allende***In 1970, la 24 octombrie, Salvador Allende a fost ales presedinte in Republciii Chile

” Ieri am nimerit intimplător un film pe Netflix, „Masacrul de pe stadionul Chile”. Documentarul narează oribila poveste a asasinării unui foarte popular cîntaret – Victor Jara – în ziua puciului de la 11 septembrie 1973 condus de generalul Augusto Pinochet. Regimul civil al lui Salvador Allende a fost răsturnat, Allende asasinat. Un regim de stinga, marxist, era alungat prin violență și în locul lui era instalata o dictatură militara. A făcut pina in 1990 30.000 de victime. Numai in zilele puciului s-au inregistrat peste 3000 de morti. Printre ei și Victor Jara. Dictatura generalului Pinochet a fost una extrem de violenta, s-a vărsat mult singe pentru a se mentine la putere, dar si pentru a nimici stinga politica, pe sustinatorii lui Allende care cistigase alegerile prin vot vot liber. Salvador Allende conducea așadar un regim legitim.

pinochetAsa vedeam lucrurile atunci. Am si o amintire. In septembrie 1973 studentii au fost convocati in amfiteatrul Facultatii de drept (abia fusesem admis la „filosofie” ). Am asistat la deschiderea anului universitar. A participat si Miron Constantinescu, ministrul invatamintului in acel moment. De la prezidiu s-a trimis un mesaj de solidaritate cu Salvador Allende și cu victimele puciului. Lumea s-a ridicat in picioare, s-a aplaudat, s-a scandat ceva, nu-mi mai amintesc exact ce.

Simpatizam cu Allende si victimele dictaturii militare. Radio Bucuresti nu a mai difuzat nimic, dupa 12 septembrie, s-a asternut tacerea. Cred ca din cauza ca Nicolae Ceausescu se afla in acele zile intr-un turneu triumfal in America de sud. Urma sa se opreasca si la Santiaga de Chile sa se intilneasca cu Allende. Vizata in Chile s-a contramandat, fireste. Ideea propagandei de la București era să nu știrbeasca succesul vizitei lui I Ceausescu. Vazuzem la telejurnalul de seara de la TVR citeva imagini de la un mitingul anti-Pinochet de la Paris ( intreaga lume Allende 1progresista, se spunea in off protesteaza…blablabla). M-am intrebat de ce noi studentii nu iesim sa protestam la ambasada Chile? Am intrebat niste colegi – indiferenta fata de subiectul puciului era absoluta. Un tip de la ASC mi-a si zis – las-o moarta. Are cine sa se ocupe! Vezi-ti de carte ! Si a rămas așa.

Apoi in scurt timp Bucurestiul s-a umplut de refugiati chilieni pe care puciul ii prinsese în strainatate. Nu se mai puteau intoarce acasă din cauza simpatiilor lor politice. Nu au rămas aici multă vreme. Ceausescu semana cu Pinochet, chiar daca era civil. Si asta nu este un regim de stinga! mi-a zis unul dintre chilieni, intilnit la facultate. Incerca sa-si continue studiile aici. Chilienii au primit locuinte in diferite cartiere si in camine studentesti. Le-au facut praf, au tinut-o in chefuri, nu le coperta Sunt un copil al RRera clar ce statut aveau si ce trebuiau sa faca aici. Au stirnit antipatii repede, dupa un val de simpatie si solidaritate. Au trait la Bucuresti citeva luni, poate un an, intr-un regim politic care semana leit cu ce voia sa faca Salvador Allende in Chile. Au inteles cum stătea treaba si au plecat spre Occident sa traiasca in detestatul capitalism. O bună lectie de istorie pe viu.

Revenind la filmul documentar (trebuie văzut). Intrebarea este in ce imprejurari a fost ucis Victor Lara. După ani de zile de la căderea dictaturii lui Pinochet vinovații nu au platit. Misterul morții lui rămine. O complicate vasta intre inalți ofiteri, între militarii implicati in timpul puciului în masacre, face să nu se afle adevarul. Pare că nimeni nu participat la puci, deci la violente și asasinate. Așa ceva am trait/traim si noi la Bucuresti cu „dosarul revoluției”. Tot o conspiratie a tăcerii. Interesanta mi s-a părut psihologica ucigașilor și torționarilor din 1973. Nici unul nu vrea sa recunoasca vreun amestec. Pozează in ființele cele mai binevoitoare și cumsecade din lume. Este negată orice implicare în atrocități. Ni se declara bunele intentii și sentimente. Se face caz de allende 3drepturile omului. Și totuși sub măștile zimbitoare si inocente se ascund bestiile. Victor Lara, un cîntăreț implicat politic alături de Allende, foarte popular, a fost torturat si ucis chiar pe 11 septembrie de militari, pe stadionul care azi îi poarta numele. Ucigasul său se ascunde în SUA, Florida, devenit intre timp cetățean american. Și el pretinde ca nu a fost pe stadion in timpul puciului…

Ce cred azi despre puciul din septembre 1973 din Chile? Da, Allende trebuia înlăturat de la putere. Scapase situatia de sub control. Chile se prabușise in haos din cauza măsurilor luate de el în incercarea de a transforma Chile intr-o societate comunistă – după modelul Cuba lui Fidel Castro. A fost un puci prost pregătit și prost executat. A rezultat un număr foarte mare de victime. Allende putea fi răsturnat și fără să curga singe – prin mijloace strict politice. Generalul Pinochet rămîne în istorie ca un dictator și un ucigaș în masă. Unul dintre cei mai odiosi. Alibiul că a salvat Chile, că era patriot, nu rezistă.

***Fragment din volumul de amintiri „Sunt un copil al războiului rece”aparut lin 2020 la editur Corint Books.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!