SUNDAY TIMES SAU CUM SĂ CAZI DE FRAIER

Dacă povestea se petrecea la Bucureşti, nu se solda cu vociferări în Parlament, nici cu izolarea vinovatului, nici cu declaraţii pompoase ale şefilor de partid, nici cu retrageri lacrimogene. Presa s-ar fi fîţîit în jurul lui Severin vreo 2-3 zile şi ar fi trecut grăbită la alt subiect. În fond, Severin a fost ţinta unei farse gazetăreşti care a dus la furia deputatilor europeni temători pentru imaginea lor. S-au speriat că vor fi compromişi. În Occident se trăieşte din reputatie, în vreme ce la Bucuresti, ea nu contează. Aici ca să supravieţuieşti, trebuie, dimpotrivă, să ai obrazul gros, şi să negi tot cînd eşti prin cu mîţa-n sac. Din cauza asta, acolo ideea că s-ar face trafic de influenţă, că se încasează plicuri, că se obţin foloase necuvenite, a cerut o reacţie rapidă, şi ea s-a produs. La Bucureşti aşa ceva e de domeniul imaginarului. Severin, sunt convins, nici nu a înţeles ce i se întîmpla şi de ce s-ar face vinovat. Toată afacerea aici se lichida la televizor, printr-o caricatură la “Divertis” sau “Cîrcotaşii”. Parcă aud: “Ai văzut dle cum l-au păcălit pe Severin! Hai că au umor! Hahaha!“ Cam la atît se limitează atitudinea noastră civică.

Despre reacţia instituţilor nici nu are rost să vorbim. Entertainerii sunt mai pe fază decît parlamentarii, procurorii etc. Diferenţa de ton şi de atitudine s-a văzut însă la Bruxelles, unde colegii lui Severin, şi ei amatori de ghişeft şi chilipir, au demisionat imediat. În schimb, compatriotul nostru a rezistat eroic pe baricade, negînd tot. El nu a fost dovedit de fapt ca un răufacator, un corupt. Costa şi mai ieftin decît ceilalţi doi, doar 12,000 euro. S-a dovedit totuşi prea disponibil la combinaţii şi aranjamente pe sub masă. Severin, un naiv, să zicem. Dar prostia acolo se plăteşte. Aici nu, aici merge oricum.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Eusebiu spune:

    Daca prostia ar durea ar gemea toata Europa dar cu osebire romanii. Prea le place sa puna botul la orice, prea sunt creduli si cu ochii dupa un ghiseft, umbla dupa chilipir. Severin a muscat momeala cu pescar si mal cu tot. Altii, mai circumspecti, nu s-au lasat pacaliti. Bravo lor. E vobra la noi,: Daca esti prost stai acas, Nu te incurca cu strainii. I-au facut-o. Jocul greseal asteapta….

Spune-ți opinia, fă-te auzit!