SE ÎMPARTE PRADA, SE ȘTERG URMELE PUCIULUI

By 11 septembrie 2012Jurnal de bord

După ce referendumul s-a încheiat Bruxelles-ul vrea să arate că dacă a înghițit momeala din undiță, nu a înghițit și pescarul. Vrea să reducă daunele. Nu vrea să se vadă prostia pe care a făcut-o (cum spune un amic – rahatul în care a călcat) și nici jocul de interese desfășurat în văzul lumii. Pentru asta a chemat la Bruxelles beșteliții români să îi sfătuiască de bine. Bagă o doză de spirit european în țara asta de periferie postcolonială. Barroso, Reding etc. au făcut-o prea groasă și acum vor să dea impresia de echilibru și neutralitate.

Ca să iasă lucrurile bine pentru ei, să nu le reproșeze nimeni tîmpenia, au chemat vîrfurile bucureștene să le servească o lecție de democrație și civism, Firește, nimeni nu a avut curaj să refuze invitația ca să nu fie taxat că e contra UE. Toți în frunte cu Băsescu, scos ca iepurele din joben – se vor perinda pe la Înalta Poartă occidentală zilele astea. Cu degetele la vipușcă, cu degetele la chipiu. Fiecare va avea in dotare un carnețel unde va nota indicațiile prețioase. Că să dea din cap aprobator nu le trebuie nimic, nici măcar creier.
După părerea mea, acest pelerinaj nu este o operație menită să ajute Bucureștiul, ci să scoată din încurcătură liderii UE compromiși în așa-zisul puci din România. Ei vor să salveze aparențele și, eventual, să aranjeze jocurile din toamna asta.

Alegerile din decembrie nu le sunt deloc indiferente. Nu procedurile, corectitudinea lor îi interesează, ci cine va avea puterea. Nici la referendum nu i-a interesat respectarea regulilor. Dacă ar fi fost așa, ar fi cerut să se aplice recomandările Comisiei de la Veneția privind cvorumul și practicile din propriile lor țări. I-a interesat doar cine este „the strong man” și au optat pentru Băsescu ca reprezentant al intereseler lor în România. Restul e ipocrizie și cinism politic de duzină.

Ce s-ar intîmpla așadar dacă infrîngerea PDL de la alegerile locale s-ar repeta in decembrie ? Ce rol ar mai avea omul lor, Băsescu? Și-ar pierde Barroso SRL influența aici ? Eu zic că nu. Cum nu sunt alte solutii, și USL va juca pe mîna UE. Nu are încotro. Dar liderii USL trebuie să îi convingă pe aceiași că pot. UE se întreabă cu cine se fac afaceri, cine deschide ușile, cine semnează documentele, cine dă votul prin summit-uri ? Bref, la Bruxelles se va încerca o amenajare a raportului de forțe din ianuarie încolo, după alegerile parlamentare, sub pretextul că nu sunt dorite alte tulburări. Așa că, dincolo de o operație de imagine, avem de a face și cu una pur politică.

Bruxelles a dictat în vară condițiile unei păci dubioase și a pacificat prin dictat clasa politică românească. Pentru un timp s-a făcut liniște. Cu ce preț? Asta o s-o aflăm după întilnirile de la Bruxelles din zilele care vin.

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • Neta spune:

  Comentariu (*)
  Va intrebati cu ce pret,domnuleTanase? Parerea mea ca pretul l-am platit,la propriu si vom fi din ce in ce mai umiliti si mai saraci. Suntem un popor bun doar la urne , obligat sa indure toate experimentele politice. Am fost cobaii rusilor acum fac disectii merkelii , gitensteinii si alti monstri.Eu fac parte din” generatia de sacrificiu „de serviciu: in anii ’80 ca asa a dorit Ceausescu, in anii’90 ca asa a visat Iliescu , prin anii 2000 ca nu mai stiu cine ce a dorit iar acum ca asa vrea Basescu-Imparat sa ramana in istorie cel mai mare papusar. M-am saturat! Sunt prea batrana SA EMIGREZ. Sugerati-mi cum sa-mi petrec urmatorii ani sa scap de blestemul „generatiei de sacrificiu”.

 • Vasile spune:

  Comentariu (*)Liderii PPE de la UE, Barroso, Redig, Merkel trebuie „întâmpinați” la congresul PPE de la București din octombrie 2012 cu „urările de bine” care le merită și-n plus populația trebuie să-i declare PERSONA NON GRATA în România, ca să le-ntoarcem măcar puțin „amabilitatea”de impunere a cvorumului si alte „indicații” antidemocratice…

 • Dumitru spune:

  citez:”se imparte prada,…”; intreb atunci, intre cine ? intre Vest si Est ? iar noi consumatori de dulciuri, suntem dusi cu zaharelul ? dar noi in ce parte , vrem sa apucam ? multe semne de intrebare si prea usor ne hazardam sa le raspundem, de ce ?

 • florin dia spune:

  Care Bruxelles, domnule Tănase? N-ați auzit că i-a chemat PPE la inițiativa lui Cristian Preda? Halal!

 • „Barroso, Reding etc. au făcut-o prea groasă” – I mean really ? Ei au organizat referendumul ? ei au manarit cifrele ? etc Really ?

 • Olimpia Iancu spune:

  Comentariu (*)Apropo de „generatia de sacrificiu” si emigrare….nu prea exista solutii in acest sens.Fericirea exista doar in minrea noastra si se raporteaza strict la sinele nostru.Copiii mei au emigrat in Canada.Din pct.de vedere material,acolo e „raiul pe pamant”[am fost de curand la ei]si totusi….aduna bani sa vina acasa pesta cativa ani.Sa fie de vina magnetismul local ca toti vrem sa revenim la origini?Eu una dupa ce am trecut prin „epoca de aur” si pri iadul care a urmat dupa ea,nu m-as reantoarce „in vecii vecilor,amin!”.Tuturor care ma intreaba ,le spun ca acolo e raiul pe pamant ! Este o organizre iesita din comun,incepand cu ridicarea gunoiului si terminand cu autostrazile lor cu 16 benzi .Nu mai vorbesc ca in Toronto aerul e f.curat,iar in suburbii,crezi ca esti la munte.Acolo este o alta Romanie,prospera material,dar…profund divizata, ca si aici,acasa.Probabil din aceasta cauza ,sufleteste ,cei plecati,nu se simnt ca in tara lor .Tot o „generatie de sacrificiu sunt si ei”.Asa ca viata asta e atat de complicata ,pe cat ne-o facem noi singuri .Ne obliga cineva sa ne dusmanim noi romanii intre noi si aici si „aiurea”? Nu suntem uniti si mai ales nu respectam legile ! De ce acolo se poate si aici nu?Fiindca asa suntem noi romanii”batuti in cap” si autodistructivi?Acest comentariu a fost pt.d-na Neta,nu stiu daca mai citeste acest blog,eu am intrat de cateva zile in ac.spatiu,cu toate ca pe dl.S.Tanase il citesc si il urmaresc de peste 20 ani.Am fost membra a Societatii Timisoara [a adevaratei societ.-mi-e rusine cu cea de acum] si printre primii membri ai Aliantei Civice -Timisoara.Erau vremuri ..de mari sperante.Pacat ca de ele s-a ales praful si tare ma tem ca n-o sa iesim niciodata din zicala „orice popor isi merita conducatorii pe care ii are!”

Spune-ți opinia, fă-te auzit!