TEROARE LA BUCUREȘTI

By 19 octombrie 2011Lifestyle
8 decembrie 1920, la Senat explodează o “mașinărie infernală”. Nu e vorba despre o țară din Orientul Apropiat ci de București. A fost montată sub tribună. Morți – ministrul Justitiei, Dimitrie Greceanu, senatorii Spiridon (Spirea) Gheorghiu si Dimitrie Radu, episcop de Oradea. Presedintele Senatului, generalul Constantin Coandă, grăv rănit, spitalizat. Panica a fost generală, opinia publică siderată. Atentatul trebuia să ducă la o “ridicare a maselor”. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce stîngiști români se aflau la Lenin, la Kremlin. Kominternul încerca să fabrice o revoluție în România. Imediat au început la București cercetarile. Ancheta a dat principal pe Max Goldstein.
Născut la Bîrlad, avea 23 de ani – zis Ciungul – mîna dreaptă îi fusese amputată în urma unei explozii pe cînd se afla în Rusia la o școală de terorism. Fusese deja condamnat la zece ani închisoare pentru crime împotriva statului în 1920. Motivul era că în 1917/8 a fugit la Odesa și s-a amestecat printre bolșevici, ca agitator. S-a dedat la jafuri față de românii refugiați acolo. Făcîndu-se remarcat prin ardoarea „revoluționară ” de om de mînă forte. A fost o vreme garda de corp a lui Cristian Racovki.
Întors în țară a fost prins și judecat, dar a reușit să evadeze din închisoare în condiții spectaculoase și să ajungă clandestin în Rusia. S-a întors îndoctrinat ca agent, stipendiat de la Moscova de Ceka, instruit să comită atentate, o mașinărie umană perfect antrenată să ucidă. Este deja un terorist profesionist. După atentatul de la Senat a fugit la Iași, de aici la Chișinău, apoi în Rusia, urmărit de Siguranță. 

A fost arestat din nou în noiembrie 1921 la Călugăreni ( avea asupra lui 15 kg explozibil). Trecuse fraudulos frontiera la Giurgiu după ce trăsese asupra unui grănicer. A fost judecat în 1922 odată cu comuniștii, în așa anumitul “proces din Dealul Spirii”. În iunie 1922 regele Ferdinand cu ocazia căsătoriei fiicei sale Marioara cu regele Iugoslaviei, la Belgrad, a dat o amnistie. Nu intrau aici cei judecați pentru terorism. Procesul lui Max Goldstein și complicii lui Leon Lichtblau (în contumacie) și Saul Ozias, etc, a continuat. Max Goldstein a fost condamnat pe viață. A fost internat la Doftana unde a murit în octombrie 1925, după 57 de zile de greva foamei. Din corespondența rămasă de la el, din timpul detenției, rezultă că nu a regretat niciodată atentatul săvîrșit, considerindu-l un punct culminant al vieții lui, un trofeu cu care se mîndrea. Credea că viitorul il va privi ca pe un erou.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Daniel spune:

    Ironia soartei: finanţarea acestui atentat a fost realizată de bolşevici de la Moscova cu banii din tezaurul României. Ce poate fi mai „frumos” decât să suferi atacuri teroriste care sunt finanţate din banii tăi?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!