audrey hepburn 4* La 20 ianuarie 1993 s-a stins Audrey Hepburn.

Intrebat odată care este cea mai frumoasa femeie pe care am văzut-o în filme (fiind eu vechi cinefil), am răspuns – Audrey Hepburn. Poate pentru că este genul meu. Înaltă, subțire, cu un cap de copil. Cu talia subtire, picioare lungi, ochii mari, mirați. Una dintre iubirile mele de adolescent semăna destul de bine cu ea. Audrey Hepburn a fost actrița care a dus cea mai multă lumină pe ecran. Era o încintare să o vezi.Întruchipa fericirea și bunătatea, candoarea. A jucat personaje pozitive prin excelență. Femeia-copil, fragilă și vulnerabilă, expusa tuturor pericolelor. Acest tip de actriță pe car e reprezenta a obligat-o să joace roluri destul de limitate. A jucat cam același personaj. Și dacă pe ecran a fost o zeiță, în viața ei privată lucrurile au fost departe de a fi la fel. A avut mînă proasta la barbati, nu stiu sa se facă iubită cerd, nu a nimerit bine niciodată. Este si motivul pentru care nu aș spune că a fost la fel de fericită î viata ca în filmele unde scenaristii & regizorii au intruchipat-o radiind…

S-a născut linga Bruxelles în 1929, dint-o familie aristocratică anglo-olandeză. Părinții ei divorțat cind ea avea 6 ani. S-a plins mai tirziu că absența tatălui a fost coșmarul copilariei ei. A luat lecții de dans, voia să devină balerina. A trait anii celui de-al doilea razboi mondial in Olanda, sub ocupația germană. Tatal ei a fsot filonazist. A cunoscut foamea și frica. Nu a scăpat niciodată de amintirea asta apăsătoare. Au fost anii care au format-o. Imediat după război s-a mutat la Londa, aici s-a apropiat de lumea studiourile cinematografice. Dar mai întii a pozat pentru diverse reviste, a luat lectii de dans&balet. A trebuit să se întrețină. Visa la o cariera de balerină, dar a trebuit sa renunte. Conditia ei fizica – efect al privatiunilor din anii războiului – o impiedica să devină profesionistă. Era anemica, avea probleme cu respirația. Cu multe regrete a lasat deoparte planurile de apărea pe o scenă ca balerină. A făcut mici roluri in film ( începind din 1948). Pînă cind i s-a oferit rolul principal în „ Vacanta la Roma”. A fost revelația anului. Succes mondial după premiera din august 1953. Primeste Oscarul pentru interpretare feminina, rol principal. Este lansată, devine peste noapte un mare star. Toti regizorii si producătorii o doresc cap de afis în următorul lor film ca garanție pentru box-office. Devenise – dintr-un singur film – un idol. Toată lumea se întreba – încotro!?…

audrey hepburn 2Pe plan personal lucrurile nu sunt la fel de strălucitoare. Viata reala este mult mai complicata decit basmul hollyywoodian „Vacanță la Roma” În 1952/53 are o idila cu James Handsom, afacerist englez. Au ajuns departe devreme ce și-a comandat rochia de mireasă. În ultima clipă s-a razgindit. A declarat presei că voia să fie o adevărată soție Or, cu modul ei de viață – mereu undeva intre Hollywood, Paris, Roma, dar și al James Handsom, prins cu afacerile între SUA, Londra, Canada, ar fi fost imposibil ca mariajul lor să reușească. Primul eșec.

A încercat apoi cu actorul Willima Holden, cunoscut din „Golden Boy” si „Sunset Boulevard”. S-au cunoscut la filmările pentru „Sabrina” (premiera 1954) in care mai apărea și Humphrey Bogard. Acesta ar fi vrut rolul jucat de Hepburn pentru Lauren Bacall, soția lui. Atmosfera în platou nu a fost grozavă. Audrey Hepburn pur si simplu s-a indrăgostit de partenerul, Willian Holden – alcoolic și mai ales foarte însurat. Cu toate astea ea a vrut să se marite cu el si să aibă impreuna copii. S-a terminat cind el i-a spus adio la sfirșitul filmărilor și că nu are de gind s-o ia de nevastă. In plus făcuse vasectomie și nu putea să facă copii. Holden a spus mai tirziu într-un interviu ca Audrey Hepburn a fost iubirea vietii lui. Alt esec.

La o petrecere data de Gregory Peck l-a cunoscut pe Mell Ferrer. Avusese apariții în filme de succes, un exemplu- „Lili” cu Leslie Caron. Cloul poveștii a fost că fusese căsătorit de trei ori, avea cu 12 ani mai mult și 4 copii. Dar ea voia neapărat să se marite (să-l uite pe Holden?) și să aiba proprii ei copii. Erau doi actori consacrati,sortiti unor mari cariere. Păreau perechea potrivită. Au apărut împreuna pe Broadway în spectacolul cu piesa „Ondine”, remarcati de presa si public. In septembrie 1954 se căsătoresc. Se intimpla puțin timp înainte sa mearga la Roma să filmeze împreună în superproductia „Război si pace”. (Hepburn juca Natașa, Ferrer Andrei Bolkonski).

audrey hepburn 1Filmografia ei se imbogateste de aici incolo în fiecare an. Nu mai cunoaște enormul succes pe care l-a avut cu „Vacanță la Roma” dar nici nu se face uitată. Apare în „Fanny Face” (cu Fred Astaire), etc. În 1960 are un copil cu Mel Ferrer, pe nume Sean. Mare ei dorință se implinise. In 1961 apare in „Dejun la Tiffany„. Truman Capote, autorul povestirii (1958) după care s-a facut filmul nu a fost de acord cu distribuirea ei. O voia pe Marylin Monroe, opusel ei ca tip de actriță. Cu toate astea filmul (premiera 1961) a avut succes de public si presă. A obținut mai multe Oscaruri, iar ea a fost nominalizata pentru rolul Holly Golightly. 1962 apare cu Cary Grant in „Șarada”pentru care primeste premiul Bafta….

Doi ani mai tirziu joaca in „ My Fair Lady” dupa piesa de teatru „Pygmalion” de George Bernard Show. Mulți au considerat că nu era potrivită în rolul Elisa Doolittle. Julie Andrews parea alegerea cea mia bună. Jucase rolul cu un enorm succes pe Broadway cu Rex Harrison. Nu stiu cit și-a dorit Audrey Hepburn acest rol, dar Jack Warner patronul Warner Brothers a insistat dn rațiuni financiare Fiind un film scump, avea nevoie de un superstar care să aduca încasări. Ceea ce Audrey Hepburn era in mai mare măsura decît de cealaltă. Studioul a preferat ca in secventele muzicale o soprana să oduble pe Hepburn -ea (spre deosebire de Julie Andrews,cintareață profesionistă) nu cinta la nivelul cerut de partitură. La ceremonia atribuirii premiilor Oscar, „My Fair Lady” a luat toate premiile posibile. Minus cel pentru rolul principal femininm, care a revenit lui Julie Andrews pentru „Mary Poppins”. Cu asta sansele lui Audrrey Hepburn de a lua Oscarul s-au terminat, a comentat presa, acum defavorabilă ei.

In 1966 A facut „How to steal a million„ (Cum să furi un milion) cu Peter O’Toole, iar in 1967 a aparut în „ Two for the road”(cu Albert Finney) si in „Wait until dark” (Asteaptă pină se întunecă), regizat de Mel Ferrer. Mariajul lor nu mergea bine din cauza aventurilor lui extra-conjugale. În 1968 au divortat. Alt eșec. Dupa despartirea de Mel Ferer a jucat tot mai putin, s-a retras un pas audrey hepburninapoi. Era mai interesata să-și crească baiatul, pe Sean, decît să se afle pe platourile de filmare. A mai fost ceva – timpul a trecut peste ea, rolurile de ingenuă in care a strălucit în anii 50 nu i se mai potriveau. Cariera ei a intrat în declin.

S-a recăsătorit cu medicul psihiatru italian Andrea Dotti, cu 8 ani mai tinăr decit ea. Au avut un copil impreuna, Luca. Si de data asta a nimerit prost. Ea a aflat destul de repede ca are aventuri cu femei, de regulă mai tinere decît ea. Era un playboy, curtat de diverse frumuseți. Ea nu s-a mai simțit nici iubită, nici respectată: Au rămas împreuna pentru ingrijirea copilului. Nu uitase suferința din copilărie legata de absența tatalui. Dar in 1980 totusi au divorțat. A considerat că ambii copii (Sean, cu Mel, si Luca cu Dotti) erau destul de mari să înțeleaga. Incă un eșec.

Din 1980 a fost ambasador UNICEF și a cutreierat planeta pentru a da asistenta copiilor. S-a ocupat cu generozitate de adăposturi pentru ei, de hrană audrey hepburn 3și ingrijire medicală. Mai ales de strîngeri de fonduri. Ronald Reagan, a decorat-o pentru straduința ei altruista. Din acelați an, 198o, a avut ca partener pe actorul olandez Robert Wolders. Un cuplu surprinzator. Wolders era văduv după Merle Oberon, cu 25 de ani mai in virsta decît el. Au rămas împreuna pină la moartea ei.

La final as spune ca Audrey Hepburn – glamour, șic, strălucire – a fost perfectă interpretind roluri scrise de alții- scenariști, regizori, producători. Nu la fel de bine i-a reușit propriul ei rol. Rolul „Audrey Hepburn” l-a cam ratat.

S-a stins după un cancer neiertător în 1993. A fost ingropata într-un sat elvetian unde locuia din 1963. Prezenți la ceremonie, cca 2-3000 de persoane. Printre ele cei doi soti Mel Ferrer si Luca Dotti, Robert Wolders, cei doi copii, un frate. Apoi Alain Delon, Herbert de Givenchy, Roger Moore etc.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, aparut editura Hyperliteratura, toamna 2020.

* Comandati la libris.ro, elefant.ro, humanitas.ro, carturesti.ro

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!