UCIDEȚI-L PE PAPĂ!

By 27 decembrie 2018Graffiti

papa ioan paul al doileaLa 27 decembrie 1983, la Vatican, Papa Ioan Paul al-II-lea, a anunțat că îl iartă pe cel care l-a împuscat, Mehmet Ali Agca.

vaticanCum sa il ucida pe papa Ioan Paul al doilea a fost primul gînd venit în capetele liderilor de la Kremlin în 1978, cind s-a anunţat alegerea cardinalului Wojtyla, un polonez, la Vatican. Pentru Brejnev şi Andropov (şeful KGB atunci) a fost clar că lumea comunistă nu va mai fi ce a fost pînă atunci. Ca toată lumea la Bucureşti, am auzit ştirea cu privire la tentativa de asasinat la radio Europa liberă. A fost un şoc şi nu mi-a venit să cred, ca Ali Agca  2multora. Am legat-o de situaţia din Polonia unde sindicatul Solidarnosc se afla într-o competiţie dură cu partidul comunist. Moartea papei Ioan Paul al doilea ar fi fost cea ma mai grea lovitură dată opoziţiei din Polonia. Kremlin-ul exasperat şi fără soluţii în faţa uriaşului val de proteste – mi-am spus atunci – a Ali Agca 4hotărit să scape de papă pentru a calma situaţia, protestele, şi mai ales pentru a schimba raportul de forţe.La 13 mai 1981 în Piaţa San Pietro patru gloanţe l-au rănit grav pe papă. Cred ca eşecul tentativei de asasinat a dus la Moscova şi Varsovia la scenariul B – lovitura militară a generalului Jaruzelski din 13 decembrie 1981. Ea ar fi fost dată oricum, dar în alte condiţii. Dupa căderea zidului de la Berlin, au ieşit la iveală multe documente relevante. Corriere della Sera de ex pe surse din arhivele STASI a probat că atentatul a fost pregatit de KGB. Diferite cărţi de memorii şi de reconstituire istorică (există o intreagă literatura) leagă atentatul de serviciile bulgare şi de KGB.Mîna criminală a fost Mehmet Ali Ağca (n. 9 ianuarie 1958 ). S-a înfiltat in Italia şi acolo cu ajutorul unor agenţi sovietici, intermediari fiind serviciile secrete bulgare, care au pregătit minuţios planul. Ali Agca un simplu pion, ( un fel de Lee Harvey Oswald ) s-a apropiat de papă şi a tras cu un pistol Browning, după-amiază puţin dupa orAli Agca 1a 17,00. Atentatul s-a produs în mijlocul mulţimii de credincioşi veniţi să îl ovaţioneze pe papă. Aşadar a acţionat la vedere, accesul in Vatican al unui eventual asasin fiind practic imposibil. Ali Agca a fost prins, judecat condamnat.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Sa nu uitam ca inaintea papei Ioan Paul II a existat un papa, Ioan Paul I, care a pastorit doar aproximativ o luna. Decesul prematur a dat nastere la unele teorii conspirative. Am vazut un documentar la TV Discovery in care se spunea ca Ioan Paul I avea unele prietenii mai mult decat normale cu patriarhia rusa. S-a relatat ca in timpul celor 33 de zile a primit un episcop rus, trimis de patriarh. In timpul unei intrevederi in doi, in care s-au servit cafele, episcopul rus a cazut secerat de un infarct. Scurt timp dupa aceea a murit si papa, tot de infarct. Documentarul de pe Discovery, lasa sa se inteleaga cu si cu ocazia vizitei rusului, tot papa era vizat si doar intamplarea a facut sa scape el si sa moara episcopul. Documentarul lasa sa se inteleaga, deasemenea, ca totul ar fi fost pus la cale tot de niste servicii secrete, altele decat cele rusesti, ca urmare a alegerii unei persoane nedorite. Astea sunt teorii, nu stiu cat adevar contin, dar nici nu le pot exclude fara sa am o urma de indoiala, mai ales ca nu vin de la vreun post rusesc. As mai adauga ca inainte de a fi ales papa, Wojtyla era un apropiat al cardinalului primat al Poloniei, Wyszynski, care, beneficiind si de un puternic sprijin extern, era personalitatea anticomunista numarul 1 in Polonia. Din respect pentru Wyszynski care era foarte in varsta, si pentru ca si ucenicul sau era la fel de vocal anticomunist, Wojtila a fost ales pentru functia de papa.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!