de NICOLAE MĂNESCU

Surpriză de proporții la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Curtea s-a pronunțat definitiv în cauza Soros contra Franța. Miliardarul american de origine maghiară a fost condamnat marți 27 martie 2012 pentru tranzacții financiare ilegale prin care a prejudiciat statul francez.

Afacerea ilicită a presupus cumpărarea a patru societăți recent privatizate pe care le-a vândut câteva zile mai târziu,o speculație financiară pe care legislația franceză nu o permite. De asemenea,la finele anului 1988,Soros a cumpărat un pachet de acțiuni Societe Generale pentru suma de 50 de milioane de dolari ca apoi,în scurt timp,să vândă o parte din ele,profitul fiind de 2,3 milioane de dolari. De altfel,o asemenea procedură tipică de escrocherie financiară a fost și este folosită și în România fără ca statul român să se sesizeze.Mai mult,a reprezentat modalitatea propice de îmbogățire peste noapte cu sume uriașe prin care avuția națională a fost devalizată.

Procesul s-a deschis în 1990 împotriva miliardarului Soros,suspect de a fi comis un delict de intenție profitând de o informație privilegiată pentru a interveni pe piața bursieră.Timp de zece ani,dezbaterile pe fond au cunoscut și alte intervenții în căile de atac succesiv în patru instanțe de judecată.La final acesta a fost declarat vinovat de către Tribunalul de Mare Instanță din Paris și condamnat în 2002 la o amendă de 2,2 milioane de euro,hotărâre confirmată în apel. Nemulțumit de soluția dată de instanțele franceze,miliardarul s-a adresat în anul 2006 Curții Europene a Drepturilor Omului invocând că statul francez i-a violat drepturile și că reglementările privind bursa franceză sunt neclare și nu sunt în concordanță cu legislația UE în materie.În anul 2007 amenda a fost redusă la 940.000 de euro.Recent,omul de afaceri american a cerut o nouă examinare a cereii sale în fața Marii Camere a Curții compusă din 17 judecători dar această posibilitate i-a fost refuzată marți când a fost dată hotărârea definitivă.CEDO a apreciat că sentița de condamnare dată de justiția franceză lui George Soros este una fondată.

 

Cu toate acestea magnatul Soros este unul dintre cei mai bogați americani. El este printre primii zece miliardari în topul anului 2011al celor mai bogați americani realizat de revista Forbes magazin. De acțiunile filantropice ale acestuia a beneficiat pentru studiile din străinătate de formare în elita politică a României, printr-o bursă Soros, și actualul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

FOTO 21 chong’21 blog

 

 

 

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Adi spune:

    „miliardarul america de origine maghiara”… exista o presiune sociala si mediatica atat de mare, incat ajungem sa ne autocenzuram chiar si atunci cand vrem sa exprimam un simplu si banal lucru: etnia unui om. publicistii romani de astazi scriu, din acest punct de vedere, ca sub vremea lui ceasca. „mai bine ma autocenzurez eu, decat sa intervina responsabilul, sa ma mai aleg si cu o mustruluiala in fata activului de partid etc.” toata lumea stie ca Soros e evreu si ca evreii sunt priceputi la astfel de tranzactii financiare, la fel cum sint unii dintre cei mai valorosi pianisti, violonisti etc.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!