SĂ RENUNȚI LA TRON DIN IUBIRE

By 9 octombrie 2019Graffiti

wallis simpson 5

La 10 decembrie 1936 regele Edward VIII a renuntat la tron. Toată lumea văzut un film excelent, “Discursul regelui” despre bîlbîitul Albert care a devenit regele George la Londra după ce fratele său Edward Vlll a renuntat după numai 325 de zile. Filmul nu spune mai multe despre acest personaj. Povestea lui este insa foarte interesantă. A provocat o criza constituţională. A fost in plus un mare scandal mediatic şi diplomatic în anii 30. Motivul a fost unul foarte personal – se îndrăgostise de o americanca, Willis Simpson (n 1896), o femeie care trecuse deja prin doua divorțuri.

wallis simpson

S-a ambiţionat să se însoare cu ea. Primul ministru Baldwin l-a prevenit că dacă vrea să se căsătorească cu d-na Simpson trebuie să abdice. Ceea ce s-a şi întîmplat la 10 decembrie 1936. Edward a renunţat la tron fără mare regret. Nu ii plăcea să conducă, nici să fie rege. Voia să fie o persoana privată. Într-un discurs citit la radio BBC şi-a anunţat supuşii de hotărîrea sa. A preferat iubirea, fericirea personală, viaţa privată alături de femeia iubită – cum a spus în discursul de renunţare la tron – obligaţiilor serviciului public. Nu wallis simpson 4îl interesa politica…A plecat în Franţa unde în 1937 s-a căsătorit cu d-na Simpson, care tocmai divorţase de al doilea soţ.

În acest exil aurit fostul rege a purtat titlul de duce de Windsor, Alteţă regală, titlu acordat şi soţiei sale. Singura legătură cu Londra în acest timp a fost corespondenţa între reşedinta sa şi guvernul britanic pentru a stabili privilegiile, sumelele vărsate, etc. De semnalat că aventura nu se opreşte aici, are şi o conotaţie politică periculoasă. Cei doi vizitează Germania la invitaţia Hitler – unde sunt primiţi cu fast şi fac declaraţii de susţinere a regimului nazist. Există fotografii în care Edward este surprins făcind salutul nazist…

edward VlllCare e povesta lor. Cum s-a ajuns aici ? Cei doi s-au cunoscut în ianuarie 1931, dar au devenit amanţi în 1934, Edward nu dădea semne că ar avea dorinţa de a fi rege şi si nu nici prezenta calităţile necesare. Era capricios, leneş, egoist. Cei doi sunt nedespărţiţi, sunt văzuţi la evenimente mondene şi oficiale, la curse de cai, party-uri, îşi petrec weekend-urile în diverse castele cu apropiaţii. Cum Edward era cunoscut pentru numeroasele sale aventuri erotice, nimeni nu a luat în seamă idila cu o americancă, burgheză banală aflată deja la a doua căsătorie. La 20 ianuarie 1936 regele George V moare însă şi lucrurile se schimbă. Edward succede la tron. Cîteva luni mai tîrziu – de certuri şi negocieri – criza se declanşează. Regele îl anunţă pe primul ministru Baldwin de intenţia sa de a se căsători cu d-na Wallis Simpson. Lucru interzis de situaţia sa de cap al bisericii pe care o avea regele, de ragulamentele casei regale, etc. Edward decide să abdice o lună mai tîrzu…

În exil, cei doi duc o existenţă retrasă, deși apar la evenimente publice și mondene. Alimentează paginile ziarelor cu wallis simpson 1foarte multe articole datorită întîi de toate poveştii şi rangului lui regal. Pentru unii, el renunţase la tronul Marii Britanii din dragoste pentru această americancă divorţată și de o moralitate îndoielnică. Pentru unii este un veritabil love story, pentru alţii dimpotrivă. Apar în localuri la modă, duc o viaţă fără griji, pe pîrtiile de schi, la recepţíi. În anii 40 din cauza războiului, Edward este ” extras“ din Portugalia şi trimis in insulele Barbados ca guvernantor, departe de teatrele de război şi de Germania care plănuia să joace cu el o carte politică, sperînd la o pace separată cu Londra.

wallis simpson 7Întorşi în Europa după război, cei doi duc acelaşi mod de viaţă. Continuă să apară la cronică mondenă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Edward se întoarce rar in Anglia. Prima dată la moartea fratelelui său, regele George, în 1952, pentru funeralii. Edward, duce de Windsor, a murit în 1972 la Paris. A fost îngropat în Anglia în cripta familiei pe care nu a onorat-o. Wallis Simpson i-a supravieţuit pînă la 24 aprilie 1986. În ultimii ani rămăsese mută. A detestat pînă la sfîrşit ţara celui de al treilea soţ, Anglia, aşa cum a recunoscut de mai multe ori. Motivul – nu i s-a permis să urce pe tron alături de iubitul ei Edward. S-a visat regină.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului”aparut la editura Hyperliteratura.

Gasiti volumul on-line pe carturesti.ro librarie.net, cartepedia, esteto.ro De asemenea in librariile Carturesti din toata tara si Republica Moldova.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!