SOFIA, BUCUREŞTI – DACĂ TACI, PLĂTEŞTI

By 5 martie 2013Graffiti

IMG_7161Peste patria noastră iubită s-a lăsat de multă vreme liniştea, în timp ce Bulgaria e o oală în clocot şi mă întreb din ce stofă suntem făcuţi de tăcem chiar când ne-a ajuns cuţitul la os…Bulgarii protestează împotriva facturilor excesiv de mari…Noi, le deschidem, ne uităm la ele, şi atât…În Bulgaria, energia s-a scumpit cu aproape 14 la sută din vara anului trecut, iar preţul energiei produse de centrala nucleară de la Kozlodui ajunge la consumator de trei ori mai mare. Bulgarii plătesc şi pierderile de 25 la sută din reţelele uzate în care cei care au cumpărat companiile de stat nu au investit suficient pentru ca problema să dispară. După protestele din ultimele zile, care vor continua cel mai probabil, manifestanţii au obţinut deja o mică victorie : echipe de procurori inspectează birourile companiilor de utilităţi CEZ şi Energo-Pro din Cehia şi EVN din Austria, principalii jucători din sectorul de profil pentru a le verifica rapoartele fiscale şi cheltuielile. Manifestanţii vor însă mai mult : o naţionalizare măcar parţială a companiilor de utilităţi şi scoaterea TVA din facturile pentru curent şi gaze deşi în Bulgaria această taxă este de aproape 20 la sută, nu de 24 la sută ca în România.

IMG_6184Cu toate însă că românul dă încă un sfert în plus faţă de ceea ce a consumat pentru fiecare factură la utilităţi din cauza TVA-ului majorat de Boc şi probabil încă o dată pe atât din cauza pierderilor din reţele, românul tace. Cu toate că doar anul trecut gazele şi curentul s-au scumpit cu 5 la sută, românul tace…Cu toate că românii nu au resimţit sub nicio formă faptul că marile companii din sectorul energetic (mai puţin cele de stat, căpuşate de băieţii deştepţi de ieri şi de azi) au făcut profit dar la fiecare majorare de taxe pentru aceste companii tot românul a plătit şi va plăti, românul tot tace…Mutismul costă şi costă scump şi atâta timp cât românul va prefera să stea cu mâinile în sân, va trebui să umble cu ele şi din ce în ce mai mult în buzunar…|

LEA BERZUC

 

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • Stelian Tănase spune:

    Comentariu (*) Anul trecut cind bucurestenii au protestat, la Sofia erau cuminti. Cred ca si exemplul de aici i-a contaminat pe ei. In plus la Buc este un guv nou care (inca) se bucura de incredere. A fost adus de protestele de anul trecut, de o motiune de cenzura, apoi de alegeri. E clar ca daca acest guv nu va crea locuri de munca, nu va lua de pe umerii oamenilor o parte scumpetea tot mai apasatoare, va avea aceeasi soarta ca guvernele Boc si Borisov.

  • Adi spune:

    Ma incapatanez sa cred ca, desi bulgarii au fost contaminati de noi (cam lunga perioada de incubatie), au organizat niste proteste care se bazeaza nu doar pe cereri radicale, ci pe o viziune (sau ceva ce se contureaza ca o viziune). La noi protestul a fost personalizat, nu a tasnit nicio idee de amploare, cateva injuraturi. Guvernul actual o va duce linistit inca 2 – 3 ani, cat sa semneze ultimele deal-uri cu fmi, bm si alti „investitori strategici”, iar poporul se va uita la televizor si o va aplauda pe mama lui stefan cel mare laudandu-si vizionarul fiu. Intre timp, reprezentantii rahitici (desi aparent obezi) ai societatii civile vor continua serialul apologetic boc-mru-b-e.u.-t.b., motaind tihnit la tv.

  • bbckoo spune:

    Comentariu (*) Românii nu protestează pentru că totul merge bine! Guvernul Ponta a mărit salariile, pensiile, alocațiile, a reintrodus sporurile de stress, de miel, de paști, cupoanele-cadou, a reangajat funcționarii dați afară de Boc, a redeschis spitalele închise de Boc. De ce vreți să scoateți românii în stradă domnule Tănase? Vreți să dați jos guvernul Ponta? Sau v-ați îndrăgostit de revoluția permanentă a lui Trotsky?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!