stavropoleos 1Bijuteria arhitectonică din centrul Bucureștiului, biserica Stavropoleos, a început a fi construită în anul 1724, la 30 octombrie, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica are hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost ridicată în stil brâncovenesc de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, în curtea hanului său. Ioanichie a construit tot aici și o mânăstire care era susținută financiar din veniturile hanului, o situație des întâlnită la acea vreme. În anul 1726 Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și din acest motiv a numit mânăstirea pe care a construit-o, Stavropoleos (Stavropoleos fiind forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”).

stavropoleos 4După moartea lui Ioanichie, în anul 1742, averea mănăstirii a început să scadă datorită proastei administrări, ajungând ca, la începutul secolului XIX să fie numărată printre mănăstirile cel mai sărace.

De-a lungul timpului, ansamblul a fost afectat de cutremure astfel încât în anul 1841 au fost dărâmate clopotnița și turla bisericii, iar în anul 1855 au fost dărâmate zidurile dinspre stradă, care erau în pericol de prăbușire. Hanul a fost desființat în perioada 1863-1871.

281În 1897 Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice încredințează restaurarea bisericii arhitectului Ion Mincu care pe lângă lucrările efectuate la vechiul lăcas de cult, a proiectat și construcția unei noi clădiri care să aminteasca de vechiul han dispărut. Această clădire, construită în stil neoromânesc, adăpostește astăzi o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi (de la începutul sec. al XVIII-lea), precum și numeroase elemente de arhitectură și pietre funerare recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. La începutul anilor 2000, întregul ansamblu a fost restaurat.

Din anul 1991 părintele Iustin Marchiș este preotul paroh al bisericii iar din anul 2008 s-a reînființat aici Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici. Alături de slujbele zilnice, micuța comunitate monastică se ocupă de restaurarea de carte veche, icoane și haine sacerdotale. Corul bisericii cântă muzică neobizantină, acum rar întâlnită în bisericile din România.

Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, fiind în prezent, unul dintre cele mai cunoscute lacașe de cult din București, dar și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orașului.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!