tudose cotidianul.roVăd cam o dată pe săptămînă imagini inregistrate de la ședința de guvern. Se trage ziua, pe la prinz, și se difuzează seara la știri în prime time. Secvența e o făcătură, un flaps – cum se spune în lumea presei. Prefer să îi zic – o găselniță. Vreun consilier al premierului a vrut să arate că șeful lui e bărbat, că are autoritate, e o mînă de fier. Adică nu e pițifelnicul lui Dragnea. Cel care acceptă să fie tutuit în public, bătut pe spate protector, luat de sus de liderul PSD care vrea să spună că el și nu Tudose este adevăratul prim-ministru. Comedie lansată că să nu zică lumea că am avea un premier de cacao, păpușa lui Dragnea! Așa se explică de ce au apărut în contrapartidă aceste imagini prin emisiunile de știri.

Efectul nu a fost cel scontat. A lipsit nuanța. Ideea ca Mihai Tudose să o facă pe Fane Durul nu a prins. Regie proastă. De obicei asistăm două minute în care nr 1 din guvern il trage de gilci pe un miniștru stind în capul mesei. Il vedem pe premier cu boierii de-o parte si de alta, strinși la Sfatul țării ca-n filmele de propagandă ale lui Sergiu Nicolaescu. La fiecare apariție, premierul face o victimă. Ia pe cite unul la refec. Se adreseaza ca unor slugi. Nu va indignați prea tare! Sunt de fapt niște slugi. Nu numai în fapt, dar și în sufletul lor. Au ajuns acolo sus slugărind patroni din PSD. Normal, că acum înghit papara senini. Ce daca sunt mojicii, jigniri! Fireste, se fac că nu le observă, chiar dacă știu că se inregistrează și o țară întreaga vede, prostule, cum stai cu capul intre umeri și înghiti umilința. Ditamai ministrul! Plătesti pretul ca să ți se spuna excelența voastră, să te dai mare prin urbe. Prețul ca să scrii pe cartea de vizită și în CV – ministru. Mare sculă de basculă !

018Nu stiu dacă cel distribuit în rolul de fraier e prevenit, dacă are scris pe bilețel că a fost ales s-o încaseze nasol și că trebuie neapărat să rabde ofensa venită dinspre fotoliul guvernamental suprem. E ceva stil Becali în ce face în aceste apariții blitz premierul Mihai Tudose. Ele vin ine din aceeași lume și se adresează unui grup social – azi majoritar. Ii zice TÎRLĂ. E o lume care vine din periferia orașelor, de pe fostele platforme industriale. O zonă care a devenit de la o vreme centrală, miezul ei, și dă majorități parlamentare la urne. Mahalaua care imprima stilul propriu, inconfungabil al societății românești de azi. Se alege dintre aprozariști, bișnitari, doctori/doctoranzi sfertodocți și agramați. Obraze groase, navetiști, jumătate rural/jumătate urban . Cu identitate nedefinită. Cu ajutori de chelneri, lumpeni proletari, pleavă. Într-o țară europeană, acești miniștri nu ar avea ce căuta acolo. Li s-ar potrivi mai mult posturile de stringători de frunze prin parcuri,de homelesi.

Cind unul dintre miniștri se va simți ofensat de zicerile în zeflemea ale d-lui Mihai Tudose și se va ridica din fotoliu, eh, da, va fi chiar un moment remarcabil. Și mai și ar fi dacă respectivul s-ar retrage din ședința de Guvern și va pretinde scuzele premierului. Dacă își va da și demisia pentru lipsa celor 7 ani de acasă – maniere incompatibile cu funcția de înalt demnitar într-o țară europeană – atunci, da, am să înțeleg că s-a schimbat ceva. Puțin, dar s-a schimbat.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE

Foto www.cotidianul.ro

Copyright DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!