SECRETUL ŞI VRAJA LONDREI

Vraja Londrei vine din cosmopolitismului ei placat pe o tradiţie extrem de vie. Tradiţia nu e un pod de vechituri, cu lucrurile scoase cînd şi cînd la la iveala, după ce au fost scuturate de praf. Lustruite şi etalate prin muzee. Omagiate la zile festive. Tradiţia trăieşte, e contemporană cu londonezul. E mai vie decît efemerele gadgeturile lansate în fiecare sezon, decît modelele de tot felul, de curentele politice, de campaniile electorale. Ce e nou se încadrează firesc într-o rama de tablou bine fixată. Vezi imobile de pe vremea lui Henry al Vlll-lea, regele care îşi descăpăţîna nevestele şi s-a certat cu Vaticanul. De pe vremea reginei Elisabeta l, care a scufundat Invincibila Armada, a lui lui Wilhelm de Orania, care a adus pacea după un lung război civil. A reginei Victoria din acel minunat secol al XIX-ea. Toate perfect conservate… Alături, stau clădiri futuriste, de secol XXl, ridicate pe malul Tamisei în ultimul deceniu. De mirare, convieţuiesc fericit împreună.

Explicaţia – tradiţia este puternică, prezentă, şi de aceea rezistă oricărei comparaţii cu achiziţiile postmoderne ale oraşului. Londra e un oraş vibrant, plin de combustie, cu un prezent viu, orientat – în ciuda prejudecăţilor noastre – spre viitor. Respectul tradiţiei mi se pare, paradoxal, secretul.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Nick spune:

    Pentru cine nu stie cladirea rotunda din poza e Primaria :-) Am fost si eu acolo acum cativa ani. Aici primaria e pozata din spate; in fata ei este Tamisa, iar peste apa Turnul Londrei – vechi de cand lumea…ca tot vorbim de traditie si nou la un loc.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!