SĂ-ȚI VINZI TRUPUL DIAVOLULUI

baarova 1Pentru actrițele frumoase și tinere marea întrebare pare a fi – în patul cui se suie? Cu cine se culcă, așadar? Este preferat de obicei acela care o poate propulsa în carieră. Care îi asigură roluri, scene unde să apară, scenarii și filme, mass-media favorabila. Adesea însă intilnirea dintre putere și frumusețe dă rezultate proaste. Găsesc pe Netflix un film dedicat poveștii de amor dintre Joseph Goebbels – șeful propagandei naziste – și Lida Baarova, star de cinema în anii 30 ai secolului trecut. Filmului ii zice „Amanta diavolului’. Actrița era de origine ceha, născuta la Praga. I s-a oferit un contract pentru un film la Berlin(1934). Filmul a avut succes, actrita din rolul principal s-a impus publicului. Mai mult, incepe o relație cu junele-prim al filmului german Gustav Frohlich cu care se mută într-o casa vecină cu a lui Goebbels. Pină aici nimic neobisnuit. Știri banale pentru rubricile mondene.

Germania se gasea in plina campanie antisemita, la ceasul expedierii evreilor in lagarele de concentrare, de unde cei mai multi nu se vor mai intoarce. Cel care conduce propaganda impotriva evreilor, ațița lumea cu discursuri vehement antisemite este Joseph Goebbels. El este și cel care controlează direct industria filmului. Este un personaj atotputernic de care depind toate carierele în domeniu. Nu poți să apari sau sa faci un film dacă nu este de acord.
goebbelsApariția lui Goebbels este demonică. Scund, cu un picior mai scurt, cu un cap urît, provoacă repulsie. De acest personaj se îndrăgostește Lida Baarova, actrița pragheză venită pentru a face cariera. Era un contrast viu cu Goebbels. Plină de grație, stilata, fină, una dintre cele mai frumoase femei din Europa acelui timp. Impresiona prin simpla apariție. Nu e mirare ca Hollyood-ul o curteaza si ii ofera contracte, pe care ea le refuza, preferind sa ramina la Berlin. Va regreta decizia mai tirziu.

Ce aveau cei doi in comun? Ambiția, poate. Căutau succesul. Intrebată în film, la bătrînețe, de ce a făcut-o? Lida Baarova răspunde surprinzător – că l-a iubit! A fascinat-o cu inteligența lui. Oare? Rămîne pină azi un mister natura relației lor. Dacă spunea că nu l-a iubit, în ce postură s-ar fi pus? Că a trait cu Goebbels din interes și atît? Că s-a vîndut? Motivul e un secret știut de toată lumea, dar nu își putea permite să recunoască – pentru memoria ei, la care cred că încă mai ținea. Nu îi era indiferent ce imagine lăsa în urmă.

Odată odată cu debutul acestei legături neobișnuite i se oferă contracte peste contracte, tariful ei crește exponențial, primeste cadouri o vilă, mașini de lux, blănuri, bijuterii etc. Toata lumea stie ca traiește cu Goebbels. Goebbels este un amant generos. Oricum nu dădea de la la el, ci din fondurile de propagandă nazistă. Goebbels era cunoscut ca nesațios în materie de cuceriri baarovafeminine. De altfel actritețe în căutare de roluri și celebritate făceau coadă la biroul lui. Soția lui, Marga Goebbels, se obișnuise cu aceste aventuri repetate. Numai că de data asta era v ceva serios pentru că se afișa în public cu amanta, iar presa o relata pe larg.

Goebbels îi spune ca s-a îndrăgostit de actriță, că nu poate trăi fără ea. Mai mult îi cere divorțul. Cei trei se intilnesc pentru a conveni un „menage-a-trois”. Lucrurile nu merg insa. Marga Goebbels se plinge atunci lui Hitler. Acesta ii cere propagandistului lui nr 1, ( care îi ofera demisia) să întrerupă relatia cu Lida Baarova (pe care și el o remarcase). După mai multe scene petrecute între Hitler și Goebbels, acceptă să renunte la Lida Baarova.

Suntem in 1938. Relatia dura din 1936. Actriței i se interzice să mai joace in filme și să apară pe scenele teatrelor din Germania. Contractele pe care le avea sunt anulate. Goebbels are grijă ca numele ei dispară complet din presă. Lidia Baarova se întoarce la Praga, unde primește citeva roluri, apoi trece in Italia unde iși continuă cariera. După război se intoarce acasă la Praga, unde este arestată și judecată pentru trădare si colaborare cu naziștii. Nu numai ea, ci și familia ei este arestată. Mama ei moarte in urma unui atac de cord în timpul anchetei, sora ei mai mica se sinucide. Ea este condamnată la moarte prin spinzurare. Este grațiata 20190601_090543de ministrul – necomunist- al justitiei. Părăsește Cehoslovacia înainte de preluarea puterii de către comunisti in februarie 1948. În Italia iși continua cariera. Apare, de ex in „I Vitelloni”de Fellini. etc.

Moare în anul 2000, la Salzburg în Austria (n. 1914) nu inainte de a-si scrie memoriile (apărute in 1992). Cit despre Joseph Goebbels, moartea lui a fost atroce. S-a sinucis la Berlin in aprilie 1945, odată cu Marga Goebbels, după ce si-au ucis cei șase copii.

Povestea asta are morala ei. Una care nu spune lucruri prea bune despre om și ambițiile lui, despre căderi și orbire.

https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut la editura Hyperliteratura.Gasiti volumul on-line pe carturesti.ro librarie.net, cartepedia, esteto.ro De asemenea in librariile Carturesti din toata tara si Republica Moldova.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!