de GABRIEL SAVULESCU
In 1994 eseistul rus şi editorul revistei culturale „Samisdat” Victor Krivulin, prognoza renaşterea Rusiei ca naţiune şi ca global player. Mai mult de atât, Krivulin atribuia Moscovei, titlul de al treilea Bizanţ. Legitimatea istorică avea sa fie pusa în aplicare de Vladimir Putin. Din nefericire intelectualul de marca Krivulin nu mai avea să trăiască ce a prezis, fiind răpus în 2001 de un cancer pulmonar.
Realegerea lui Vladimir Putin deschide un nou capitol în istoria contemporană rusă. Rusia întreţine relaţii politico-economice privilegiate cu Germania şi Franţa. Gazul rusesc încalzeşte apartamentele nemţilor, în acelaşi timp maşini de lux marca Porsche navighează pe bulevardele din Moscova şi St. Petersburg.
Relatiile romano-ruse sunt marcate de anacronismul şi retorica războiului rece. În acelasi timp ţările decidente din Uniunea Europeană se înghesuie la uşa ţarului legitimat politic prin vot popular, în speranţa incheierii unor contracte comerciale lucrative.
În viitorul apropiat ora exactă va bate la Moscova. Agenda internaţională a preşedintelui Federatiei Ruse este încărcată. În vara acestui an se va desfăşura summitul APEC. În 2013 Moscova va găzdui summitul ţărilor G20. Un an mai târziu elitele ţărilor G8 se vor întilni la Kremlin. Alături de aceste evenimente politice, Rusia lui Putin va găzdui în 2013 Universiada şi un an mai târziu la Soci se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Iarnă. În 2016 Rusia va organiza campionatul mondial de hochei pe gheaţă şi în 2018 campionatul mondial de fotbal. Victor Krivulin a avut dreptate!
PS
Săptămînalul german „Der Spiegel” inventariază electoratul lui Putin. Baza electorală a lui Putin este formată din 37 de milioane de pensionari, din 4,6 milioane de doctori, asistente medicale şi angajaţii sistemului de sănătate de stat. Acestora li se mai adaugă şase milioane de învăţători, cadre didactice, profesori universitari şi funcţionarii aparatului educational de stat. Votanţii lui Putin provin şi din cele doua milioane de angajati ale serviciilor secrete.
Complexul militar-industrial l-a votat in bloc pe Vladimir Putin. Un milion de voturi au venit din partea soldaţilor şi ofiterilor în termen. Şapte milioane de voturi au venit din partea angajaţilor administratiei centrale, regionale şi locale.
ILUSTRAŢÏE Alexander Soljeniţin,alt propovăduitor al renaşterii Rusiei, in ultimii, dupa întoarcerea sa din exil, apropiat de Putin

Spune-ți opinia, fă-te auzit!