SCRISOARE CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ, BRUXELLES

By 23 iulie 2012La zi

UPDATE: Persoanele care vor să semneze scrisoarea catre Uniunea Europeana, pot să scrie pe adresa de email: apelintelectuali@gmail.com, menționând numele complet și titlurile, așa cum doresc să apară.

 

Către:

Președintele Consiliului European, ES Herman Achille Van Rompuy

Președintele Comisiei Europene, ES Jose Manuel Durao Barroso

Vice-Președintele Comisiei Europene, ES Viviane Reding

Comisarul European pentru Afaceri Interne, ES Cecilia Malmstrom

Secretarul General al Comisiei Europene, Dna. Catherine Day

 

București, 23 iulie 2012

 

Excelențele Voastre,

 

Suntem un grup de intelectuali români – savanți, universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști. Unii suntem veterani ai mișcării democratice din România, alții – reprezentanți ai unor generații mai tinere, dar toți suntem apărători fervenți ai valorilor europene. Mulți dintre noi nu sunt implicați în niciun fel în politică; unii au afilieri și simpatii dintre cele mai diferite. Exprimăm aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice și statul de drept, așa cum am făcut-o mereu începând decembrie 1989.

Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanți de seamă ai Uniunii Europene iși exprimă poziția ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziție nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informații înșelătoare sau incomplete cu privire la adevârata natură a situației din România..

Vă rugăm să ne permiteți ca, folosind experiența noastră de cercetare și cunoașterea directă a climatului politic din țara noastră să vă prezentăm doar câteva puncte pe scurt:

• Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituție unde numirile se fac politic și care are ca unică vocație arbitrajul în chestiuni constituționale.

• Curtea Constituţională a recunoscut că, substituindu-se Primului Ministru, Președintele Băsescu a încălcat principiul fundamental al separației și echilibrului puterilor. Guvernul României nu a mai răspuns în fața Parlamentului, așa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în fața Președintelui, ca în Federația Rusă. Parlamentul a tins să devină o cochilie vidă, atunci când majoritatea guvernamentală nu a avut voie să voteze de câte ori exista riscul unei opinii disidente. În consecință, așa cum a recunoscut-o Curtea Constituțională, suspendarea Președintelui este conformă cu Constituția României și urmează să fie confirmată sau nu de un referendum național, organizat deasemenea în strictul repect al legii.

Președintele Băsescu vorbește deschis și liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiției constituționale a Președintelui României ca mediator. Alte incidente recente confirmă temerile noastre referitoare la modul în care Presedintele Băsescu își înțelege competențele:

• In 2009, Parlamentul a votat o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care a fost demis în conformitate cu legea. Președintele a refuzat să accepte propunerea majorității, cum se cuvenea, și nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl. Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu, susținut de o largă majoritate, ci a prelungit mandatul guvernului demis, doar ca să fie sigur că o echipă favorabilă îi va organiza realegerea ca Președinte al României.

• Președintele a declarat în direct într-un interviu televizat că i-a numit din proprie voință pe cei doi șefi ai Serviciilor Secrete, care, în conformitate cu legea, trebuie să fie numiți de Parlament. De curând a adăugat că ”aproape s-a decis” cu privire la persoana viitorului Procuror General, care în conformitate cu legea este propus de către Ministrul Justiției cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, organism independent.

• Acum câteva zile, Președintele i-a povestit în direct unui reporter TV că, atunci când Cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel, l-a întrebat dacă există în Constituția României reglementări privitoare la suspendarea Președintelui, el i-a răspuns că nu, nu există. A fost poate o eroare de exprimare, dar cum să lăsăm soarta țării noastre în asemenea mâini? Articolul 95 al Constituției României este explicit, și definește procedura de suspendare, de la inițierea ei la sfârșitul procesului; faptul că în Constituția Germaniei sau a oricărui alt stat din Uniune Europeană – nu există o asemenea prevedere nu are nicio semnificație în această materie.

Iată de ce, în ultimii ani, cetățenii obișnuiți ai României au devenit tot mai îngrijorați de acțiunile întreprinse de Președintele Băsescu și de apropiații săi. Ei au fost votați pe baza unui program de justiție, echitate și bunăstare a cetățenilor. Dimpotrivă, Președintele însuși a asumat un rol executiv direct când a inițiat tăieri sălbatice ale salariilor și pensiilor, fie că era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecători și funcionari publici, decimând astfel clasa mijlocie în formare. În același timp, fondurile publice care plăteau pe clienții partidului dominant au crescut an de an, în disprețul retoricii de austeritate generală.

Poate încă și mai îngrijorătoare au devenit manifestările de intoleranță printre susţinătorii Președintelui. Lideri ai partidului care îl susține au declarat că minoritatea Roma din România este “genetic programată” să încalce legile. Ni se repetă constant – în ecou cu declarațiile Președintelui – câ idealul european al unei societăți care garantează o viață decentă pentru toți este perimat, și ar trebui să fie înlocuit de o societate “competitivă” în care doar cei mai adaptați și mai puternici să supraviețuiască. Această formă brutală de darwinism social este opusul valorilor democratice ale Uniunii Europene așa cum le-am adoptat cu entuziasm în ultimii douăzeci de ani.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele recente care au făcut să explodeze în iarna trecută demonstrații civice în peste 60 de orașe ale României. Referendumul din 29 iulie este expresia faptul ca societatea românească refuza intoleranța și discrepanțele economice din ultimii ani. Sperăm cu toată sinceritatea că acest referendum va dovedi că idealurile democratice au rădăcini adânci în societatea românească, sunt vibrante și pline de viață.

Apreciem din toată inima timpul și preocuparea pe care le cheltuiți pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, și care privește climatul politic al României într-un moment delicat. Sperăm că declarațiile Dvs de susținere a democrației în România vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe, și că, împreună, putem continua să lucrăm în interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper și tolerant deopotrivă pentru România și pentru Uniune Europeană.

 

Cu deosebită considerație,

Acad. Prof. dr. Nicolae Anastasiu, professor emeritus.

Prof. dr. Liviu Antonesei, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi ; scriitor, jurnalist.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, Rectorul Universității de Medicină și « Gr. T. Popa », Iasi, Președintele Colegiul Medicilor din Romania

Horia Barna, scriitor, traducător

Dr. Vlad Bedros, Universitatea Națională de Artă din București

Corina Bernic, scriitor, traducător ; mamager pentru Europa Centrală și de Est a programelor Robert Bosch Stiftung

Dr.Andrei Bodiu, scriitor

Lect. Dr. Valentin – Victor Bottez, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Romulus Brancoveanu, Facultatea de Filozofie, Universitatea din București

Bianca Burta-Cernat, critic literar

Anca Calangiu,filolog, tradcător

Dr. Ileana Cazan, cercetător științific I, director adjunct al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” al Academiei Române

Paul Cernat, critic literar

Dr. Marius Chelcu, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, Iași

Conf. Dr. Mihai Chioveanu, Facultatea de Științe Politice a Universității din București ; delegat al României în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.

Conf. Dr. Mirana Cioba, Facultatea de Limbi și literaturi Străine, Universitatea din București, catedra de limbi Ibero-Romanice

Conf. Dr. Alin Ciupală, Departamentul de Istorie a românilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Dr. Răzvan Constantinescu, DrMed., Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa”, Iasi, medic primar, Centrul de Gasteroenterologie și Hepatologie

Lect. Dr. Emanuel Copilas, Ph.D Facultatea de științe politice, “Universitatea de Vest” Timisoara,

Marius Costa, DrMed.,

Anni Costa, jurnalist

Dr. Ing. Eugen Cuteanu

Dorin David, cercetător, Universitatea “Transilvania” Brasov

Iarina Demian, actriță, regisor, scriitor.

Georgeta Dimisianu, editor

Nicolae Iordan-Constantinescu, PhD, profesor asociate, Universitatea FInanțe – Bănci, Bucuresti

Prof. dr. Octavian G. Duliu, Facultatea de Fizică, Universittea din București

Serban Foarţă, scriitor

Ildiko Gabor -Foarţă, psiholog, traducător

Dr. Monica Ghetz, scriitor

Marius Ghilezan, scriitor

Dr. Cristian E. Ghiţă, cercetător post-doctoral, Universitatea din București

Prof. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi

Prof. dr. Mihaela Grancea, Universitatea « Lucian Blaga » Sibiu

Andreea Grecu, PhD, manager cultural, Asociația Operatorilor Culturali din România

Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistică, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj

Prof. dr. Constantin Hlihor, Decanul Facultății de Istorie, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București

Octavian Hoandră, scriitor, jurnalist

Prof. dr. Adrian Paul Iliescu. Facultatea de Filosofie, Universitatea din București

Eugen Ionescu, DrMed., Hospices Civils de Lyon

Dr. Corina Iosif, cercetător științific, Institutul de Etnografie al Academiei Române, Cluj – Napoca

Florin Lăzărescu, scriitor

Prof. dr. Ion Bogdan Lefter, critic literar, analist cultural și politic, scriitor, Facultatea de Litere, Universitatea din București

Prof. dr. Sabin Adrian Luca, Universitatea “Lucian Blaga”, Director General al Muzeului Brukenthal, Sibiu

Prof. dr. Ecaterina Lung, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Coman Lupu, Facultatea de Limbi și Literaturi străine, Universitatea din București

Dr. Alexandru Mamina cercetător științțific, institutul de Istorie « Nicolae Iorga » al Academiei Române, București

Sorin Mărculescu, scriitor

Prof. dr. Tudor A. Marian, professor emeritus de Fizică, Universitatea din București

Prof. dr. Paulina Marian, profesor de Fizică, Universitatea din București

Conf. Dr. Alexandra Mitrea, decanul facultății de Litere și Arte, Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu

Lect. Dr. Andrei Muraru, Universitatea « Al. I. Cuza » Iasi

Prof. dr. Oana Murarus, Facultatea de litere, Universitatea din București

Prof. dr. Marina Mureşanu Ionescu, Facultatea de limbă și literatură franceză, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi

Dr. Carmen Muşat, Facultatea de Litere, Universitatea din București; redactor șef, “Observatorul Cultural” București

Dr. Lucian Nastasa-Kovács, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române,, Cluj – Napoca

Pof. Dr. Victor Neumann, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, director (din 2008) al Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Viorica Niscov, cercetător, traducător

Prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Conf. Dr. Cristian Olariu, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Dr. Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigații Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc

Alexandru Pecican, regizor

Prof. dr. Ovidiu Pecican, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, membru în COnsiliul Național al Uniunii Scriitorilor

Dr. Emanuel Petac, conservator al Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române

Prof. dr. Zoe Petre, professor emeritus de istorie antică, Universitatea din București

Dr. Zeno Karl Pinter, membru corespondent al Institutului Arheologic German, (DAI), Președintele Comisiei Naționale de Arheologie

Prof. dr. Cristian Pîrvulescu, SNSPA, președinte Pro Democratia

Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității « Babes Bolyai », Cluj – Napoca

Prof. dr. Grigore Popescu Arbore, Chief Technology Officer, The National Research Council / CNR, Institute of Marine Sciences / ISMAR, Venice – Italy

Lect, dr. Simona Popescu, PhD, Facultatea de Litere, Universitatea din București ; scriitor,

Iulia Popovici, critic literar

Prof. dr. Mihai Retegan, DHC Universitatea Ovidius, Constanta, Departamentul de Istorie a Românilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Zoltan Rostas, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea « Babes-Bolyai » Cluj

Prof. dr. Cezar Sigmirean, Universitatea „Petru Maior”, Targu-Mures

Conf. Dr. Elena Șaulea, UNATC, București

Ovidiu Şimonca, jurnalist, redactor șef adjunct, “Observator cultural”

Prof. dr. Monica Spiridon, PhD, habilit. , Universitatea din București, Membru al Academia Europea, Vicepreședinte al International Comparative Literature Association (ICLA), Chair to the Experts Panel of Literature, European Science Foundation ( Program ERIH), Membru al The European Pool of Reviewers, Evaluator of the European Research Council (” Bringing Great Ideas to Life”, Panel SH5)

Prof. Dr. Filip Stanciu, Rectorul Universității “Lumina” din București

Cornel Apostol Stanescu, fost Director General al Nvățământului SUperior și Cercetării, Ministerul Educației

Prof. dr. Constantin Stoenescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București

Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, publicist

Dr. Alexandru Suceveanu, emeritus director adjunct, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Române, Bucharest

Prof. dr. Stelian Tănase, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti, scriitor

Prof. dr. Antoaneta Tănăsescu, Facultatea de Litere, Universitatea din București,

Prof. dr. Nicolae Serban Tanaşoca, Directorul Institutului de Studii Sud-est auropene al Academiei Române

Lucian Dan Teodorovici, scriitor

Conf. Dr. Zoltan Tibori Szabo, Departamentul de Științe Politice, Administrație și Comunicare, Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca

Conf. Dr. Nicolae Toboşaru, Universitatea din Oradea, Masteratul de Studii de securitate Euopeană

Prof. dr. Florin Turcanu, Facultatea de Stiințe Politice, Universitatea din București

Dr. Silviu Văcaru, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei ROmâne, Iasi

Alexa Visarion, regizor

Conf. Dr. Viorel Vizureanu, PhD, Facultatea de FIlosofie, Universitatea din București.

Prof. dr. Laurenţiu Vlad, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București

Lect. Dr. Felicia Waldman, Universitatea din București

Lect, dr, Daniela Zaharia, PhD, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

* Lista semnatarilor rămîne deschisă.

 

Alătură-te discuției 187 opinii publicate

 • simona spune:

  Felicitari tuturor semnatarilor scrisorii! Romania trebuie sa ia atitudine, sa incetam sa ne mai lasam calcati in picioare si considerati cetateni de mana a doua!

 • Va multumesc pentru aceasta initiativa! Daca este necesar, putem semna mai multi cetateni, chiar daca nici pe departe de inaltimea semnstarilor actuali.
  Gabriela Toader, profesor, Buzau

 • Frumos gandit, structurat si exprimat, non partizan, memoriul va fi cu siguranta luat in considerare, cu atentie si respect, dar … nu uitati interesele politice meschine …. cel mai tare raspuns il vada poporul roman duminica!
  E tare Basescu, dar Romanii sunt si mai tari, sa nu uite nimeni, neam de traci, daci, romani, luptatori eroici in Razboaiele Mondiale …. el a gresit sa se ia tranta cu toti romanii care l-au ales sau nu, l-au suportat dar acum nu il mai vor. Punct Match Point imparabil. Nu poti invinge pe toti romanii!
  In concluzie, frumos memoriul dar puterea adevarata este a romanilor, clar si pentru UE!

 • oancea spune:

  Semnez in cunostinta de cauza

 • Luc spune:

  Buna initiativa. Trebuie largita. La referendum, prin stampila cu DA.
  JOS BASESCU SI TOTI AI LUI!

 • Vasile Baghiu spune:

  Buna ziua! Bine punctate lucrurile in aceasta scrisoare! Adaugati, va rog, si semnatura mea la aceasta lista! Vasile Baghiu, scriitor

 • Sunt de acord cu acest demers.Semnez pentru toata umilinta suferita in anii acestia cu un presedinte care nu ma reprezinta.
  Emil Coseru

 • Semnez din toata inima!
  Daca trimiteti sau afisati scrisoarea pe alt site, mai vizibil, sunt convinsa ca vor mai semna multi alti intelectuali sau oameni simpli, toti ingrijorati de ceea ce se intampla.

 • Valie spune:

  D-le Tanase, ce ați omis Dvoastra este motivatia si graba cu care s-au pus in practica planul USL. La fel omiteti ca 2012 a fost/este an in care au avut/au loc alegeri locale si parlamentare. Aveți o explicație logica si nepartizana pentru care guvernul României nu putea guverna linistit, făcând abstractie de culoarea portocalie a președintelui? Ce uitati Dvoastra este ca aceasta tara este neguvernata de ceva vreme si are sa fie la fel o buna perioada de timp, perioada in care bunastarea

 • Mugur spune:

  In loc sa scriem asemenea epistole politice, pline de jumatati de adevar (mai ales prin omisiune), oare nu ar fi mai bine sa ne reformam Constitutia astfel incat sa definim ce fel de republica suntem si cum functioneaza mesanismele noastre democratice? Astfel nimeni nu va mai putea sa ne critice!
  Si, daca tot vorbim de reformarea Constitutiei, nu ati observat ca aceste forte politice pe care, direct sau indirect, le sustineti (USL se cheama), au evitat constant aceasta clarificare? Nu va sperie ca prefera ambiguitatea, portita spre arbitrar si abuz (fie el si al majoritatii)?

 • Subscriu mesajului. Claudiu Craciun, Lect.univ.dr. FSP-SNSPA

 • vreau stat de drept, domnia legii, autoritatea si demnitatea institutionala, cultul pt. legea valorii, traditiilor si spiritualitatii românesti, omul potrivit , la locul potrivit, repunerea justitiei, educatiei, sanatatii, drepturilor omului și productiei nationale, in matca lor fireasca, normala si legală, redarea increderii, onoarei si demnitatii tuturor românilor ca europeni, incetarea urgenta si neconditionată a razboiului româno-român, refacerea solidaritatii nationale si europene, a interesului național mai presus de cel partinic si partizan, un prezent si viitor de siguranta si securitate nationala pt. românul demn, onest, competent, devotat, de mare caracter si patriot, pt. ca spiritul de echipă și de sacrificiu, SA INVINGA ACUM!

 • Domnilor, un pic de echilibru vă rog, altfel jignim din nou Europa. Întâi ar trebui, să ne cerem scuze pentru minciunile spuse de actuala putere, despre Europa şi liderii U.E. (manipulaţi de Băsescu şi oamenii lui, Barosso şi Merkel fac campanie pt Băsescu … şi alte jigniri de acest fel). În plus ar trebui subliniat că limbajul dublu ar actualilor lideri a fost o greşeală şi nu ne reprezintă şi nu în cele din urmă, ca intelectuali care respectăm munca cinstită, cercetarea academică corectă, studiu perseverent, cinstea şi corectitudinea, ne dezicem total şi în unanimitate de dl. Victor Ponta, datorită actului de plagiat comis în lucrarea domniei sale de doctorat. Împreună cu cele prezentate în scrisoare, cred că ar prezenta un punct de vedere mai realist, mai echilibrat, mai aproape de statura unui intelectual. Astfel ar avea, consider eu, mai multă valoare şi credibilitate această scrisoare.

 • Subscriu. Am trăit cei mai umili ani sub mandatele lui Băsescu.

 • NELU FIERARU spune:

  MA ALATUR SI EU ACESTUI MINUNAT DEMERS SI VA INCURAJEZ IN A NU LUA IN CALCUL SMIORCAIELILOR PDL-ISTE. SUNT DIN CE IN CE MAI PUTINI SI DIN TOAMNA UNII IN PUSCARIE !

 • Liviu Chiscop spune:

  Subscriu acestui demers, alături de toți cei care și-au păstrat discernământul, respectul pentru viață, pentru demnitatea umană și pentru adevăr. Există o limită a umilinței umane peste care nimeni nu ar trebui să treacă.
  Liviu Chiscop, medic rezident

 • OPINIA MEA :
  vreau stat de drept, domnia legii, autoritatea si demnitatea institutionala, cultul pt. legea valorii, traditiilor si spiritualitatii românesti, omul potrivit , la locul potrivit, repunerea justitiei, educatiei, sanatatii, drepturilor omului și productiei nationale, in matca lor fireasca, normala si legală, redarea increderii, onoarei si demnitatii tuturor românilor ca europeni, incetarea urgenta si neconditionată a razboiului româno-român, refacerea solidaritatii nationale si europene, a interesului național mai presus de cel partinic si partizan, un prezent si viitor de siguranta si securitate nationala pt. românul demn, onest, competent, devotat, de mare caracter si patriot, pt. ca spiritul de echipă și de sacrificiu, SA INVINGA ACUM !

 • Sunt de acord cu demersul dvs, mult succes!

 • Semnez, de asemenea, in cunostinta de cauza…sa ajunga scrisoarea cat mai repede, sa scapam de pacostea asta, PDL si de Traila care are un tupeu….cacalau maria ta!

 • matei spune:

  Felicit acest grup de intelectuali care apara statul de drept , lupta pentru dreptate si adevar. Acesta este adevarul din tara pe care trebuie sa-l cunoasca UE.

 • gigip1948 spune:

  Eu,general de politie in rezerva,sunt onorat sa aflu de initiativa Dumneavoastra ,izvorata din bunul simt romanesc,de a arata Europei ca noi,romanii,am fost ,suntem si vom fi un popor mandru,doritor de respect din partea altora,atasat principiilor libertatilor si democratiei! Pe multi dintre semnatari va cunosc,va apreciez creatia,opera ori activitatea! Pe toti semnatarii acestei scrisori,,va felicit si va asigur de respectul si admiratia noastra,a romanilor liberi !

 • Predau la Universitatea APOLLONIA Iasi,Facultatea de Stiinte ale Comunicarii si Jurnalism

 • Sunt cu trupul, mintea și sufletul alături de demersul dumneavoastră.
  Cu stimă,
  Dumidalba

 • Radu spune:

  Excelent domnule Tanase, desi nu sunt decat un amarat de somer, in urma inteleptelor masuri luate de dn boc si dn basescu, va felicit , era momentul ca adevaratii intelectuali sa reactioneze.Da , felul in care a considerat sa reactioneze d-nii din occident a fost partizan si nemeritat.

 • sustin din toata inima demersul unei bune parti din intelectualitatea romana.Cu sau fara ajutorul Uniunii Europene ,partea responsabila a poporului roman o sa-si manifeste dreptul democratic de a vota si,in cunostinta de cauza o sa-l expedieze pe basescu la groapa de gunoi a istoriei,lasand totusi organismelor statului sa analizeze activitatea lui Basescu,cu sanctiunile ce se cuvin dupa ce nu se mai poate fofila in spatele imunitatii acordate cu bprea multa larghete de acest popor.Semnez in cunostinta de cauza cu asumarea tuturor urmarilor pe care le incumba o asemenea actiune.Cinste intelectualitatii romane ce nu se lasa terfelita de gasca lui basescu.

 • Gane Ruxandra spune:

  Nu cred ca a fost o eroare de exprimare. Basescu a mintit-o pe Merkel. Crede ca va scapa basma curata.

 • Sunt multumita ca, in sfarsit, s-a materializat ideea care ma framanta, chiar din momentul in care am remarcat nivelul inalt politic spre care tinteste presedintele Basescu sa-si aplice tehnicile de manipulare.Ma refer la aceasta scrisoare oportuna care, cel putin partial, va clarifica unele adevaruri intentionat mascate de autointitulatul „presedintele-jucator” sau, mai corect spus, de presedintele-Stat.Pentru toate acestea si multe altele nespuse, dar si pentru ca nu l-am votat niciodata, Basescu nu a fost, nu este si nu va fi presedintele meu! Nu m-a respectat si nu m-a reprezentat, iar reciproca, din nefericire, este valabila:nu-l respect si, acolo unde reprezint Romania, o fac cu demnitate personala, in numele si pentru poporul caruia ii apartin.Multumesc initiatorilor acestei scrisori de protest, dar mi-as permite sa sugerez gasirea unei solutii de extindere a semnaturilor, pentru realizarea unui mai mare impact asupra personalitatilor politice europene. „Vox populi” functioneaza in socitatile cu adevarat democratice!Nu sunt de acord cu Valie, s-ar parea ca tara este neguvernata pentru ca Basescu si PDL nu lasa guvernul sa lucreze, provocand scandaluri, intr-o disperare transparenta, pentru ca ei stiu ce vor pierde…! Eu cred in triumviratul P.A.C.(Ponta-Antonescu-Constantin), tineretea, inteligenta, probitatea morala reprezinta noul val, caruia Presedintele -Franar nu ar trebui sa i se mai opuna, daca si numai daca, ar avea minima decenta si demnitate!

 • ciochina ion spune:

  Felicitari sincere din parteea unui OM LIBER care nu mai credea ca in Romania mai traiesc urmasi ai lui Eminescu! Feeeeliiicitariii! – exclamatie de balbait.

 • ciochina ion spune:

  sustin, cu toata puterea mea, Scrisoarea. Umil, daca acceptati, un Datator de libertate pentru poporul roman, ion Ciochina, jurist si jurnalist

 • Dorim sa ne alaturam listei celor inscrisi
  Acad.Prof.Univ. Sorin Dumitrescu, pictor
  Doina Dumitrescu, grafician
  Monica Dumitrescu, filolog

 • Mihai T. spune:

  De Ponta ati uita? Cel cu plagiatul.

 • Sunt bucuros ca avem viata si dupa Basescu!

 • Semnez alaturi si sustin

 • Roxana spune:

  Subscriu, dar as mai adauga ceva. I-as intreba daca le-ar placea ca in tarile lor sa existe cvorum obligatoriu pentru referendum, asa cum exista doar in Romania, Rusia si Lituania dintre tarile europene.

 • Florea Nita spune:

  Inainte ca Nicolae Ceausescu sa ajunga sa fie
  judecat de un complet „in pripa” sase intelectuali romani au indraznit sa-l avertizeze pe „nemernic” ca se afla pe un drum gresit.Omul era deja plecat de pe aceasta lume,asa cum este si Traian Basescu acum.Rog europenii si lumea in general sa nu se amestece in treburile noastre,caci si pe vremea navalirilor tatare si otomane noi romanii ne-am mobilizat si ni le-am rezolvat singuri.Tinem cont de sprijinul mondial si va rugam sa asteptati verdictul in solutionarea unei probleme ce ne preocupa acum pe noi.
  Istoria noastra nu este un basm,este o poveste adevarata despre stapini si despoti ce s-au perpetuat pina in zilele noastre.Mai indreptatiti ca niciodata va cerem neutralitatea in problema noastra ,strict interna,cind suntem in situatia de a demonstra intregii lumi ce inseamna democratia!Ne bazam pe intelepciunea noastra istorica,nicidecum pe seama unui popor dezbinat de un secol,de la aparitia unui mare nemernic precum a fost Lenin,cel ce a pus bazele unui imperiu in contrasens cu interesele individului.Sper sa fi fost clar.

 • Toata stima si respectul celor care au gandit, scris si semnat aceasta scrisoare. Asteptam, o reactie a mediului cultural elevat, asa cum astept ca in 29 iulie romani sa iasa la vot sa isi exprime parerea. Consider ca fac parte dintr-un popor care merita acelasi respect ca si orice tara europeana ue sau non ue.nu mai suportam umilinta, e prea mult chiar si pentru noi romanii, indiferent de nationalitate sau crez. Cred in viitorul Romaniei si in concetatenii nostri. Sper ca nu va veti opri la o singura scrisoare. Sunt multe lucruri dureroase, grele cate trebuiesc rostite, scrise. Chiar si fara speranta unui raspuns european. Respect si stima tuturor

 • Va rog sa adaugati si semnatura mea. Va multumesc.

 • Cainap Simona spune:

  Va multumim pentru initiativa! Laudabila si justificata! Ne-am saturat de minciuna, de coruptie si de un presedinte care ne da afara din tara! Suntem solidari cu mesajul acestei scrisori.

  Simona si Calin Cainap, medici

 • Da .. vreau sa plece Basescu.Da … Ponta va disparea probabil, din cauza plagiatului> singurul lui job este sa fie presedinte interimar… da probabil ca nici antonescu nu va fi vreodata presedinte, dar: avem nevoie de o schimbare, altii pe care sa ii controlam mai indeaproape… poate romanii si-au dat seama ca ii pot controla mai bine… Sincer: Basescu se razgandeste mai repede decat prietena mea…..care (prietena mea) are valori si are principii de viata … spre deosebire de Presedintele Romaniei…

 • nina spune:

  Nu fac parte din intelectualitatea romana,sunt doar o persoana simpla care lucreaza in portugalia,dar care se intereseaza mult de soarta tarii.In ianuarie 2012 am trimis o scrisoare la Jose Manuel Barosso in limba portugheza,avizind de evenimentele ce se derulau la acea altura ,de coruptia ,aroganta si indiferenta conducerii tarii de atunci.Am facut-o nevinovat,enervata de ceea ce vedeam la televizor si deasemenea ce puteam citi din ziare pe internet.Am primi raspuns prin e-mail de la unul dintre consilieri lui ca nimeni nu se amesteca in treburile interne ale altei tari.Uniunea Europeana are alte functii.Ma intreb …la nici 6 luni… oare s-au schimbat functiile U.E.,cum de acum au curajul sa ne trimita idei cum sa ne guvernam tara?Cind poporul avea nevoie ,nimeni nu se ingrijora pentru soarta lor,iar acum vin care mai de care cu sugestii!
  Pastrez acel e-mail cu raspunsul ,pot sa dovedesc daca e necesar ca nu scriu timpenii!

 • marius spune:

  As dori viitorul nostru sa depinda gindirii marelui om TUTEA EMIL,sintem intelepti ,destepti si de multe ori lasi de a pricepe LIBERALISMUL ,singura forma democratica care poate da libertatiile de exprimare profunde in conjucturiile politice……..sper ca poporul roman sa nu isi piarda veticalitatea ………..

 • E bine și în al 12-lea ceas! Subscriu și Mulțumim!

 • Sunt de acord si semnez mesajul adsresat UE.

 • Domnule Tanase,

  mi se pare o idee excelenta aceasta scrisoare. Ea demonstreaza ca exista o diversitate de opinii, o multitudine a punctelor de vedere, ceea ce desfide interpretarea monovalenta si falsificatoare ca Traian Basescu si sustinatorii lui reprezinta fara rest talgerul adevarului si tabara democratiei in Romania.
  As putea semna in josul acestui text?
  Sint Valentin Protopopescu, jurnalist si eseist, locuiesc in Bucuresti, sint doctor in filosofie, traducator din Paul Ricoeur, Bernard-Henri Levy si Jean Cocteau, autor a sapte volume de eseuri de psihanaliza, autorul scenariului acelui film documentar dedicat lui Mircea Eliade din cadrul programului Mari romani.

 • Intru totul de acord cu scrisoarea de mai sus. Traim intr-o tara in care, datorita politicii D-lui Basescu, toti se urasc intre ei,toti se suspecteaza, tuturor le este frica.
  Neincrederea, frica de masurile luate de unul singur, stimulat de un paharel, totate la un loc au transformat tara noastra intr-un iad.
  Doamne, ajuta-ne sa scapam de el

 • Noi romîni, ne-am săturat, de batjocură ,umilinţă,sărăcie, foamete, corupţie, hoţie, furturi,din avutl personal şi al statului.Făcute de Traian Băsescu şi Pedelişti lui. Unde a fost europa? Cînd Traian Băsescu, a pornit jihadull împotriva poporului romăn.S-ă fie judecat pentru furt din averea statului el şi familia lui şi pentru genocid.Posedă averi nejustificate. Ce măsuri a luat UE împotriva lui Traian Băsescu ? UE, ne-a ]
  îngrădit dreptul la liberate, dreptul de a alege necondiţionat. Ne-au tratat ca pe niste ţări de mîna a 3-a.Ţin să le amintesc că dacă în Romînia va fi instabilitate, va fi datorită lor şi hotărîrilor lor care le-au luat peste capul nostru.Nu ne mai rămîne, decît să ne luăm soarta în mîini şi să ne facem dreptate. Pentru că UE, pactează cu un hoţ şi tiran ca Băsescu. Fraţi romîni din lumea întreagă,nu lăsaţi minciuna şi hoţia să cuprindă ţara.

 • georgiana pop spune:

  sunt dezamagita ca aceste valori sustin niste nulitati adica un plagiator, caci in sinea lui dl. Tanase recunoaste ca V. Ponta este un plagiator ordinar, si un cartofor. Pe d-na Zoe Petre incerc sa o inteleg , s-a dat cu comunistii ca sa-i rezolve un loc de munca fiului. N-as vrea sa cred la fel si despre ceilalti.

 • domnica spune:

  poate lui PONTA I SE VA INTARI ALCEVA ;dar moneda euro a luat-o de tot la vale;vai de capul nostru ;astia sunt cancerigeni pentru noi oamenii de rand; putere,putere,putere sloganul lui VOICULESCU
  INCA ODATA RUSINEEEEEE

 • Profesor de limba italiana si limba romana, absolventa a Universitatii, Bucuresti, traducator, scriitoare cu 8 carti bilingve publicate in Romania, webmaster autodidact, ma alatur intelectualilor romani care militeaza pentru adevarata democratie si libertate, pentru demnitatea poporului roman, umilit si slugarit de lumea asa-zisa libera, care sustie, ca si in trecut prin Ceausescu, un alt fel de tiran si o alta tiranie, mascata de propriile interese economice si geo-strategige.
  Prof. Marilena Rodica Chiretu

 • Mircea Bostan spune:

  Astăzi, mai şcoliţi, mai cool, mai trandy, unora le miroase totul în proximitatea atitudinii patriotice a altora, şi aceştia nu puţini la număr. Ne-am integrat în Europa care s-ar întinde fără rezerve la plajă, zăludă şi efervescentă până la băşici bulbucate în plăcere dacă ne-ar dirigui viitorul. Când i-am dat, fără comentarii, Europa a rânjit precum preşedintele nostru inconştient, mârlan şi trădător de ţară . Acuma se vaită că, vezi Doamne, am încălcat principiile democraţiei. Ruşine! Semnez, cu inima deschisă şi conştiinţa curată, această scrisoare demnă şi documentată a inteleculilor poporului meu. TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERĂ, PROSPERĂ ŞI DEMNĂ! Mircea Bostan, scriitor

 • Vasile MIHAI spune:

  Ma bucura cu adevarat ca cineva s-a gandit la o astfel de scrisoare. O sustin fara rezerve! A venit vremea ca adevarul sa triumfe asupra dezinformarilor si manipularilor politice de cea mai joasa speta!
  Cat il priveste pe Basescu, vreau sa spun doar atat: AJUNGE! M-AM SATURAT!

 • Nicolae BANU spune:

  Adaugati rogu-va si semnatura unui umil – NEICA NIMENI – la aceasta scrisoare ce trebuia citita si bine cantarita de Dl.Barroso. In ceeace-l priveste pe PONTA cu doctoratul lui…doare-ma drept in PIX… tine cuiva de foame daca il are sau nu !? Tare mi-as fi dorit sa fi fost o musca ,care sa le fi vaut fetele alora de la Cons.EU cand CRIN si-a permis sa se dea la ei spunand ca in romania,romanii fac politica…. Auzit-au vreodata de treburi in care nici ei nu au voie sa se BAGE ????

 • Zede spune:

  @Radu, „amaratul” de somer:

  Sa inteleg ca esti pro-USL pentru ca in timpul guvernarii Boc ai fost dat afara dintr-un post de bugetar?

  Tu realizezi ca te faci de ras spunand asta? Practic, esti un bugetar care se aciuise pe undeva la caldura, iar acum nu iti mai gasesti un job, in conditii de economie de piata.

  Ati fost suficient de mult platiti din banii nostri. Rolul nostru nu este sa va tinem pe voi in spate.

  Daca nu stii sa faci ceva care sa te faca dezirabil pe piata muncii, nu e vina lui Boc sau a lui Basescu.

  De ce nu scrii aici ce competente ai? Ce stii tu sa faci cu adevarat?

 • Zede spune:

  @Dorina Petrina

  Cu ce te-a umilit guvernul Boc? Cu ce te-a umilit Basescu?

  Stii ce inseamna jihad? Explica-ne aici. Ce a furat Basescu din averea statului? Stii ce e acela un genocid?

  Ce drept la libertate ti-a ingradit UE? Cum definesti tu „a alege neconditionat”? Cum ne-au tratat UE „ca pe niste tari de mana a treia”? Cum a generat UE instabilitate in Romania?

  Tu te uiti la ce scrii? Ofera argumente pentru toate afirmatiile pe care le-ai facut aici. Nu cred ca poti sa argumentezi, pentru ca ceea ce scrii este o reproducere fidela a tampeniilor debitate non-stop pe antenele colaboratorului dovedit al Securitatii, Voiculescu.

  Ai fost vreodata plecata din Romania? Pun pariu 1000% ca nu. Daca ai fi vazut macar o alta tara, ti-ai fi dat seama ce gogosi ti se toarna pe gat la antene. Habar nu ai pe ce lume traiesti. Deschide-ti mintea, stimata doamna. Nu poti trai in Europa si pe Terra anului 2012 cu asa o minte intunecata.

  Ia-ti soarta in maini si fa-ti dreptate. Haide, sa te vedem. Ce vei face? Ai capacitatea de a te informa si de a actiona? Sau iti iei facaletzul si cobori in fata blocului?

  Si iti mai spun ceea ce i-am spus si lui Radu: ce stii sa faci? Cum iti castigi existenta? Daca esti sub-mediocra, asa cum presupun, de ce crezi tu ca este responsabilitatea statului sa o duci bine? Tu realizezi ca greutatea incapacitatii tale ii ingenuncheaza pe altii?

  Inca un sfat: invata sa scrii corect. Mie mi-ar fi rusine sa fac asa greseli mizerabile de gramatica.

 • bok spune:

  shezi, culcat, drepti…comenzi pentru pdl in parlament acum sunt comenzi pentru popor. eu zic ca e bine…daca le place

 • DA, sunt de acord cu demiterea lui Traian Basescu. S-a impus numai prin minciuna si furt si a ridicat marlania la nivel de politica de stat.

 • Veti plati cu toti intoarcerea ROMANIEI in comunism

 • DA. Romania trebuie sa intre in normalitate cat mai urgent.

 • sorin gociu spune:

  uitati un moment de Basescu. uitati-va la crin antonescu si spuneti daca e corect/constitutional sa iasa la mitinguri politice. el e presedinte interimar? de fapt ce e? de fapt de ce EI nu-l mai vor pe Basescu? de fapt de ce EI il vor jos pe Basescu ACUM si nu maine, ORICUM si nu dupa regulamentar? uitati de Basescu. nu vedem peadurea de copaci…

 • Asteptam un asemenea demers.
  Sunt scenografa si pictorita, n-am facut parte NICIODATA din nici un partid politic, am supravietuit cu demnitate regimului comunist, dar UMILINTA cea mai crunta si DEZAMAGIREA fara speranta de mai bine au fost incercarile pe care le-am simtit de-abia sub DICTATURA BASESCU.
  Pare a fi intr-adevar un spirit malefic.
  Va rog sa adugati si semnatura mea acestei scrisori.

 • La scrisoare mai subscriu:
  Dr.ing. Sanda-Florentina Popa
  Alexandru Popa-pensionar
  Teodora Popa-pensionara

 • DA, sunt de acord cu demiterea lui Traian Basescu. Va rog treceti pe lista toata familia mea:
  – prof. Rozalia Rodica Popa;
  – ing. Alexandru Iulian Popa;
  – medic Magdalena Adina Ciobanu;
  – sociolog Veniamin Titu Ciobanu;
  – student Silviu Mihail Popa.

 • Laurentiu spune:

  Buna ziua!
  Apreciez in calitate de absolvent si cetatean initiativa intelectualilor de a clarifica putin situatia curenta din Romania pentru cei din exterior, dar sunt dezamagit in acelasi timp. Partizanatul politic din scrisoare este cel care ma lasa cu un gust amar asupra obiectivitatii intelectualilor din Romania, in special a semnatarilor acestei scrisori. Acest document are scopul nedeclarat de a modifica perceptia celor din institutiile europene cu privire la Presedintele demis si la faptele de care este acuzat de actuala guvernare. Domnilor si Doamnelor semnatari, pseudointelectuali, va rog in calitate de absolvent sa nu intrati intr-un joc politic periculos care va afecta si mai mult imaginea fragila a intelectualului roman. Prin influentarea perceptiei unor personalitati europene cu privire la realitatea evenimentelor din tara nu faceti decat jocul politic al actualei guvernari. Exista tineri care au nevoie de educatie si domenii care au nevoie de specialisti ca domniile voastre, poate ar fi mai indicat sa va canalizati energiile constructive spre aceste segmente si nu spre politica.

  Cu respect,
  Laur

 • Regretabila scrisoare. Se vede de la distanta ca autorii nu incearca sa restabileasca bunul renume al Romaniei ci doar sa discrediteze Presedintele ales al tarii.
  Doar doi academicieni din 154. Deci 152 Membri ai Academiei au refuzat sa semneze.
  La activul Presedintelui Basescu au “uitat” sa adauge justitia, stabilitatea económica etc
  “Curtea Constitutionala nu este parte a sistemului judiciar independent din Romania. Este vorba de o institutie unde numirile se fac.” Au uitat sa mentioneze cati din membrii CC au fost numiti de Presedinte si PDL si cati de partidele care l-au suspendat pe Presedinte.
  Au uitat sa mentioneze ca CC nu a gasit incalcari grave ale constituiei.
  Dupa cate stiu, Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la illegalitatile comise de USL la suspendarea Presedintelui, nu la pretéxtele suspendarii.

 • Radu spune:

  Instigatii de ultim moment.
  Uninea Europeana cunoaste perfect situatia din Romani si pe cei doi crai, Crin si Ponta care sunt certati cu normele de conduita intelectuala si principiile democratiei.

 • Al spune:

  OK. Si unde sunt, mai exact, argumentele ca NU e o lovitura de stat? Faptul ca Basescu s-a declarat ‘jucator’ inseamna ca schimbarea preseditelui Senatului s-a facut cu respectarea regulamentul Senatului?? Faptul ca la Curtea Constitutionala numirile se fac politic inseamna ca Ponta nu a modificat atributiile CC printr-o ordonanta de urgenta?? Faptul ca sustinatorii presedintelui spun lucruri trasnite (a-propos, raspundere individuala nu mai exista in tara asta?) inseamna ca Ponta si Antonescu nu incearca incontinuu sa schimbe regulile referendumului chiar si cu cateva zile inainte de ‘meci’??

  Pe scurt, faptul ca Basescu e urat si rau inseamna ca gata, Ponta si Antonescu pot sa incalce toate regulile? Bai oameni buni, europenii nu urla la noi de dragul lui Basescu si nici pentru ca ar fi ei niste bieti naivi prostiti de PDL-isti! Urla pentru ca Ponta si Antonescu chiar incalca normele statului de drept – bune, rele, asa cum le avem!

  Daca Basescu ar fi incercat sa puna mana pe putere intr-un mod similar, fiti siguri ca ar fi sarit in sus la fel de arsi.

  Pacat. De la niste intelectuali chiar m-as fi asteptat la o pozitie argumentata.

  Sunt curios daca veti publica acest punct de vedere…

 • Florian spune:

  O scrisoare sincera si plina de adevar. Cine nu doreste sa creada ceea ce este scris, sa se documenteze ca nu este nimic ascuns, toate aceste lucruri s-au intamplat la vedere.

 • Subscriem la scrisoarea Dvs. din toata inima.
  Augustin Dartjan – jurist pensionar
  Bratu Mariana – pensionara

 • ulise1959 spune:

  Buna ziua, va multumesc din suflet domnule Tanase pt. aceasta curajoasa initiativa inpotriva ,acestor BASISTII fara de tara si tradatori care ne-au furat salariile si pensiile si ne-au adus in pragul foamei.
  Va multumesc din suflet inca o data domnule Tanase salvatorul natiei romanesti,sa va dea dumnezeu sanatate si dv., si anetenei si domnului Voiculescu si celor 2 vasnici aparatori ai nostrii al celor multi , dl. Ponata al nostru prim ministru si domnul Crin Antonescu acest presedinte al tuturor romanilor .
  ps. sa ne traiti Dl. Tanase

 • Petru jipa spune:

  Incepusem sa cred ca nu mai avem intelectuali, avem doar actuali. Ma saturasem sa mai aud despre acesti patapievici cu papion, vorbind despre luminatul conducator care stinge lumina si navigheaza spre grota Marianelor cu Romania in carca.
  Traiasca Romania!
  Sunt bucuros ca ne-am trezit.

 • ioan viştea spune:

  DA, din toata inuma, cu toata convingerea!

 • ana spune:

  este normal sa avem un prim ministru care a plagiat si noi sa nu facem nimic??? un caz asemanator s-a intamplat si in Germania si i-a distrus viata politica,la noi dimpotriva inchidem ochii si mergem inainte. corrupti sunt toti dar raul cel mai mic este basescu la momentul actual.o sa fie dat jos o sa vina crin antonescu si apoi o sa vada poporul roman intoarcerea la comunism,pana la urma ne meritam soarta. PS: de ce printre acesti intelectuali nu sunt si romani din strainatate?…

 • DA! din toata inima, cu toata convingerea.

 • Marcus spune:

  Stimabili Domni si Doamne,
  Este admirabila grija Dumneavoastra pentru imginea Romaniei in Europa!
  Dar ma intreb, de vreme ce sunteti asa ingrijorati, nu v-ati intrebat in ce mod aceasta imagine este afectata de faptul ca dl Ponta este un plagiator si un impostor la nivel academic? Valorile academice sunt cele mai vechi si mai respectate in Europa.
  Personajul pe care cu atata inversunare si „subtilitate” il aparati prin aceasta scrisoare este unul care a luat si ia in ras valorile academice jucand tot soiul de scheme politice pentru a masca o evidenta: lucrarea sa de doctorat este copiata! Un plagiat ordinar (o poate vedea oricine stie sa citeasca) care nu va fi NICIODATA uitat ori trecuc cu vederea de europeni! Dar e mai rau de atat: acuza de plagiat vine de la cea mai apreciata revista stiintifica din lume, de la Nature!
  Sunteti cu adevarat ingrijorati de imaginea Romaniei? Atunci convingeti impostorul sa-si dea demisia si apoi semnati fituici ca cea de mai sus. Asa cel putin aveti o minima sansa de credibilitate.

  Domnule Tanase, dupa cum o demonstreaza ultimele evenimente din Romania, in tara asta nu inseamna nimic sa ai titluri academice. Asa ca daca v-ati imaginat ca punand o lista de dr, Phd, etc o sa aveti vreun impact in Europa, v-ati inselat. De oamenii de mai sus nu a auzit nimeni. Se intampla ca unii dintre semnatari sa-mi fi fost profesori la Facultatea de Filosofie. Credeti-ma, avandu-i in lista de semnatari nu faceti decat sa demonstrati cat de neserioasa aceasta srisoare este.

  Si am si o intrebare pentru toti semnatarii si cititorii blogului: daca intr-adevar USL-ul, sau cum i-o mai zice, este un partid de Sfinti gata sa salveze Romania, de ce nu incepe prin a cere impostorului sa-si dea demisia din viata publica odata ce vina sa e evidenta, in loc sa se ascunda dupa tot felul de smecherii pentr a-l salva? S-a mers pana la a acuza revista Nature de partizanat politic! Poate in Romania cineva crede asta. In Europa a devenit subiect de satira. Fara ca USL sa se dezica de impostorii dovediti, nu va avea nici o sansa de credibilitate. Ramane doar partidul unui hot intelectual.

  Ganditi-va va rog!

 • K spune:

  In sfarsit! Oameni buni, daca ati sti cat am asteptat un asemenea gest din partea intelectualitatii romane! Visam la el in ianuarie, cand protestam in Piata Universitatii, la -15 grade. Multumim.

 • CALIN HENTEA spune:

  Doresc ca si numele meu sa fie adaugat la lista semnatarilor acestei scrisori la care subscriu si o sustin in intregime
  CALIN HENTEA, PhD in stiinte militare, istoric si jurnalist

 • CALIN HENTEA spune:

  Doresc ca si numele meu sa fie adaugat la lista semnatarilor acestei scrisori
  CALIN HENTEA, PhD in stiinte militare, istoric si jurnalist

 • Mariuca spune:

  „Acestea sunt doar cateva dintre evenimentele recente care au facut sa explodeze in iarna trecuta demonstratii civice in peste 60 de orase ale Romaniei.”

  -intrebare: care este cauza si care este efectul?

 • Subscriu textului acestei scrisori si doresc sa-mi adaug numele in lista de semnatari.

  Domnule Stelian Tanase, cand veti trimite aceasta scrisoare? Sau ati trimis-o deja?

 • titu anamaria spune:

  Sunt pareri pro si contra si asta este bine. ca putem avea un punct de vedere care sa nu coincida. Este in regula, dar pentru mine este surprinzator cum unii dintre noi suntem de acord cu politica dusa de Basescu si toata trupa lui de acoliti Se pune intrebarea:nu toti am trait in aceasta tara, nu tuturor demnitatea ne-a fost calcata in picioare?Se pare ca nu ! Sunt de acord cu aceasta scrisoare,dar cred ca este tarziu,UE deja ne vede sub ocupatie,cu drepturile incalcate,iar ei ne apar ca salvatori Realitatea este ca tuturor tarilor afiliate, aceasta UE le-a facut rau.Sper sa mai avem suficienta intelepciune si sa alegem sa mergem la referendum pe 29 iulie!Dragi romani,treziti-va!!

 • Sunt de acord cu demersul dvs. si va doresc mult succes! Subscriu si semnez.

 • Sunt economista, dar pensionara! Varsta!!!!
  DA! Basescu nu trebuie sa se mai intoarca la Cotroceni! Are destule case unde sa stea!
  As semna cu drag scrisoarea!
  Felicitari! Ma bucur ca s-a gasit cineva sa o faca.

 • Subscriu în totalitate.
  Sergiu Găbureac, profesor

 • felicitari pt initiativa si competenta redactarii acestei scrisori

 • BRAVO !!!
  in sfarsit ne trezim !

 • felicitari pt initiativa si competenta redactarii scrisorii

 • lol spune:

  Mai baieti, toata miscarea cu debarcarea lui Basescu a fost facuta in spirit nedemocratic. Noua putere nu a avut chef de fata lui si au hotarat sa il debarce inainte de termen, ceea ce este gresit. Curtea Constitutionala nu a recunoscut nimic, decat dreptul parlamentului de a considera „incalcare grava a constitutiei” chiar si faptul ca presedintele a facut un partz in public (avand in vedere ca constitutia nu specifica clar ce inseamna „grav”). In plus nu inteleg in primul rand de ce argumentul dv. se bazeaza pe spusele curtii cand in paragraful anterior negati autoritatea curtii de a da o decizie nepolitica. …in fine…
  Alt aspect esential este ca in UE se face si acolo politica, iar cuplat cu faptul ca PSD-ul nu s-a reformat absolut deloc in ultimii 10 ani, ma indoiesc ca scrisoarea dv. va fi pusa la loc de cinste. Vom vedea…

 • DA, doresc si eu sa ma alatur. Sunt psiholog si sunt foarte ingrijorata de directia in care se indreapta acest popor!

 • MARIA spune:

  Nu sunt intelectuala,dar va aprob .Acest individ este ciuma acestei tari!!Nimeni nu hotareste viitorul nostru si al copiilor nostrii!!! DA!

 • Ileana spune:

  Sunt foarte mandra ca oameni ca dumneavoastra sustin cauza Romaniei. Va multumesc si suntem alaturi de dumneavoastra in acest demers!

 • Adaugati va rog la semnatari si numele meu:

  Simona Ciobanu, psiholog, doctorand in Psihologie si Teologie, UK

 • din pacate semnatarii acestei scrisori si-au pus titlurile obtinute in universitatile romanesti care nu mai au credibilitate in Europa din cauza multi plagiatorilor Ponta si altii…
  trebuie sa va aparati intai onoarea de intelectuali si dupa,celelalte probleme.
  Cine a studiat in universitatile vestice ( ca mine de exemplu) cunoaste faptul ca acolo nu resusesti cu pile si minciuni…
  si hai sa ne unim ca sa ne reprezinte un sindicat puternic care indiferent de guvern, sa poata lupta ptr drepturile profesorilor.

 • dana buzoianu spune:

  da este adevarat tot ce scrie si azi am aflat ca partidul presedintelui suspendat pregateste un boicot de proportii contra referendumului „respectind” intocmai decizia curtii constitutionale care arata importanta majora a participarii democratice la vot cu DA sau NU..

 • Total de acord. semnez si eu.

 • Adrian S spune:

  Foarte bine scris. Mi se pare cam scurt, lipsesc mi-a furat salariul bla bla. Sunt complet de acord cu toate punctele expuse. Pentru asa ceva as fi votat, nu pentru gluma proasta care s-a intamplat in parlament si guvern in ultima vreme. Totusi sper sa vad tot atata energie din partea dumneavoastra si dupa demitere fata de incalcarile de lege si bun simt care le fac si cei de la putere de acum. Altfel, ne meritam soarta.

 • Toata stima si mindria.
  Dar pot sa nu fiu de acord cu initiativa dvoastra sau ma banati iarasi?

 • eusebio spune:

  subscriu din toata inima; eusebio vangall, PhD, doctor in plagiagistica, maestru emerit

 • Nelu Gherasim spune:

  DA,DA,DA!!!!!!!!!!!

 • Elena spune:

  Subscriu!

  Acad. Dr. Elena Ceauşescu

 • Inca mai avem demnitate !!

 • Doina Popescu spune:

  Sustin scrisoare, subscriu si semnez: Doina Popescu, jurnalist

 • Subscriu in totalitate scrisorii Dv. Felicitari pentru initiativa! Va rog s-o adaugati si pe sotia mea, Anamaria Strain, la lista semnaturilor.

 • Felicitari pentru initiativa! Subscriem in totalitate si noi:
  Radu Strain, profesor universitar
  Anamaria Strain, profesor
  Daniela Strain, inginer

 • da! multumesc din toata inima! doamne ajuta sa scapam de ei!

 • Ionut spune:

  Chiar imi doresc din tot sufletul ca Basescu sa pice, doar asa o sa se poata contura mai bine guvernul Ponta si viitorul presedinte, care, evident, va fi domnul Crin. Abia astept, desi, cand aceste lucruri se vor infaptui veti vedea ce inseamna hotie si criza cu adevarat. Ceea ce a fost cu Basescu o sa vi se para floare la ureche. Abia atunci o sa ma pot bucura de sorta pe care o sa si-o merite toti „latratorii” antibasisti. PS: Nu-l sustin pe Basescu, vreau doar sa pun in evidenta ca a fost „RAU” cu el dar fa vi „CU MULT MAI RAU” cu altii. O sa vedeti despre ce vorbesc. Si in legatura cu votul, chiar o sa votez sa fie inlaturat. Sunt curios insa ce vor zice cei care i-au sustinut pe ceilalti hoti care au preluat puterea cu forta, nu prin vot asa cum a facut-o Basescu 2 MANDATE. Daca nu i-a fost bine Romaniei cu el , de ce l-au votat din nou? hmmm? pentru mine asta ramane o lovitura de stat si urmarile ei deja au inceput sa apara, dar asta e doar „inceputul sfarsitului”.

 • Calcan Eugen spune:

  Pana acum doamnele si domnii de la Bruxelles fie au fost surzi, fie nu au vrut sa auda strigatul de disperare al romanilor la DICTATURA LUI BASESCU. Credeti ca acum, dupa atata propaganda mincinoasa a puterii portocalii, Parlamentul European va avea timp sa se uite si asupra acestei scrisori? Nu fac politica si nu mai am timp sa fac dar, daca Basescu va fi demis pe 29 iulie, voi fi fericit, foarte fericit.

 • …ca si comentariu salut cu ONOARE scrisoarea semnata de aceste persoane interesante prin curajul si optimismul de a spune lucrurilor pe nume.Am in posesia mea doua documnete care m-au facut sa-mi intreb constiinta daca omul acesta are DUMNEZEU! Cu siguranta NU!Cum poate vorbii de justitie cand a emis doua DISPOZITII de retrocedare a 40.ooomp unor persoane neindreptatite si asta impotriva a unei DECIZII IREVOCABILE A ICCJ a ROMANIEI.DUMINECA MA DUC SA SPUN DA!

 • Doresc sa semnez scrisoarea adresata demnitarilor europeni.
  Prof. univ. dr. Facultatea de Litere si stiinte,
  Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, prof. coordonator doctorate, Scoala doctorala a Universitatii Ovidius Constanta

 • Va rog adaugati si semnatura mea. Cu toata convingerea votez DA! Vreau traiesc si sa-mi cresc copiii intr-un stat de drept, nu intr-unul confiscat de o putere machiavelica.

 • Ce savanti, ce cercetatori care se dreseaza Uniunii Europene!!! Stiti ce este Uniunea Europeana? Nu stiti, de asta va adresati ei, adica noua cetatenilor care o compunem, across Europe.

  Si noi am semnat in Le monde: http://www.lemonde.fr/idees/article/2012/07/24/cessons-d-ignorer-la-crise-democratique-en-roumanie_1737659_3232.html
  Alex Kluster, TU Munchen

 • sunt pensionara si pentru copii mei nu mai vreau sa fie umiliti.

 • O asemenea scrisoare, poate deschide ochii tineretului roman asupra evenimentelor pe care le traiesc, ajutandu-i sa aprecieze istoria la care iau parte.

  Simona Bianca Smarandache – student Stiinte Poitice „Universitatea Dimitrie Cantemir” – Bucuresti.

 • Mihai Ones spune:

  Felicitări intelectualilor români !

 • E.L.Ionescu spune:

  Felicitari si multumiri pentru initiativa!

 • Subscriu intru totul scrisoarea adresata UE. Felicit din toata inima pe initiatori.

 • Doamnelor, domnilor,

  Animati fiind de sentimente patriotice si patrunsi de o obiectivitate desarsita, ati punctat anumite derapaje ale democratiei romanesti. V-au scapat, imi permit sa va atrag atentia, alte aspecte care par a nu va ingrijora deloc, in ciuda formatiei dvs. de fini intelectuali:
  cum puteti accepta un plagiat recunoscut, evident, al primului ministru agreat de dvs?
  cum puteti accepta abuzurile facute pentru a camufla, a nega acest plagiat?
  cum puteti accepta violarea prevederilor CONSTITUTIEI, a legilor in vigoare, a cutumelor statului de drept?
  cum puteti pleda pentru acceptarea acestor incalcari ale legislatiei cu promisiunea ca apoi, dupa 29 iulie, totul va reintra in normal? Cum poti, intr-o democratie, sa calci totul in picioare pentru un scenariu care vi se pare mai promitator? Cum credeti ca veti educa poporul roman in valorile unui stat democratic indoctrinundu-l cu ideea ca orice este posibil si scuzabil, oricat ar fi de reprobabil si neconstitutional, numai pentru a-ti atinge un scop politic? Cum puteti accepta derapajele de la bun simt si normalitate – nesanctionand si neprotestand – aberantele plangeri penale facute impotriva politicienilor care au protestat, in tara si la UE, impotriva actiunilor ilegale ale USL?
  Nu pot sa nu va respect opinia, este dreptul dvs. sa ganditi si sa actionati cum credeti de cuviinta, dar citind scrisoarea dvs. nu poti sa nu fii dezamagit constatand cat de mult mai avem pana vom intelege si respecta principiile Uniunii Europene care, desi nu perfecta, are reguli, legi si cutume pe care nici un joc politic nu le poate anula.

  • Gabi spune:

   @ Alice Chebeleu : hai, nu zau, mai Alice, mai – tu cunosti si respecti principiile si regulile Uniunii Europene si ale bunului simt? Sau ai uitat cum ai ajuns la Haga? Si uiti si ca tupeul nu este o calitate, este un mare defect; din pacate, nu singurul cu care te poti „lauda”.

 • nelu g. spune:

  DA , pentru SCRISOARE CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ, BRUXELLES !

  DA , pentru referendum !

 • Paul Raican spune:

  Europenii s-au lăsat păcăliți de oamenii lui Băsescu. Marea parte dintre noi, cei din țară, știm de fapt despre ce e vorba în realitate. Felicitări celor care au avut inițiativa scrisorii și subscriu la conținutul ei.

 • George Calalb spune:

  Semnez apelul [fara comentarii]

 • Subscriu!
  George Mihail Vlăsceanu, student

 • Ader in totalitate la motivarea acestei actiuni, care, sper sa ajute la schimbarea imaginii tarii in fata UE, CE, si tarilor democratice de pe aceasta planeta!

 • Grosu Jana spune:

  Felicitări celor care au avut inițiativa scrisorii și subscriu la conținutul ei.

 • Felicitari si multumiri pentru initiativa!

 • Nu ma consider nici eu intelectuala dar am convingerea ca votul de duminica va fi decisiv pentru noi toti! Asa ca votati DA! Pentru binele tuturor! Il sustin pe domnul Klaus Johannis, sper ca dumnealui sa aiba un rol important in viitorul Guvern!

 • Multumesc pentru initiativa scrisorii. Trebuie sa se inteleaga la Bruxelles ca un procent imens de oameni din tara sunt disperati la ideia ca nu se va valida referendumul chiar daca milioane vor cere plecarea celui care din 1990 a destramat tot ce i-a stat in cale: CFR, Flota, justitia nicicand corecta in ansamblu devenita prin voia fostului presedinte clientelara etc

 • Da da da , și felicitări pentru inițiativă ! Doamne ajută !!!

 • vă rog să consideraţi că am semnat şi eu această scrisoare

 • anghel vasile spune:

  felicitari pentru initiativa , trebuie in mod obligatoriu ca societatea civila sa se implice atunci cand „starea de drept” din tara noastra sufera „derapaje” grave , ca si acum, vocile cele mai autorizate ale societatii , trebuie sa iasa in „linia I” si sa arate adevarul. sunt unul din cei 61 condamnati si deportati din 15 noiembrie 1987

 • Semnez fara rezerve. Felicitari pentru initiativa!

 • jdanov spune:

  de …”cercetatori” seamana extraordinar de mult cu lista lui Constantinescu a celor 15.000. de specialisti.
  In afara de scriitori, editori, filosofi, nu si actori pensionati, lipsiti de aprecieri curente, numarul expertilor in DREPT CONSTITUTIONAL… este „o”.
  Dca ati constatat toate abuzurile lui Basescu din …2009, de ce scrieti Curtii si Consiliului European,…azi ?

 • Monix spune:

  Dar ce de intelectuali semneaza… si toti oropsiti de tiranul basescu! Si cum se uita ei cu speranta la Ziua Eliberarii de sub jugul dicatatorului. La ciolan, baieti si fete, la ciolan… dar sa se dea cu masura, sa va ajunga la toti.
  p.s.1 Si, da, stiu ca va fi sters acest mesaj, doar TOT poporul (mai putin un fraier ca mine) il uraste pe tiran… spor la votat
  p.s.2 Tot cu marinarul veti ramane si dupa 29 iulie… repetentul Crin mai are de asteptat

 • bogdan spune:

  buna ziua
  suntem un grup de intelectuali
  vrem sa va aducem la cunostinta faptul ca romania nu e chiar un stat de drept si nu are defapt institutii decat de forma … in caz ca nu stiati
  multumim
  o zi buna
  :)

 • Gigel spune:

  Vad aici clanul Strain de la Medicina din Timisoara, daca criteriile lui Funeriu erau in vigoare acum 30-40 de ani nici unul din „strainii” astia nu erau profesori, la ce CV jalnic au!
  Auzi la pucisti (citez aproximativ in vorbe dar corect in sens), Basescu nu si-a exercitat cu responsabilitate si eficienta atributiile! Pai Crin Antonescu cum si-o fi exercitat atributiile de senator, avand in vedere ca foaia lui de prezenta la senat ii alba ca lacrima? N-ar trebui si el suspendat??

 • Felicitări şi mulţumiri intelectualilor români!

 • miscarea pt justitie si drepturile omului denunta mijloacele specifice, diversiunile, fuga de raspundere, tertipurile, aroganta, cinismul, ipocrizia, jaful national, sabotarea economiei nationale, dispretul public fata de români, apucaturile vechi securisto-comuniste, paranoia, IGNORAREA VOTULUI P.O.P.U.L.A.R SI A REFERENDUMULUI SUB NOIANUL MINCIUNILOR PEDELISTE, etc. folosite ca arme pt. mentinerea la putere, conform principiului ca SCOPUL SCUZA MIJLOACELE SPECIFICE pt. ca o gasca de minoritari sa decida si sa conduca ROMÂNIA DE ASTAZI!????????????????

 • STELIAN ENE spune:

  FELICITARI PENTRU SCRISOARE,INTRADEVAR,AVETI SANGE DE ROMAN. EXPLICATI ROMANILOR AFLATI IN STRAINATATE ,SA VOTEZE:DA!DA!DA!

 • Dr. d. Dr. spune:

  M-am gandit initial sa subscriu dar mi-am dat seama ca eu nu sunt doctor precum majoritatea semnatarilor . Sunt un simplu inginer . Aveti cumva o lista auxiliara si pentru oameni simpli ? N-as vrea sa va fac de rusine . N-as vrea sa ma fac de rusine . Salvati ce se mai poate salva . Salvati-va demnitatea , onoarea.

 • Sunt de acord cu conținutul scrisorii și mă bucur că există și personalități care văd situația așa cum este. Regret că există mulți intelectuali de valoare care se străduiesc să ne contrazică bunul simț.

 • Anca Ferro spune:

  Ca sa traim intr-o tara normala, democratica si europeana.

 • Subscriem in totalitate:
  Simona Nanu -designer
  Calin Nanu -muzician -artist instrumentist

 • Paul Lacatus spune:

  Va rog sa-mi faceti onoarea de a trece si numele meu in rand cu ale semnatarilor acestei scrisori, astfel:
  Paul Lacatus, jurnalist
  (Pentru o eventuala confirmare, sunt de gasit la: paullacatus@zappmobile.ro)
  Alte comentarii nu mai am a face.
  Ne vedem duminica, la vot.

 • Mihail Ion spune:

  Stimati doctori, psihologi, scriitori etc.
  DAR DESPRE PLAGIATUL D-lui Prim Ministru VICTOR PONTA NU AVETI NIMIC DE SPUS? Va onoreaza aceasta asociere?

 • DA !!! Este mai rau ca in comunism iar asta nu trebuie sa se mai repete .Vom vedea ce va mai fi dupa 29 iulie insa acestia trebuie categoric SA PLECE !!!

 • Subscriu in totalitate! Ne vedem duminica la vot, DA pentru demitere!

 • Cumva toti intelectuali din lista au facut scoala de plagiatori ai lui Ponta sau au filozofat prin parcuri cu Antonesu.
  Parerea mea este ca sunteti orbiti de ura creata de minciunile USL iste

 • Daniela spune:

  Felicitari tuturor care au un cuvant de spus, care se revolta, care doresc ca primul papusar al tarii sa-si duca existenta ca un om de rand. Ii doresc din inima sa traiasca ca noi cei multi. II ajunge cat ne-a sfidat. Ii ajunge cat ne-a umilit.
  DA raspicat- LASA-NE, LASA-NE….SA NE DESCURCAM FARA TINE. NE AJUNGE GRIJA TA NETARMURITA.

 • nu-l mai suport pe acest nemernic

 • subscriu, total de acord! imi ajunge atata minciuna si ipocrizie!!! nu mai suport felul in care ne rade in fata, cu nerusinare!

 • Sunt bucuroasa ca persoane de o deosebita anvergura culturala au hotarat sa prezinte oficialitatilor occidentale si o alta fata a realitatii din tara, nu doar ceea ce „parasc ” eminentele portocalii (de fapt mai nou cam baltate, dupa noile adaptari cameleonice).

 • Nu-i inteleg – bine, e ciudat ca mai caut sa inteleg! Ce legatura are faptul ca Ponta a plagiat cu suspendarea lui Basescu?! Candideaza cumva pe urma Ponta la presedentie?! Nici eu nu-l prea inghit pe Ponta!.Ce importanta are? Noi, care nu-l mai suportam pe Basescu suntem satisfacuti ca pleaca Basescu! Atat! Sa candideze MRU dupa suspendare impotriva lui Antonescu si sa vedem cine castiga! E atat de simplu! De ce mai vreti 2 ani de „Basescu”? C-a plagiat Ponta?! Nu vad legatura! Sa se duca „la popor”, ca tot e placea expresia MRU si sa vedem ce face!

 • Nu stiu cine a compus aceasta scrisoare, dar nu pare a fi studiat regulile de baza ale comunicarii unui mesaj in care: a) continutul trebuia sa fie structurat pe profilul si timpul audientei/cititorul, b) paragrafele scrise intr-o limba concisa si memorabila, c) concluzii si recomandari exprimate clar.

 • Ne vedem duminica la vot, DA pentru demitere!

 • Lui Alice Chebeleu.
  Poate ca de la Haga asa se vede.
  Aici insa se vede altfel. E departe de incalcarea democratiei si a constitutiei.
  Ne vedem duminica la vot, DA pentru demitere!

 • carmen spune:

  DA JOS DICTATORUL !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Ingrijorarile domniilor lor (de la UE si nu numai) ar fi trebuit sa se manifeste in perioada de guvernare PD(L), intrucat princiipiile democratice atunci au fost incalcate, mai mult ca oricand ! Dar … „pauza” atunci !!!
  Cum pot sa crediteze niste institutii, declarate democratice, sustinerile unui singur partid in care, culmea, abunda cameleonii fara scrupule – procurorii, securistii si activistii oportunisto-comunisti sau odraslele tuturor acestora (in Romania abia am scapat de partidul unic, acum este pluripartidism, adica democratie, chiar daca imperfecta … dar oare in Occident este chiar perfecta ?!), impotriva tuturor celorlalte partide importante (si cu reale si istorice traditii democratice ) din Romania ?
  Pai realitatea in Romania doamnelor si domnilor este tocmai contrara celor spuse de dumneavoastra si asta ne si indigneaza : Romania Revine la Democratie Acum !!! (Buna dimineata UE!)
  Daca vreti ca Uniunea Europeana sa mai existe, lasati interesele politice sau de conjuctura (ale unor membrii, poate si prea personalizate) deoparte ! Si informati-va, documentati-va bine la nivel institutional, iar reprezentantii dvs. si de fapt si ai nostri, sa nu-si mai exprime opiniile lor personale si care nu pot fi decat suspect-subiective (sa si le tina pentru ei !) , ci numai cele oficiale, institutionale, documentate, colective si deci democratice !
  Remerber „Occident „: noi nu uitam, dar voi, cei de azi le stiti si vi le insusiti ca sa nu mai gresiti iar si iar ? (perioadele nefaste ale istoriei in care ne-ati vandut bolsevismului rusesc, in care i-ati dat „apa la moara” lui Ceausescu, …)

 • Rodica Blaga spune:

  Felicitări pentru această iniţiativă. Subscriu.
  DA, pentru demitere!

 • Lacovei Ioan spune:

  Subscriu in totalitate si astept ca duminica ,sa fim peste 10 milioane sa spunem DA pentru al demite pe cel ce ne-a tinut pe loc atatia ani!

 • O scrisoare frumos argumentata, fara patima politica, ci doar cu indignare civica. Admir multi intelectuali din cei care au semnat aceasta scrisoare si consider o onoare sa subscriu alaturi de domniile lor.

  Cristina Douglas (Mihala), cercetator etnolog

 • Valeriu spune:

  E greu sa fie modificata opinia occidentalilor cu privire la acest popor oprimat si batjocorit! Dar nu imposibil.Respectele mele celor implicati in acest demers.

 • Olga Ileana spune:

  Felicit si ma alatur din toata inima acelor INTELECTUALI ADEVARATI care-si iubesc TARA!

 • DINU EUGEN spune:

  eu spun DA PE 29 iulie

 • Duminica, 29.07.2012, voi merge la referendum si imi voi exercita dereptul la „lovitura de stat” prin votul meu, legal si constitutional, repet „constitutional”. Daca o lovitura de stat se poate realiza prin constitutie, atunci sunt parte la „lovitura de stat”. Daca oficialii europeni asa inteleg democratia, inseamna ca mai au de invatat de le noi, cei mai tineri in ale democratiei. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 • Domnii de la Bruxelles ar trebui sa se documenteze temeinic inainte de a iesi cu tot felul de declaratii jenante.

 • Subscriu. Soarta noastră noi o alegem. Asta trebuie să se afle Bruxelles.

 • Gabriela Titu spune:

  Nu doresc ca tara mea sa fie tratata ca un oligofren caruia ii controlezi fiecare pas, o critici, dar nu te obosesti sa o cunosti.
  Nu vreau ca romanii sa fie considerati locuitori second hand ai UE. Doresc conducatori onesti, patrioti si cu mintile acasa.

 • f.b. spune:

  Cum se face ca cei din occident au tot timpul dreptate?!
  Cred ca-i suficient sa-i vezi cum au reactionat ai lui Ponta si Antonel cind au vazut rezultatele referendumului ca sa-ti dai seama cine sint , ce au dorit , si de fapt ce au si realizat.

 • Da! Am aflat abia recent de scrisoarea catre U.E. Vad ca o semneaza multi antibasisti dar si dintre aceia care au fost de partea bocilor, udrelor, blagilor, bercenilo,videnilor etc. si care abia cand au sintit cutitul la os incearca sa dreaga busuiocul. Si ei si ceilalti trebuie sa se teama de acum inainte; cel mai putin va fi suportarea investigatiei procuraturii, CSM-ului, serviciilor secrete etc., dar trebuie sa aiba in vedere si atentatul la viata. MAFIE ESTE }N ROMANIA, CEA MAI PUTERNICA DIN LUME ! Si totusi ma alatur si eu listei in calitatea mea de GHEORGHE DE ROMANIA, care ca prostul am acceptat mafia portocalie de aici si de la Bruxelles.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!