TRĂIM ÎN MINCIUNĂ

În lumea românească vorba este rostită pentru a ascunde, a deturna, a minți, a înșela. Vorba nu spune adevărul, ce simți, ce crezi. Doamne fereste! Perversitatea a ajuns pînă acolo că și tăcerea este folosită în aceleași scopuri. Este cauza pentru care citind diverse sondaje sunt fff sceptic cu privire la concluziile lor. În fața chestionarului “capul de locuitor”nu spune adevărul, nici sub condiția anonimatului. De ce ar face-o ? Pentru noi adevărul este un dar pe care îl merită puțini, eventual copiii noștri și atît. Sau oglinda, și mai bine! Trăim de la jumătatea secolului al XX-lea în minciună și nu ne-am dezbărat de practicarea ei nici după 1989. Ne-am obișnuit cu ea, ne-a intrat pe sub piele, e aerul pe care îl respirăm. Am întrebat odată un român cara trăia de vreo 3 ani în Anglia, ce s-a schimbat in viața lui. Răspuns : Nu am mai simțit nevoia să mint. De ce ? Nu m-am mai simțit amenințat de ceilalți ! Așadar minciuna este efectul violenței mediului pe care ni l-am creat singuri.

Citind recent un sondaj, aflu că majoritea românilor resping – pe hîrtie – pedeapsa cu moartea, avortul, minciuna, prostituţia, homosexualitatea, divorţul etc. Suntem așadar pudibonzi, bigoți, morali… Judecăm cu asprime încălcarea decalogului. Așa să fie!? Un exemplu – relațiile sexuale extraconjugale sunt sunt respinse de peste 70% dintre cei chestionați. Mai mult ca sigut că tot atîția le practică frecvent. Ipocrizia e la mare preț. Lupul moralist nu a dispărut, dimpotrivă face cariera. Șase din zece români consideră că minciuna nu poate fi niciodată justificată. Hahaha ! Chiar și asta e o minciună. Cf. chestionarului suntem printre cei mai religioși. Lumea se declară credincioasă, zice că participă des la slujbe, că se roaga zilnic, se închină cînd trece prin fața unei biserici, că se spovedește la preot regulat, etc. Ai zice că suntem fundamentaliști dacă am lua în serios asemenea declarații. În vorbe suntem printre cei mai conservatori din Europa. Dar nici cu ipocrizia nu stăm rău! Asta e e sigur!

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Cred ca si sondajul la care faceti referire, e facut tot de niste mincinosi! :))
  Si de aici, rezulta o chestiune pur romaneasca, asemenea unui perpetuum mobile dambovitean: mintim, analizand si comentand minciuna…

 • … de trăit în minciună nu este ceva românesc ! … cel din Anglia a schimbat numai … „repertoriu”l ! … spune alte minciuni ! „Tutto il Mondo e paese” spune o vorbă de duh italienească.

 • l i v i u spune:

  Apropo de englezi, ei au ceaiul de la ora 5, românii au știrile de la ora 5. Aici se prezintă cazuri cu adevărat oribile care sunt de fapt niște nimicuri menite să mascheze crimele Puterii.
  Chiar nu vede nimeni cât suntem de dezinformați ? Nu trebuie să ai vreo pregătire specială, e nevoie doar de rațiune și un pic de bun simț.
  O crimă pe care a comis-o un anonim într-un moment de furie oarbă, de beție, etc, e intens mediatizată și dezbătută cu maximum de interes.
  Însă CRIMA morală înfăptuită de actualul regim politic e trecută cu vederea, e învăluită în polemici între partide.
  Deși primul caz pare mai grav (prin curmarea concretă a vieții unui om de către acel anonim) ce ne facem cu politicienii care, pentru a ajunge în top, pentru a-și umple conturile bancare, au călcat peste cadavre, au ucis în români speranța, iubirea, încrederea într-un viitor mai frumos, bucuria de a trăi, transformând sute de mii de oameni în mortăciuni ambulante ?
  Chiar nu vede nimeni că nu e vorba de o dorință subiectivă (sau de o aversiune personală) de a-l critica pe Băsescu&co. ci de o luptă obiectivă pentru justiție, echitate socială, pentru corectarea greșelilor majore care li s-au făcut românilor ?
  Mai sunt și oameni care chiar se simt responsabili pentru ceea ce li se întâmplă românilor, astfel că suferința României îi face să intervină ferm pentru a corija nedreptățile care i s-au făcut acestei țări, pentru a aduce lucrurile pe un făgaș normal. Sunt puțini, dar sunt. Trist e că mulți vorbesc la pereți și în plus se încearcă să fie discreditați pentru a le micșora credibilitatea.
  Nu trebuie să privim prea departe…

 • Doilet Jenica spune:

  Minciuna face parte din natura noastra umana. Nu exista om pe acest pamant care sa nu fi spus niciodata o minciuna , insa percepem intr-un grad mai ridict sau mai scazut minciuna in functie de mediul in care ne miscam, in functie de oamenii care ne inconjoara si de interesele pe care le urmaresc. Fara doar si poate minciuna exista peste tot si de aceea este mai important cum reactionam in fata mincinosilor. Cred ca marea noastra problema este aceea ca nu luam atitudine fata de mincinosi, ci ne lasam pacaliti iar si iar si nu reactionam fie din prea mult bun simt sau de lehamite, iar mincinosii isi fac jocul nestingheriti de nimeni. Atitudinea civica este foarte scazuta sau lipseste cu desavarsire la noi la romani. De ce mintim ?Mintim pentru ca suntem prea slabi sa ne recunoastem lipsurile, mintim sa ne protejam imaginea de sine, mintim pentru a brava, mintim pentru ca, pentru ca, pentru ca……..

 • daniel spune:

  Imboldul de a munci este la fel de vechi cu imboldul de a practica o anumite meserie…Minciuna este in tot si in toate. Ceea ce este grav este in momentul in care minciuna se transforma in adevar.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!