SACRIFICAREA ROMÂNIEI A ÎNCEPUT ÎN 2018

tanase 886Intrebat ieri de un jurnalist care a fost trasatura anului 2018 i-am spus – schimbarea paradigmei politice. S-a trecut la schimbarea orientarii Romaniei, dupa 30 de ani. Anul 2018 care abia s-a încheiat a fost în acest sens unul cit se poate de prost. El trebuia sa fie marcat de Centenar, dar a fost marcat de scandalurile nesfirșite generate de presiunea guvernantilor asupra justitiei – de a da legi cu dedicatie menite sa ii scape de pușcărie. Este vorba despre un grup social care de 30 de ani nu face decit să se dedea la rapt la scară mare. Averile acumulate pe lîngă lege,contrar legii, prin fără-de-lege, iși cauta o protectie intr-un pachet de pretinse reforme, care trebuie să pună la adapost cariere, averi, reputații, interese mari. Pentru a obtine acest efect extrem de nociv, cei care detin puterea au trecut la un asalt fără precedent impotriva Constitutiei si a regimului democratic. Observ în treacăt că instituțiile respective s-au arătat slabe și au fost date peste cap.

dragnea ziuanewsDincolo de zgomotul de fond, ce a fost extrem de rau a fost virajul pe care România îl face din 2018 spre Est. Spre Putin și Erdogan. Două sunt țintele 1/ justiția (statul de drept, separația puterilor în stat etc) și 2/ economia ( măsurile populiste din acest an lovesc economia de piață, sectorul privat mai ales). Pină in 2016 România a fost una dintre tarile cele mai sigure în ce priveste valorile europene. Populația cea mai dornica sa facă parte din UE a fost cea românească. De ce? Pentru că cei mai multi au vazut in UE singura șansă să facem pasul în secolul XXl. Sărăcia cronica, subdezvoltarea, lipsa de resurse, au făcut ca mulți dintre români să înțeleagă apartenența la UE drept motorul care poate da viteză proceselor democratice și modernizării. Adeziunea la UE a fost o incercare de updatare a Romaniei la ce se petrece pretutindeni in Europa. Odată cu guvernarea PSD&ALDE România este impinsă în direcția opusă. Spre Est nu spre Vest, Orientul nu Occidentul. Se descoperă iar – ca Sadoveanu in octombrie 1944 in Jurnalul de dimineata – că „lumina vine de la răsărit”.

tariceanu 2O cauza ar fi că democrația românească și-a cam atins limitele. Ea nu are azi o baza socială suficient de solidă pentru a persevera, pentru a adinci transparenta, modul de a lua decizii. Se pare ca nu dorim să avem o societate mai democratică și mai deschisa decît avem azi. Această limita se vede în ce fac azi guvernantii. Semnalele pe care ei le primesc „de jos” sunt că societatea a obosit, nu mai e capabila sa accepte noi reforme, și mai radicale. O altă reactie la aceasta blocare a societății este părăsirea în masă a țării. 4,5 milioane de români și-au pierdut speranta într-o societate romanească prosperă și democratica (ele nu merg decît împreuna) si preferă să se salveze individual, emigrînd. Efectul negativ este ca astfel presiunea societății asupra clasei politice a scăzut simțitor în ultimii ani. Masa critică nu o mai formează azi cei care doresc libertăți, inițiativă, cei care privesc spre viitor și spre Occident. Masa critică o formează azi cei care vor un regim autoritar, mai puțină democrație, mai multă siguranță, ajutoare sociale și un stat puternic care le dă – mult/puțin, dar le dă.

Așa se face că Nicolae Ceaușescu a ajuns în sondaje la 30 de ani de la executie la cote de popularitate foarte sus, și că azi ar ciștiga alegerile dacă ar putea candida. Dragnea&Co (care folosesc masiv din tehnicile de manipulare ale dictatorului) preiau acest mesaj și duc țara spre Moscova si Ankara. Asta au ințeles ei din lecția istoriei. Că să ai putere trebuie să abuzezi de ea. Au înțeles acel lucru care pare să îi salveze pe ei, nu și țara. România este pe cale de a fi sacrificată acestor interese.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 7 opinii publicate

 • Vladimir spune:

  Deci ne trebuie încă o Revoluție!

 • Grigore Eugen spune:

  Dl Stelian Tănase,se in seama putin in analiza făcută de domnia sa.”Lipsa resurselor”?Imposibilitatea de dezvoltare?Ca tara prin guvernanții ei,se îndreaptă către est?Ca este trădată prin acțiunea defapt sub egida de abuz din partea unor politicieni-procentajul este colosal de mare-are au sesizat „oboseala”poporului român?
  Dacă acestea sunt efectele dece nu menționează și cauzele?Păi stimate domn, principala cauza-din punctul meu de vedere-este faptul că întreaga pleiadă al intelectualililor,nu sa implicat în stoparea acestor trădători și vânzători de tara.Inca din 1990,intelectualitatea românească,ă facut un pas inapoi,după care sa „adaptat”conjuctural la viata sociala si politica.Mai tine-ti minte domnule Tănase ce atitudine ati avut cand la sediul revistei”22″-dvs cat si cei peste 100 de scriitori,ziariști,sociologi,etc-am venit cu Doru Maries, pentru a va solicita implicarea în acțiunea din pta universitatii?Cand cu disperare va ceream ajutorul care au fost cuvintele domnului Liiceanu?
  „Noi nu ne putem implica intr-o acțiune violentă „….Pe dvs ca și pe ceilalți, va interesa mărimea literelor din revista dvs ptr a fi citită și de către cei de la sate.Atunci Romania ă fost lăsată pe mâinile NEOCOMUNISTILOR și la cheremul lor.Atunci Romania a fost trădată.De atunci Romania a fost împinsă către est.Nu din 2018.2018,reprezintă poate doar finalul României ca stat suveran,stăpân deplin pe resursele -are slava Domnului încă mai sunt-sale terane și subterane. Ce face-ti dvs acum,este doar o lamentabile încercare -alaturi de cei ce nu va-ti implicat-de a va spala obrazul ptr vina ce o aveti.

  • Stelian Tănase spune:

   Cred ca aveti o falsa memorie. Liiceanu putea sa spuna ca vrea el. Nu a fost in piata Universitatii, ( era multumit de FSN, primise o editura moca) Eu insa da, am vorbit in fiecare seara in balconul Universitatii si am adus si alti intelectuali si artisti sa vorbeasca. Am adus in piata jurnalisit straini ca sa scrie despre protest. M-am ocupat de grevistii foamei. Revista pe care o counduceam „22”a sustinut protestul,(alaturi de Romania libera) Cititi va rog o colectie de ziare, arhive, din acea perioada. V-ar ajuta sa va improspatati memoria ca sa nu mai scrieti lucruri inexacte.

 • Raul Constantinescu spune:

  Subscriu opiniilor lucide din acest text, cu unele observații. 1. Nu s-a avut în vedere factorul geopolitic nefast în care România s-a aflat și se află dintotdeauna: între vecini hrăpăreți și neloiali, care au ciuntit bucăți din teritoriul țării și doresc să mai răpească și altele. 2. Tendințele expansioniste ale Rusiei care nu poate fi neglijată ca în 1940. 3. Nu avem politicieni eficienți; nu avem diplomați de carieră pentru a propulsa România pe un parcurs demn, constructiv spre valorile europene. 4. Educația este haotică; nu se cunoaște și nu este apreciată valoarea istorică a poporului român; elitele din România se complac în aroganță, criticism gratuit și indiferență, având dorința doar de a profita de valorile democrației, fără a se implica. 5. A dispărut patriotismul autentic, fiind afișat cel de paradă. 6. Ministerul Culturii nu face nimic pentru a promova valorile spirituale ale românilor. 6. Bisericile, clerul de toate soiurile nu se implică suficient în acțiunea de propășire a neamului românesc. 7. Nepotismul și corupția sunt în floare, precum și mentalitatea comunistă în descompunere. 8. Imaturitatea clasei politice din România.

 • Dirdala Mioara spune:

  Foarte adevărat ,foarte tristă…Au călcat în picioare anul Centenarului ,idealurile înaintașilor de unire ,democrație și prosperitate.Ne-au mințit, învrăjbit ,ne-au alungat copiii și valorile.Au încurajat minciuna ,hoția ,parvenitismul și obedienta.Mita ,incultura ,analfabetismul, mediocritatea sunt „calitățile noilor valori contemporane”.

 • Marcus spune:

  Deci ceea ce ati spus prin 2014, urmeaza sa se intample ! Transilvania isi va vedea de drumul ei spre Europa … iar restul spre Est. Va recomand sa va mutati in Ardeal …

 • Barbu spune:

  De ce 2018? De ce nu 1990 când Ion Iliescu se ducea vesel la Moscova cu tratatul de prietenie româno-sovietic la sub-braț? Comuniștii sun periculoși, sunt subversivi și sunt gălăgioși.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!