tanase 999Cum să-mi explic întorsatura pe care a luat-o politica la Bucuresti in ultimele zile, decit prin aceea ca lui Iohannis i s-a suit tare la cap!? Totul a intrat in ceață. Întrebat la ultima sa apariție în fata presei dacă Orban va fi desemnat premier și dupa prima sabordare a Guvernului, Iohannis hîtru (pe urmele lui Iordache) a cerut alta întrebare!!! A refuzat să răspundă. Concluzia este la mintea copiilor. Orban nu va fi desemnat premier încă o dată. Iohannis nu a dorit să se angajeze public că il va alege iar premier pentru a nu i se reprosa mai tirziu ca a mințit în direct milioane de telespectatori. S-a înțeles ce era de înțeles.

Jocurile s-au complicat enorm după Anul nou. Acest guvern este provizoriu, cu o durată limitată – un an maximum. Trebuia asadar să joace simplu, să își propună obiective puține, dar realizabile (buget si alegeri) si să încerce numai după ciștigarea alegerilor parlamentare reformele pe care le incearcă acum fără rost. Impins de la spate spre alegeri anticipate de Iohannis – cu o insistenta obsesivă – guvernul a ajuns intr-un punct mort. Ceea ce părea limpede, a devenit o confuzie generală. Ceea ce s-a promis a fost uitat. Liberalii au ramas la vorbe de clacă, populism ieftin și imagine teve.

iohannis orbanRares Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu&Co fac parte din această mișcarea subterană care aminteste de „statul paralel” si Servicii. Ei agită tot felul de gogorite, mereu schimbate. Dau mesaje contradictorii, au zăpăcit lumea cu jumătăți de adevăr, cu minciuni si diversiuni. Asta pare să îi amuze teribil – să prostească o țară. Acum fac pe misterioșii despre felul cum se va ajunge la alegeri anticipate. Țin secret…Ce spun azi, mîine nu mai e valabil. Se încurcă în vorbe și dar nu le pasă. Presa nu mai stie ce să creada si nici ce mesaje să preia. Gruparea – condusă de jupînul Klaus Iohannis – se joaca cu focul de-a guvernarea si puterea. Asumă riscuri prea mari – inclusiv acela de a readuce PSD la putere. Orban este prins in ambuscadă cu tot cu guvernul și nu prea văd cum va scăpa de aici. Poate doar printr-o demisie – care îi va sfirsi cariera și va îngropa PNL-ul spre folosul complotiștilor care se agită în culise. Intriga bizantină, justificată de o mare sete de putere, face ravagii.

Tema alegerilor anticipate este falsă. In plus necesită o foarte amplă si complicata manevră care e puțin probabil să poata fi dusă la bun sfirșit. Ea a fost impusă de la Cotroceni ca să blocheze guvernul Orban, nu ca să rezolve o situație – aceea a unui Parlament majoritar PSD care – vezi Doamne -l-ar impiedica pe Iohannis să reformeze statul. „Iohannis reformator”!!! Ceva mai caraghios nu am auzit de ceva vreme. Așa este cînd dormi prea mult!!! Cînd te trezesti, ți se întimplă să ai viziuni. Miza ar fi să preia altcineva decit Orban controlul partidului Mai exact – să semneze altcineva listele de candidati PNL la alegerile care vin ( de unde graba). Acela va deține puterea in următorii ani. Omul cu parafa va fi omul forte, playmaker-ul politicii românești. Iohannis se vrea neapărat în acest rol, secundat eventual de o slugă obedientă. Ceea ce Orban nu este în niciun caz. El dă încă semne de rezistență la inițiativele aventuriste de la Cotroceni. D-asta este detestat acolo. Iohannis vrea toată puterea numai pentru el și este f gelos pe influenta si imaginea lui Orban – ca lider de partid și premier capabil care în 2019 a cistigat toate mizele puse in joc. Orban îl umbreste pe Klaus Iohannis, ceea ce îi poate fi fatal dacă nu reacționează prompt și adecvat in perioada care urmează.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 11 opinii publicate

 • Florian ALEXA spune:

  Rezon monsher… Da’ abia acu’ ne daduram seama? Rezulta de acishilea, ca orice panglicar orgolios, de peste 1,9 m inaltime si cu oarece carisma (atunci cand tine gura-nchisa si nu rade), ne poate duce de nas si cu o anumita strategie si fara efort (dezbateri publice, conferinte, mitinguri, s.a.), se poate cocota pe turla Cotroceniului… Bravos natiune!

  • Stelian Tănase spune:

   Nu cititi pagine mea de facebook decit intimplator. Gasiti aici multe articole care il analizeaza sever pe Iohaannis, Ati descoperit roata.

 • AT spune:

  Sunteti prea dur cu el, bietul de Johannis. In fond, desi e adevarat ca i s-a suit la cap (din 2014, nu de acum, de cand cu ingroparea PNL sub gramada de pedelii), el este detasat total. Stand in cap si inca pe capul noastru, se amuza copios, zambind pe sub musteata lipsa de dictator. Dar stie ca detasarea i se termina brusc si anume daca nu face ce trebuie. O lista e publica, a unui vizitator asteptat ca un salvator de unii prosti in lupta cu statul paralel, alta e secreta, si aia e si mai si. Punctaje contradictorii, deci razboi de guerilla, deci ambuscada multipartizana condusa paramilitar din Twin Peaks, deci Orban e deja praf ca guvern, facut doar din vorbe. Inca 2-3 zile si oricum trebuie schimbat.
  Totul doar de Johannis sa nu isi aduca aminte nimeni, decat in treacat. Dar ia sa aruncam lumina pe el, cateva zile, si atunci o sa ii vedem adevarata nevolnicie,a lui si a arnautilor lui busbuzuci cu juramant in falsch.

 • Cristina spune:

  Soarta e soarta. România nu s a ridicat de unde au trântit o PSD istii. Dar tocmai ce ridicase o geana. Ar fi păcat ca dl Orban sa nu fie lăsat sa facă ceva bun. Ca mai are și câțiva oameni capabili și bine intenționati alături.
  Și nimeni nu prea ar avea de câștigat din manevrele astea de boieri de divan. Ca PSD ul asta ori schimba „parul” ori dispare. Iar tara nici atât. Lumea se schimba. Noi, tot în mlaștini schimbătoare. De prea multa vreme nu am avut și noi un prim ministru adevărat. Ce păcat! Oamenii sunt duși. Generații noi de migranți și la propriu și la fig, și intern și extern.

  • Coca spune:

   Si Johannus si Louis au aceeasi misiune: instrainarea multor active romanesti intre care cele energetice sunt pe primul loc. Batalia dintre ei este batalia pentru „comision”. Johannus vrea sa nu imparta comisiomul si de aia vrea o marioneta la guvern. Nu-i vorba numai de putere, e vorba de multi bani.

 • mihaela spune:

  Da, da, asa stau lucrurile. Ceata densa.

 • Mircea Victor Ifrim spune:

  Dle.Tanase , va citesc zilnic ,aveti dreptate . Poate ca Johannis nu trebuia sa castige cu 65 % ,victoria categorica i s-a urcat la cap si nefiind un mare politician … Ar trebui sa-si vada de Cotroceni si sa lase guvernul sa isi faca treaba ! Mi-e frica ca toate aceste derapaje o sa aduca PSD din nou la butoane . De aceasta data pe mana lui Johannis .

 • Dutu spune:

  IOHANNIS „eliminează guvernul lui”. Sic!ă?….
  A învățat lecția de la PSD; încet dar sigur.
  îl dezvoltă creator și devine jucător, precum tov. Petrov.
  învață el și aria cercului ca să nu-l mai pună pe obedientul Ioniță într-o situație din care nu mai știa cum să iasă.

 • Bibicu spune:

  Propunerea ratiunii imposibile este ca pariorii cu cap sa mizeze pe un guvern de uniune nationala. Nu spui intre cine si cine, cu ceva capete puse asa, la intimidare, dar oricum ceva care va incarna majoritatea de obicei opozitionista, obstructiva, faultatoare. Majoritatea exista spui, si fara alegeri, exista anticipat, mai ales cand tarisoara isi va pierde brusc chestia aia cu care joaca unii, atuul. Devenind o grevare incredibila.
  De altfel asta este singura sansa de supravietuire a lui Orban (de altfel mai poate reveni peste vreo 2 ani, nu pierde totul cum vor unii securisti), deoarece are relatii bune spre inexistenta sa cu toata lumea care ii vrea descaunarea, in mod pervers. S-ar putea sa aiba noroc. Desi nu as paria pe asta, fiind totusi un om cu scaun la cap.
  Uniune nationala, dar cine oare din bucatariile amatoristice ale patriei ar crede asa ceva? Acum moartea nu mai citeste ziarul, ii repugna stirile prea bizare. Desi cred ca cel mai bine este sa intelegem ca ideea de a opri istoria, ca vrem sa ne dam jos imediat, asta merita realmente o posteritate de trufanda.

 • kety grimberg spune:

  Domnule Stelian Tanase , cu un astfel de articol s-ar putea sa demolezi nu numai pe presedinte care , evident iti este antipatic ( nu e reprosh , ca si in romantza , face parte din legile omenesti ) dar si pe Orban , caruia cu vorbe ii diminuezi , pana una alta , elanul si poate si prestigiul ,, nu este momentul pentru zazanie , nici sugestii de incurajare pentru ” proaspata opozitie abia descalecata ” ,,, nici eu nu-i agreez pe cei din ‘miscarea subterana’ a partidului , care cotcodacesc mai mult decat se cuvine ,, dar asta ie padurea cu ale ei tufe expirate’ ,, dupa 30 de ani de regres nu se pot indrepta lucrurile in ritm de hocus-pocus , ne putem astepta chiar si la rateuri , dar , da-le timp sa-si faca treaba . Ei sunt totusi o speranta !

 • Adrian Taman spune:

  Sistemul republican dauneaza grav natiunii . Iata cum lipsa tariei de caracter perpetuiaza de 70 de ani o lovitura de stat fara termen de prescriere .Pai cum sa nu le convina partidelor si exponentilor lor sa-si poata face mendrele folosindu-se de ocupantul fotoliului de la Cotroceni . O mana spala pe alta dar amandoua dau palme natiunii care in cel mai bun caz stagneaza si face caterinca cu un metru de autostrada in Moldova si nici atat peste munti . Monarhia se pare ca incurca mai mult Vestul decat sperie Moscova ….daca ma intelegeti .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!