-si poporul, le multumeste maghiarilor este mai mult decat concludent in cazzul patologic incheiat aseara.
  Astept, totusi, ca CCR sa tina cont de imixtiunea diversionista a lui Orban si de clara incalcare a Constitutiei, prin antidemocrata pozitie PDL-ista (si a presedintelui suspendat) a boicotului.
  Daca, totusi, nimic corect nu se poate face in tara aceasta, singura solutie este ….: TRIMITEREA LUI TRAIAN BASESCU LA RESPECTAREA STRICTA A CONSTITUTIEI, CONFORM DREPTURILOR PE CARE I LE CONFERA ACEASTA, PRIN
  IZOLAREA SI IGNORAREA SA POLITICA.

 • Diana Diaconu spune:

  As vrea sa stiu de ce un recensamant incheiat in luna octombrie 2011 nu furnizeaza (inca!) niste … date „minimale” ….
  cum ar fi cele legate de populatia actuala a Romaniei, a persoanelor care au implinit varsta de 18 ani ?!?
  Dar mai ales as vrea sa stiu … cum si in ce conditii fostul om politic traian basescu poate fi supus unui consult psihiatric!

 • Dan spune:

  Scuzati-mi ignoranta dar eu trăiam cu impresia ca legea romanească este cea care cere cvorumul pentru demiterea președintelui, nu cineva de la Bruxelles. Bruxelles a cerut doar anularea unei ordonanțe de urgenta care modifica abuziv aceasta lege, sau asa credeam eu. Greșesc cumva?

 • ileana spune:

  Pentru ca banuiesc ca va este mai usor sa discutati cu cei din USL, va rog transmite-ti-le ca nu au voie sa renunte si sa se lase. Vor trebui sa gaseasca o solutie ca Basescu sa nu se intoarca la Cotroceni.

 • Corina spune:

  Daca tot este atat de important cvorumul, nu exista posibiltatea ca CCR sa amane decizia pana la comunicarea numarului de alegatori conform recensamantului din 2011? Cum sa calculezi procente dintr-un intreg care nu mai exista? Parca am fi intr-un film absurd.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!