de GABRIEL SĂVULESCU

Angela Merkel a dovedit in acest weekend că are nervi de otel. Vineri seara cancelarul german şi-a chemat partenerii de coaliţie în scopul desemnării unui candidat comun. Candidatul pentru postul de preşedinte federal sustţnut de Merkel, era până la vineri după-amiaza Ursula von der Leyen, ministra protecţiei sociale. În cadrul discuţiilor avute cu partenerrii de coaliţie, Merkel s-a lovit de refuzul partenerilor liberali, care la rândul lor şi-au anuntat susţinerea pentru Joachim Gauck, candidatul susţinut de opozitia parlamentară. Gauck este cel care s-a ocupat de arhivele comuninste dup[ caderea zidului de la Berlin. Merkel a aruncat în lupta toate instrumentele politice pentru a a nu fi ales.

După eşecul negocierilor deschise, Merkel a recurs la întrevederile între patru ochi. Partenerul creştin-social bavarez era de facto de partea lui Merkel, de aceasta dată bavarezii au preferat un non-combat. Problemele veneau din tabăra liberala. Liberalii germani se află într-o situatie critică. În sondaje au între 2 si 3%, care proiectează un dezastru istoric. Au nevoie de 5% . Nervozitatea liberală a nascut însă coalitţa invizibilă liberal-social-ecologistă. Liberalii germani au negociat în culise candidatura lui Joachim Gauck. Vineri seara liderul liberal Rößler negocia cu Merkel candidatura lui Gauck, iar în acelasi timp emisari liberali sondau cu reprezentaţi social-democraţi şi ecologisti într-un restaurant din Berlin candidatura lui Gauck. Evoluţia negocierilor era în permanenta trimisă prin sms către lideriilor partidelor angajate în aceste negocieri secrete.

La cina cea de Taina stânga-centru-dreapta liberal-social-ecologistă, emisarii celor trei partide au căzut de acord în susţinerea publică a candidatului Gauck. În acelaşi timp liderul liberal Rößler ameninţa deschis cu părăsirea coaliţiei creştin-liberale. Ameninţarea a forţat situaţia. Angela Merkel a dat curs revendicărilor liberal şi a prezentat cu zâmbetul pe buze candidatura pastorului Gauck.

Iritarea în randul perdanţilor este mare. Noua Stânga va vota împotriva lui Gauck, dar voturile foştilor comunişti estgermani nu conteaza în aceasta ecuaţie. Creştin-democraţii au pierdut teren politic în faţa unei coaliţii informale, formate din social-democraşi, ecologişti, şi liberali. Nu este exclus ca alegerea lui Gauck să resusciteze pacientul liberal aflat în comă.

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!