tanase nisa 12Aflăm că peste 3000 de deținuți ( e prima tranșă?) ies din pușcării pentru că nu s-au bucurat de condiții propice în locurile de detenție. Cînd și unde anume? întreb. Cind au dat în cap, cind au spart locuințe, cind au violat, cind au tilhărit nu au avut conditii bune ? Pentru 30 de zile petrecute în conditiile proaste oferite de pușcăriile românesti li se micșoreaza pedeapsa cu 6 zile/o cincime. Nu știm dacă sunt reeducați, dacă își regreta fapta. Știm doar ca au suferit din cauza suprapopulării pușcăriilor, a lipsei de aer/spatiu, din cauza hranei proaste. Așa că ne vom trezi cu mii de pușcăriași pe străzile orașelor, ieșiti după pradă. Poate unii s-au cumințit, dar prea putin, după cum arată statisticile.

Nu s-au dat niciun fel de garanții din partea oficialitaților că orașele nostre vor fi la fel de sigure. Nici că viețile și bunurile noastre sunt protejate. Ne vom teme mai mult decît ieri să nu fim atacati, tilhăriti etc. Atmosfera se va inrăutați. Și asa nu era grozavă. M-am intrebat dacă nu avem de a face cu o diversiune. De ce să ne preocupăm de salarii și pensii, de corupție ?

IMG_5376Sub regimul lui Ceaușescu din cînd în cînd aflam că pușcăriile se golesc. Datele cînd se întîmpla minunea erau în legătură cu ziua lui de naștere, 26 ianuarie, cu sărbătorile oficiale, ( 23 august de regulă), sau diverse aniversari istorice ( 40 de ani de la instaurarea republicii, de ex. ) Se dădea o amnistie, anunțată de un text publicat in Scînteia cu un comentariu pe prima pagină care preamărea mărinimia dictatorului. Și brusc, orașele – mai ales cele mari – se umpleau de infractori, unii fff periculoși, asasini, violatori, tîlhari. Prin pușcării meteahna lui Ceaușescu era cunoscută și în preajma acelor date toată lumea isi făcea bocceaua și aștepta decretul. În pușcării Ceaușescu a fost foarte popular din aceasta pricină.

Intr-o singură zi după publicarea decretului de amnistie, Bucureștiul – unde trăiam – devenea un oraș al terorii. Nu mai puteai să ieși noaptea din casă, soții iși așteptau soțiile în stațiile de tramvai pentru a le însoți acasă. Părinții se duceau la școală să-și ia copiii. Nu mai umblai neînsoțit pînă trecea urgia. Multe nenorociri s-au petrecut în asemenea perioade. Rata criminalitatii ajungea în virful clasamentelor europene.

De ce proceda așa Ceaușescu? Propaganda vorbea despre grija față de om, despre necesitatea a da încă o șansă celor care au greșit, blabla. In fapt era o măsură politică ușor de descifrat. Ceaușescu voia să pară în ochii străinătății ca un lider care respecta standardele europene. Pe plan intern voia să pună presiune pe o populație care se arăta nemulțumită de penuria din magazine, de frigul din apartamente, de tăierile zilnice ale curentului electric, de propaganda deșănțată care făcea atmosfera irespirabilă. Pe scurt populația era pedepsită trimițîndu-i pe cap cohorte de pușcăriași. Dintr-o dată se auzea de inmulțirea dramatică a crimelor, tîlhariilor, violurilor. Se instala un climat de totală nesiguranță. Acesta fusese scopul amnistiei. Odata efectul produs, apărea corecția. Cam la 2-3 luni pușcăriile se umpleau din nou. Miliția îi aduna pe cei recent eliberați și umplea pușcăriile cu ei.
Nu vi se pare cunoscută povestea despre golirea pușcăriilor lansată în urmă cu trei zile ? Mie, da.

STELIAN TĂNASE

CITESTE SI DA MAI DEPARTE !

Copyright DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!