TĂRICEANU JOACĂ LA CACEALMA

tariceanu 2Doi ani jumatate Călin Popescu Tăriceanu i-a suflat în fund lui Dragnea. Nu pe gratis, firește, a primit în schimb postul baban de președinte al Senatului. Al doilea om în statul român. Poate că pe liderul ALDE l-a amuzat postura de second-hand, dar la 25 mai a încasat-o rău. Electoratul nu a înțeles de ce Tăriceanu a repetat ca un papagal tot ce a spus Dragnea. A ținut-o cu statul paralel, cu protocoalele, a atacat UE repetat, etc. i-a apărat pe infractori… Pentru electorat Dragnea e originalul, Tăriceanu doar copia. Lumea a votat, atît cît a votat, originalul. ALDE a luat sub 5% pentru că nu s-a făcut vizibil, nu a avut vocea lui, a fost o copie palidă a PSD.

Da, dar Tăriceanu ambiționează pe contrasens, cu obstinație chiar, să fie președinte al României din nov 2019. Cum să facă asta, cînd partidul lui abia mai răsuflă? Aportul lui de voturi în coaliție este practic nul. Cu 4 % nu poți emite pretenții în fața PSD, care au luat 22,5%. Ce face Tăriceanu seamănă mai curînd cu un șantaj, cu un acces de alde 3nebunie fără legătură cu realitatea. Ce zice el este simplu – dacă nu mă desemnați pe mine candidat la președinție, îmi iau jucăriile și plec. Ok, dar Tăriceanu nu are jucării. Asta se numește cacealma. Nu are în mînă un care de ași, ci o biată quintă spartă… E adevărat că PSD a căzut de la 46% – scor obținut în 2016 la alegerile parlamentare – la numai 2,5% – jumate – în 2029. Dar asta nu justifică pretențiile ALDE, doar încurcă jocurile. Ambiția lui Tăriceanu prevalează, dar această ambiție va îngropa ALDE: dacă nu reușește să convingă PSD-ul să renunțe la candidatura lui VVDăncilă, atunci cariera lui de primadonă, de personaj politic de primă linie se încheie.

alde 5Îndată ce ALDE ar trece în opoziție, dispare ca apa în nisip. ALDE este un partid ad-hoc, clientelar, fără bază proprie. A intrat în Parlament în 2016 cu multe voturi furnizate de PSD. Dacă se retrage acum din coaliție rămîne fără voturi la anul. Altfel spus – nu intră în viitorul Parlament. Clientela de partid trăiește atît timp cît Tăriceanu stă lipit de PSD – la putere. Dacă pleacă și PSD nu mai furnizează funcții, ALDE moare. Or, funcțiile vor fi retrase îndată ce Tăriceanu scoate din buzunar declarația sa de independență. Că se întîmplă înainte da alegerile prezidențiale sau în 2020 este același lucru.

Ce are de făcut Tăriceanu în situația asta de deadlock? Nimic în mod special atît timp cît nu renunță la candidatura la președinție. Și cred că nu va renunța, chiar dacă va fi susținut în aventură numai de minusculul ALDE. Cotroceniul îl obsedează pe Tăriceanu, dar și-a calculat prost pașii. Îi rămîne practic doar jocul la cacealma. Liderul ALDE a sărit asupra lui VVDăncilă cu ultimatumuri, cu cereri de restructurare a guvernului, cu primirea lui Ponta în guvern etc. Niciuna din aceste cereri nu este reală. Este o scamatorie și o cacealma. Dacă avea asigurată candidatura pentru Cotroceni, nu mai cerea nimic PSD-ului și nici lui VVDăncilă.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 7 opinii publicate

 • Constantin Mihul spune:

  Un personaj jalnic! Ii prevad un final pe masura!

 • Ioana Cretoiu spune:

  Manechinul Motociclist se pregătește să joace ultima partidă de pocher. Partenerii sunt ghemuiți în jurul mesei de joc. Cărțile sunt măsluite. Jucătorii și spectatorii cunosc toate șmecheriile. Arbitrul vrea sa intervină, dar a rămas fără fluier. Fosta Tânără Democrație este pregătită să leșine. Mai sună cineva la ușă ?

 • AT spune:

  Fara sa exagerez, cu toate defectele sale, CTP este liberal macar in sensul ca ii place pacea pentru ca ii plac banii si viata usoara, luxoasa. Razboiul este incompatibil cu asemenea deziderate, dar nu si cu disperatii capabili de orice si cand nu erau disperati, d’apai acum cand sunt dipeserati pentru pielea lor, si nu doar luxul lor nemeritat, deloc.
  Desigur ca CTP nu gandeste asa de departe strategic, razboi- poate doar economic, unde aparticipat si el la niste trebi si explorari si faze-, dar este suficient ca simte ca interesul sau este sa se puna la adapost, la timp. Si sa lase nebunii dornici de razboaie de toate felurile, dar mai ales militare si subversive, sa ii oblige sa isi asume raspunderea incat sa vada orice prost ca el nu are treaba.
  ca era-n vacanta, in Seychelles, sau ceva Las Vegas.
  Razboi sau pace, sau pace si razboi? Haideti sa vedem ce le trasneste mintea polemologilor aplicati, nu papagalilor comentatori. Ca mine.

 • Piki spune:

  Am citit articolul Dvs, Dl Tanase, am recunoscut stilul care imi place, logica analizei, dar nu inteleg mesajul lui. Ar trebui sa-mi para rau de V V Dancila sau de PSD ? Sa ma ingrijorez ca Dl Tariceanu risca sa rupa coalitia si pune in primejdie viitorul ALDE prin ‘santaj’ sau cacialma? Pana la urma e o miscare politica care ii serveste in candidatura la Cotroceni, doar ca acum e rasulfata … daca o facea in iarna cu Dragnea la putere poate acum era lider in sondaje. Doar ca poate nu s-a gandit, o fi ideea recenta a lui Ponta, sau nu a avut curaj, vezi ancheta DNA blocata in Senat, sau nu a realizat importanta unei asemenea miscari nerecunoscand atunci nemultumirea majoritatii opiniei publice. Daca o facea in februarie era genial. Acum e doar dambovitean. Aunci in 2014 cand urca scarile Guvernului Ponta si creea ALDE poate se gandea la marele lui înantaș Guța Tatarescu, la al carui nivel nu se ridică insa nici pe departe. Stiu au existat explicatii atunci cat si acum. Doar ca ele se duc pe apa Dambovitei si nu lasa nimic in urma. Decat baltirea politicii romanesti trecute si actuale. Dar poate ar trebui sa termin cu idealismul…. asta e neamul ăstia ne sunt politicienii. Cand ma uit la Iohanis sau Tariceanu mi se face dor de Crin Antonescu in opinia mea o sansa tradata si ratata. Dar pana la urma istoria noastra e plina de asemenea exemple de oameni valorosi si sanse niciodata intelese de contemporani. Dar ce va spun eu toate astea, ca le stiti mai bine ca mine si ar trebui sa va multumesc ca ati explicat si popularizat evenimente istorice ale sec trecut prin scris si film. Recomand tuturor celor care nu au vazut serialul ‘Bucuresti strict secret’ o bijuterie …. il gasiti pe Youtube. Inchei prin a va mulțumi si a va ura inspiratie si putere de a duce la capat toate proiectele Dvs. Ele fac apa Damboviței un pic mai curata si cine stie poate in timpul vietii noastre o sa vedem nuferi albi eminescieni crescand la Piata Unirii

 • Hypatia spune:

  Imi stergi postarile, poponel?

 • vali57 spune:

  Da,Piki şi mie mi se face câteodată dor de Crin Antonescu ,un politician cu un discurs sclipitor,recunoscut şi de mulţi opozanţi.Dar,să nu uităm,din vremurile trecute,anumite aspecte ciudate ,cel puţin controversate,ale politicanului îndrăgit de noi :1-nu cred că avea o strategie bine conturată ;2-a preferat mai totdeauna locul 2(după Gioană,Ponta,Iohannis);3-este,încă o enigmă faptul că s-a retras brusc din politică-gurile rele spun că a fost implicat în lucruri necurate,ba chiar ar fi avut legături cu serviciile secrete;4-s-a mulţumit să ocupe funcţia de prşedinte interimar al României,o lună de zile-perioadă când Băsescu a fost suspendat de parlament şi cred că nu a fost agreat de mai mari din occident pentru a ocupa o astfel de funcţie-Să nu uităm că nu se descurca în nicio limbă străină,situaţie delicată, care ia afectat serios credibilitatea.Părerea mea,este că ăsta din urmă a fost motivul care la determinat să părăsească scena politică,pt. că nu-i s-a împlinit visul de a deveni preşedinte.Apropo,despre Tăriceanu vom mai auzi peste puţin timp când va organiza expoziţii cu maşini de epocă din colecţia proprie-va aparea pe la „antene” în pantaloni roşii şi papion la gât să ne prezinte istoricul fiecărui automobil .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!