SAINT-EXUPERY, IUBIRE DE-O VIAȚĂ

By 31 iulie 2020Graffiti

saint exupery 4De cind a apărut, in librarii in USA, in 1943, „ Micul print” a fost un urias bestseller si a rămas pină azi, 2020. Autor – Antoine de Saint Exupery – aristocrat, pilot de avion si scriitor redutabil. Cartea a fost scrisă și desenata in 1942 pe cind traia la NY în refugiu. Trecuse oceanul ca să scape de ocupatia germană. E aici cu soția, Consuelo. Trăiește in mijlocul coloniei franceze de refugiati – printre ei Denis de Rougemont, Max Ernst, Andre Breton, Marcel Duchamp, Salvador Dali…A scris „Micul prinț” la propunerea unui editor local. Apare în librarii în 1943. La Paris apare în 1946 la editura Gallimard. Intre cele doua ediții autorul a fost ucis deasupra Marii Mediterane, doborit de un avion de vinatoare german. 1/ Micul prinț si 2/ mortea sa au creat impreună legenda care trăieste intactă pină azi.https://www.stelian-tanase.ro/coterii-gasti-cabale/

Cine este Antoine de Saint Exupery? Provine dintr-o familie veche – e viconte – încă din Evul mediu. Un nume mare si vechi in Franta, nu si o mare avere. De-a lungul secolulelor familia lui a scăpătat. S-a nascut la 29 iunie 1900, la Lyon, intr-o familie numeroasă. Este epoca acelor „piloti minunați si a mașinilor lor zburătoare” . Eroul nostru e cistigat de zbor, un aeroport din vecinatate îi cistiga inima. Zborul va fi marea lui pasiune. Mai tirziua i se va alătura alta – scrisul, dind o combinatie umană foarte rara. Nu se simte bine pe pămint printre oameni. Si scrisul si pilotajul sunt ocupații pentru un om singuratec. După peripeții nenumărate reușeste in 1926 sa fie angajat pilot la o companie de poșta aeriană. Duce colete postale, corespondență din Franta pe coasta Africii. Apoi face acelasi lucru in America de sud – la Buenos Aires si peste Anzi – in conditii imposibile. Suferă accidente, are sechele pe care le resimte toata viața.

saint exupery 1La Buenos Aires pe o cunoaste pe Consuelo Suncin-Sandoval Zecena, născuta in 1901 în El Salvador intr-o familie de plantatori de cafea. Despre ea se spunea ca era una dintre cele mai frumoase femei de pe continent. Cind Saint Exupery s-a intilnit cu Consueo Suncin era văduva. Fostul ei sot a fost Enrico Gomez Carillo – un scriitor guatemalez cunoscut, consul la Buenos Aires. Casatoria lor a durat numai un an, din 1926 in 1927 cînd a murit. In 1925 se mutase la Paris, aici îl cunoaste pe Carillo cu care se căsătoreste. Saint Exupery si Consuelo se cunosc la Buenos Aires, in 1930 unde el era director pe America de sud la compania Aeropostale. Ea venise de la Paris să regleze chestiunea mosteniri, deloc de neglijabila, de la soț. In seara cind s-au cunoscut, el ii ofera un tur nocturn deasupra Buenos Aires-ului – oras pe care nu îl iubea. Il considera „odios, fără farmec, fără resurse, fără nimic”. Asistăm – din partea lui- la o operatie tipica de seductie. De imaginat că prada – cu destule experiente amoroase la activ – s-a lasat cucerită cu bună știință. A fost dragoste la prima vedere…Au fost zile cu adăvărat romantice. Umbla amindoi nedesparțiți prin oars in conditii de mare pericol. O revolutie il răstoarna in acele zile pe dictatorul Argentinei, familiar cu Consuelo și mai ales cu fostul ei soț. Antoine de Saint Exupey si Consuelo părăsesc Argentina – aflata in haos – și se căsatores în Franta – la 23 aprilie 1931. Ea in rochie neagra, incă in doliu după Gomez Carillo. E un an fast – în septembrie la Gallimard îi apare cartea ” Vole de nuit „care primeste in 1932 un prestigios premiu literar parizian, Femina. Cariera sa de scriitor este lansata.

saint exupery 3Cine sunt cei doi – niste păsări de noapte. Iubesc boema, isi pierd noptile in localurile la modă. Frecventeaza asiduu – ca si la la Bunoes Aires – cafenelele, restaurantele de lux, lumea bună. Le place să cheltuiască, să danseze, să bea, să se plimbe noaptea. Detesta rutina și plictiseala. Ea – dupa puciul din Argentina – are probleme cu banii, iar el e plin de datorii și continuă să faca altele. Compania Aeropostale a dat faliment si nu îsi mai primeste salariul. Drepturile de autor din „Vole de nuit” s-au dus… Cheltuielile pe care le fac depășesc sumele pe care le incasează. Anii 30 se duc astfel- într-o viață în neorinduiala. Sunt două fiinte libere, libertine chiar, toleranți unul cu celalalt. Se despart, iși scriu scrisori pasionante, iși declara iubirea, se impacă, apoi o vreme trăiesc iar separat… O viata imprevizibila a doua personaje imprevizibile. Cariera lui literară merge bine, publica mai multe cărti, mereu cu același succes. Cistiga premii literare. Cariera de pilot e mai puțin stralucitoare. Are citeva accidente, dintre care unul foarte grav. Fizic se resimte și o va face pina la final.

Vine anul 1940. Wehrmacht si Lutwaffe ingenunchiaza Franta în numai șase săptămîni. E pilot in escadrila de recunoastare – glorioasa unitate 2/33. Franta capituleaza, Petain se intelege cu Hitler. Saint aEupery exasperat se refugiaza in SUA la NY, apoi vine si Consuelo. Au o viata linistita, se regasesc. El ramine totusi acelasi, cu viata de noapte, infidelitatile si foamea lui pentru zbor si scris. Editorii newyorkezi il cultiva. Inchiriaza o casa in Long Island unde se retrage. Ia distanțe de colonia franceza de refugiati. In vara anului 1942 scrie „Micul prinț”. Tot in 1942, noiembrie americanii debarcă în nordul Africii. Planurile lui se schimba radical. Arde de dorința de a merge pe front sa se bata cu nemtii pentru Franta- asta desi este diminuat fizic in urma accidentelor suferite. Are si o virstă, 42 de ani, care il scoate din listele de incorporabili. Dar e tenace, îi scrie lui Eisenhower, comandantul suprem al fortelor aliate care da ordin se fie reincadrat.Íi scrie lui Consuelo „Nu plec pentru a muri. Plec pentru a suferi, si astfel sa ma unesc cu ei mei. Nu doresc sa fiu ucis, dar accept sa adorm asfel…” Despartirea de Consuelo este extrem de dificilă. Poate e un presentiment că nu se vor revedea. În fond el pleacă pe front unde moartea e la saint exupery 2ordinea zilei, seceră vieti. Cele mai pasionale scrisorii ale celor doi sunt din acest an, 1943.

Ajunge in Tunisia la bordul unui submarin. In iunie este numit comandant. Reia zborurile de recunoastere deasupra Mării Mediterane. In ceasurile de liniste lucreaza la „Citadela” si nu lasa să treaca o zi sa nu-i scrie lui Consuelo, departe la NY, ca un indragostit. In ianuaria 1944, baza aviatica se muta in Sardinia, mai aproape de sudul Frantei, unde – după Normandia – Aliatii se pregăteau sa debarce. De aici flotila de Lockheed P38 Lighening execută zboruri de recunoastere și face fotografi aeriene. La 31 iulie Saint Exupery la ora, 8,45 isi ia zborul de pe aeorprul Alghero. Două ore mai tirziu, la 10, 30 nu mai apare pe radare. La 13,30 – cind trebuia să aterizeze inapoi la bază, nu vine pe pistă. La 14,30 este dat pierdut, oficial. Antoine de Saint Exupery a murit… Nu și legenda lui, care se nastea chiar în acea zi.

A trecut ceva vreme pina cind Consuelo a fost anunțată la New York despre disparitia lui. Ea il astepta increzatoare, citind si recitind scritorile lui in care ii promitea că se va intoarce. Indiferent ce ar spune unii și altii, îi scria, ea să știe că el este in viață. Și cind avusese accidentele groaznice din Sahara si Guatemala îi spusese la fel și, intr-adevar, supraviețuise. De ce de data asta lucrurile ar sta altfel? „Fii linisita, intotdeauna mă voi intoarce!” Guvernul de la Paris amînă oficializarea situatiei – Ce a fost? Disparitie, sinucidere, a căzut în luptă? Zvonurile se răspîndesc mai repede decit informatiile concrete si exacte. Gloria lui umple paginile ziarelor cu speculatii… Prietenii de la New York se rerefiază, mulți se introc la saint exuperyParis, ea ramine singură cu amintirea lui. Îi scrie in continuare ca ar fi în viata. Nu accepta soarta și îl asteapta – ca intotdeauna – să se intoarca la ea. Și face astfel multi ani după acea zi fatală 31 iulie 1944. Se dedică total memoriei lui pina cind ea insăsi va muri, tirziu, în 1979, la 34 de ani de la disparitia deasupra Mediteranei a celui care a fost omul vieții ei.

Moarte lui a rămas o enigma citeva decenii. Abia in 1998 un pescar a descoperit în navod o brățara de argint care purta numele lui – Antoine de Saint Exupery. În 2003 cercetari submarine au scos la suprafata resturi din avionul Lockheed P38 pe care il pilota Saint Exupery. A fost identificat după seria motorului. A aparut și un pilot Lufwaffe (nu îi dau numele), care – inainte de moarte- a marturisit că el este cel care l-a doborit pe Saint Exupery…

DESKREPORT

Fragment din ” Repertoarul amorului”, volumul 2, in pregatire la editura Hyperliteratura, toamna 2020.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!