TESTUL PISA, UN DEZASTRU

afis 2Am ales pentru azi la rubrica „Sa stăm de vorbă” un f. scurt fragmnen dint-un articol publicat azi de Ziarul financiar”. Ministreasa invataminutlui, Anisie pe nume, nu este deloc ingrijorata.De ce ar fi!? Stie cineva!?

Aștept ca de obicei opiniile dvs pro și contra.

„România are cel mai slab punctaj din ultimii ani în clasamentul PISA, care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani. Ţara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări. Gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.”

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • Gabi spune:

  Cred ca dl Funeriu are dreptate, ar trebui testati in primul rand profesorii. Cred ca ne-ar soca si mai tare rezultatele lor.
  Scoala nu este altceva decat o copie la scara a societatii romanesti, PISA e doar un detaliu de care n-o sa-si aduca nimeni aminte peste 2 luni, pana la urmatoarea criza.
  In continuare inspectorii vor fi pusi politic, promovarea se va face la partid, directorii vor asculta de autoritatile locale, profesorii vor cauta siguranta personala, nu performanta elevilor. Asa suntem noi, romanii, niste provinciali iubitori de scurtaturi.
  Am intalnit invatatori care foloseau „decat” in loc de „doar” sau „pamblica” la o scoala din mijlocul sectorului 1. Am intalnit profesori care nu au ce cauta in meseria asta din lipsa de intelegere a nevoilor copiilor. Am intalnit frustrari si lipsa de educatie atat la profesori cat si la parintii copiilor. Am ajuns la cateva sedinte ale comitetului de parinti pe scoala unde mi s-a parut ca am ajuns la balaceanca.
  Am intalnit reguli scolare care se ocolesc dupa cum doresc autoritatile, in beneficiul unor anume platitori. Am intalnit programe de scolarizare contra-cost gandite sa suplineasca lipsa performantei sau sa speculeze lipsa unui calendar coerent al admiterilor.
  Dar am intalnit si dascali care mi-au facut copilul sa invete sa viseze, sa-l faca sa citeasca (nu cred ca stiti ce greu e asta), sa-l faca sa-si doreasca orele acelui profesor sau profesori care au facut ore suplimentare neplatite cu copiii.
  Din pacate acestia din urma sunt extrem de putini, iar daca-ti doresti ca pruncul tau sa se realizeze atunci trebuie sa te ocupi (aproape) singur. Daca nu stii, n-ai timp sau bani e foarte rau pentru viitorul copilului tau.
  In romania te realizezi in pofida scolii si a societatii, nu cu ajutorul lor. Poate cu timpul procentul celor care-si doresc o societate normala il va depasi pe cel al retrograzilor, pana atunci insa mai e destul. Abia cand se vor inmulti competentii si cinstitii in dauna „jmeker”-ilor de partid vom avea o sansa.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!