SARKOZY DIVORŢEAZĂ

By 18 octombrie 2020Litere & Comp.

carla bruni sarkozyIntre sutele de istorii peste care am dat, unele m-au facut atent mai mult decit altele la cit de complicate si neverosimile sunt uneori lucrurile. O victorie poate fi de fapt o infringere si invers. Asta, indiferent de glamour, de lumina reflectoarelor, de fanfare care intoneza imnul. Iata una din aceste povesti in care str[lucirea exterioara este contrazisă de drama din interior.

Scena este următoarea. S-a anuntat ca Nicolas Sarkozy este noul președinte al Frantei. A cistigat cu 53% din voturi. 6 mai 2007, trecut de 22,00, lumea asteapta in piata Concorde pentru a-l sărbatori pe învingător. Sarkozy intirzie, motivul este că sotia proaspatului ales, Cecile, refuză să apară. S-a inchis in casă si respinge orice contact. Toata ziua a fost absentă. La primul tur participase la urna de vot odată cu Sarkozy. In campanie il insotise peste tot, fusese foarte prezenta pretutindeni, așa cum face sotia unui candidat. Se părea ca lucrurile se rezolvaseră între cei doi definitiv. Viitoarea prima doamna a Frantei are obligatii care nu pot fi ignorate. La al doilea tur însă – absentă. Cecile ignora cit rău ii făcea barbatului ei abia ales la palatul Elisee. Nu s-a prezentat la urna de vot desi toate televiziunile erau prezente și transmiteau momentul in direct.

Intrebarea era de ce? Se știa că sotii Sarkozy au probleme in căsnicie. In mai 2015 revista Paris Match a publicat imagini cu Cecile, în compania unui bărbat pe care il prezenta ca fiind amantul ei, Richard Attias, om de afaceri. A fost o lovitură dură pentru Sarkozy, aflat în plină campanie să obțină candidatura partidului său pentru prezidențiale. Traditia arata ca pentru a stapini Franta, trebuie întii să stăpînești femeia – să te arăți în putere cu soția, cu amantele, să probezi că esti admirat, dorit de sexul frumos. Imaginea de bărbat părăsit de nevastă, de încornorat, nu cadra cu cea de președinte…
În cercurile informate, la Elisee, la Matignon, in anturajul lui Sarkozy, se știa ca cei doi au o casnicie compromisă. Apropiatii s-au mirat, cei doi păruseră pina atunci un cuplu sudat. Ca ministru de interne, o adusese la minister, ii făcuse un birou alături de al lui. Rolul incredintat era să-l consilieze, să trieze lumea care voia să intre la el, sa cerceteze dosarele. Cecile își lua treaba in serios. Uneori stîrnea enervarea functionarilor si politicienilor care aveau treaba cu Sarkozy si aflau că trebuie să discute cu un substitut. Era văzuta ca una care se amesteca prea mult in treburile ministerului. Ea era interfața lui Sarkozy cu exteriorul…Părea că ii place jobul. Era harnică, tenace, se impunea, ii plăcea să exercite puterea. Iși apăra soțul cu fermitate. Nu părea nefericita si nici că sarkozy 1s-ar pregati să il părăsească. Și…cade bomba…Căsnicia lui Sarkozy, steaua UMF, partidul gaullist, se destramă. Cecile îsi face bagajele și dispare de la domiciliu. Singura lor legătură rămîne telefonul. Sarkozy incearcă s-o aduca înapoi acasă și chiar reuseste. Un an mai torziu, interval in care ea pur si simplu dispare din media, in 2006 apare din nou alături de Sarkozy. Revistele & televiziunule profită de ocazie pentru a-i surprinde impreună. Dau imagini cu viata lor de cuplu – care pare fericită. Problemele lor de cuplu sunt undeva in spate, depășite…E un atu pentru candidatul Sarkozy… .

Povestea celor doi este de asemenea interesantă. Cine e Nicolas Sarkozy? Născut la Paris, tatăl medic chirurg, se numeste Pal-Sarkozy, dintr-o familie aristocratica ungurească, fugit din tara lui de frica Armatei rosii la mijlocul anilor 40. Mama dintr-o familie evreieasca sefardă, din Salonic, emigrantă în Franța. Avocată de meserie. Au trei copiii, Guillaumme, Francois, si Nicolas, cel mai mic. In 1959 tatăl îi părăsește ( Nicolas are 4 ani). Nicolas Sarkozi a inceput cariera politica foarte tinăr. După studii de drept si adeziunea la UMF, la numai 27 de a fost ales primar la Neully-sur Seine, o localitea din suburbia Parisului. In aceasta calitate i-a căsătorit pe Jacques Martin (n 1933) – foarte important realizator teve – si Cecile Ciganer–Albetz, (n 1957) cu origini evreiesti si tiganesti, din Basarabia, (tatăl, Aron Ciganer Albenitz) nascut la Bălți pe Nistru 1898). Familiile lor se imprietenesc, petrec weekenduri impreuna, fac excursii, sărbatorile la fel. Treptat Sarkozy pune ochii pe frumoasa Cecile si dupa o curtea asiduă ea cedează. Părăsește domiciliul conjugal in 1989 pentru a trăi cu Sarkozy – părea a fi marea dragoste. Dupa ce se pronunță cele doua divorturi, in 1996 se căsătoresc.

Fiecare aduce drept sarkozy 2zestre cite doi copii, și mai au unul împreuna, Louis (n 1997). Relația pare sa mearge normal, e o căsătorie reușită. Asta pină cînd incep să circule zvonuri că ceva nu merge. Parisul e recunoscut ca un oras al clevetirilor. Si totusi in 2005 ea repeta figura din 1989, și-și părăsește sotul. Cred că avea asta in ADN. După un timp se plictiseste, caută ceva nou, simte nevoia de aer prospat și hotărăște sa iasa din relatie oricit de strinsă ar parea la un moment dat. Niciodata nu-si previne partenerul, pur și simplu pleacă. De data asta inevitabilul se petrece in 2005. Dacă sotul ei nu ar fi fost Sarkozy – unul dintre cei mai puternici oameni din Franța, favorit in cursa prezidentiala, sigur nu s-ar fi sinchisit nimeni de acest adulter, unul dintre milioanele care se intimplă…Dacă ma gindesc bine, cu cit Sarkozy se aproapia de puterea supremă, cu atit dragostea lui Cecile pentru el scade…Să fi fost tocmai cauza răcirii ei treptate că si-a căutat refugiu in altă parte? Posibil, de ce nu? O fi puterea cel mai pugernic afrodisiac, dar nu intotdeauna. Puterea indepartează oamenii. Oamenii puternici inspiră și teamă nu numai admiratie. Unele femei isi doresc o viata normală, fara conotatii care țin de putere. E foarte greu de trăit cu un semizeu în casă. Se fi simtit Cecile asta? Alta explicatie a iesirii ei in decor, ar fi că Cecile si Nicolas erau pe anumite planuri rivali, concurau în cuplu pentru întîietate. Cum el a luat-o inainte, a pierdut-o pe drum. Ea a preferat să plece. S-a hotarit sa il păraseasca definit, cam la 6 luni dupa s-au instalat la Elisee –cind a inteles că devine un pion intr-un angrenaj. Că ar fi trebuit să trăiască exclusiv intre protocoale, să participe continuu la evenimente publice și – in acest context – să nu aiba viața ei. Să nu aiba intimite, o adevarată viață de familie…A refuzat să joace rolul de anexă a Elisee-ului. Ispita de a fi prima doamna a Frantei nu a interesat-o intr-atit incît să rămina cu Sarkozy. Prețul i s-a părut prea mare. Dacă Sarkozy ar fi pierdut alegerile prezidentiale din mai 2007 si ar fi rămas „”doar primar„ la Neuilly, poate că nu l-ar fi părăsit…E permisă această ipoteză?
sarkozy 6

Revenim la seara de 5 mai 2007 Place de la Concorde. Cecile Sarkozy, apare totuși pe la 22,30. Urca impreuna pe scena cu sotul ei, noul presedinte al Franței. Contre–coeur ea joacă pentru public, pentru televiziuni, rolul de fericita primă doamnă a Frantei. De la distanța chiar așa se vede, lumea este entuziasmată. Sarkozy isi joacă și el rolul. Masca lui de bărbat în culmea gloriei, de omul unei mari victoirii, este fără fisură. De la distanță totul arată perfect. Ideea este că acel moment istoric nu poate fi ratat. Sarkozy și-a dorit seara asta toata viața. Din păcate pentru el, sufleteste vorbind este un esec. Cei doi sunt de fapt mai reci ca oricind unul cu altul. Sarkozy ar da orice să o recistige pe Cecile…Si-a imaginat că daca va cîștiga, ea nu va rezista ispitei de a fi prima doamnă a Frantei. Era asul lui din minecă. Ei bine, nu a functțonat. Cecile a renuntat. In octombrie 2007, sase luni mai tirziu, îl părăsește definitiv pe Sarkozy. Presa anunță separarea lor și apoi divorțul.

Si totuși Frantei ii trebuia neapărat o prima doamna. Lumea o astepta de la Nicolas Sarkozy. În februarie 2008 o cunoaște pe frumoasa Carla Bruni, italiancă, fost manechin de succes. De asemenea înregistrează discuri, tot cu succes. În plus face turnee in toată lumea, aici se acompaniaza de o chitara si își interpreteaza cîntecele. E mai cunoscuta pentru povestile care apar frecvent în mass-sarkozy 12media despre amorurile ei cu celebrități – atunci paginile de monden se animă. Două nume de generic – Mick Jagger si Eric Clapton. Mai fusese căsătorită și avea un copil. Jacques Seguela – mare publicitar la Paris – le-a făcut cunostinta pentru o căsătorie jet-set. Amindoi erau liberi, in cautare de imagine si debușee. Aveau nevoie de un restart. A fost o „vedere aranjata” din care a iesit o casatorie din interes. Este si motivul pentru care a rezistat cu bine pina azi. A doua zi după ce au facut cunostinta, tanase rep 3Sarkozy, incă ranit de povestea cu Cecile, a cerut-o de nevastă. Cerere acceptata. Ceremonia a avut loc la palatul Elisee, nu la o primărie. A fost un scoop in toată resa. Franța avea o primă doamnă și era fericită. Misiune indeplinita. Sarkozy știa perfect cită nevoie avea de o femeie frumoasă și celebra lîngă el pentru a-si reface imaginea de om puternic.

*** Fragment din „Repertoarul amorului” volumul 2 aparut la editura Hyperliteratura, septembrie 2020.

***Găsiti volumul l, bestseller 2019, la elefant.ro, carturesti.ro libris.ro librarie.net Hyperliteratura.ro esteto.ro De asemenea in librariile Carturesti, Humanitas, Diverta, etc.

***

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • shinobi spune:

    ireal cat de dobitoc a fost acest sarko & ce-au produs in lumea larga umorile lui erotice; a dat peste cap tot maghrebu’ in 2010-2012 sperand intr-o realegere de pe 1 pozitie de forta; n-a mai fost cazu'; azi lucreaza la Accor… penibil

Spune-ți opinia, fă-te auzit!