UE A LUAT-O RAZNA

By 28 martie 2013Graffiti

Deponenţii nici nu şi-au revenit bine din şocul cipriot, că Bruxellesul a decis să le mai administreze un duş rece, dar rece de să le dea fiori pe şira spinării: mai întâi, cu seninătate, ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, actualul şef al Eurogrup, a afirmat public că Ciprul ar putea fi un model de terapie pentru băncile intrate în criză şi că Uniunea Europeană ar putea la o adică să ia nu doar din conturile deponenţilor băncilor cipriote dar şi din celelalte, dacă depăşesc 100 de mii de euro. Apoi, hop şi Comisia Europeană cu confirmarea că lucrează la un proiect de directivă potrivit căruia nu va fi „exclus” ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei bănci aflate în dificultate fără mobilizarea de fonduri publice sau garanţii guvernamentale). „Este o posibilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Chantal Hughes aruncând din nou în aer cursuri valutare, burse şi perspective. Chiar dacă vor urma corecţii ale acestor declaraţii explozive, chiar dacă se va reveni asupra lor şi vor avea loc tentative de a calma spiritele, din păcate răul a fost făcut şi cred că niciun investitor care are depozite mai mari de 100 de mii de euro în vreo bancă europeană nu va mai dormi liniştit de acum înainte… Ce vor face cei cu bani în bănci? Se vor gândi la alternative şi acestea se află fie peste ocean şi bancherii americani îşi freacă deja mâinile mulţumiţi, fie în alte sisteme bancare mai sigure (deşi nu ştiu să existe prea multe). Apoi, deponenţii îşi vor putea lua banii şi-i vor putea arunca în investiţii şi, din păcate, nu va fi vorba de investiţii în economia europeană ci mai degrabă de investiţii speculative (vom vedea iar pariuri demente pe aur, bule imobiliare şi alte investiţii hazardate care nu vor ajuta la stabilizarea economiei mondiale, dimpotrivă).
În fine, mulţi bani vor fi aruncaţi pe burse…Între timp, din sistemul bancar european se vor scurge fonduri masive taman când era nevoie de capitalizare…Din această perspectivă, ceea ce se întâmplă echivalează cu o tăiere a venelor de către Uniunea Europeană care va sucomba probabil în urma hemoragiei abundente… În fine, un coleg de breaslă mi-a mai deschis ochii asupra unei consecinţe neaşteptate dar plauzibile : Uniunea Europeană, campioana drepturilor omului, taman ce încalcă un drept fundamental… Urmarea va fi un lung şir de procese din care Uniunea Europeană va ieşi terfelită şi bună de plată… Contemplând perspectivele mă întreb: chiar a luat-o Uniunea Europeană razna?

LEA BERZUC

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • Adi spune:

  baietasii astia au apucaturi de mardeiasi, de golani. am senzatia ca apreciaza modelul politic romanesc… faza cu rusii nu e chiar asa usoara. mana lunga a kgb-ului face ce vrea in anglia, sub nasul mi5, unul din cele mai tari servicii din lume. nu m-as simti foarte linistit, dac-as fi in locul celor care au luat decizii in cipru si vor sa ia in ue.

 • paul simion spune:

  Nu a luat-o razna ;isi da obstescul sfirsit .
  Ca sa intelegem mai bine ,voi face referire la stocul tampon de siguranta al Romaniei :32 de miliarde de euro .Le-a dat Isarescu in schimbul unor petice de hirtie ,acoperite doar de vorbe ,in caz ca UE
  se scufunda .
  Toata Uniunea Europeana ,a devenit un vapor mare ,care ia apa si nu mai este guvernabil .
  Numai pot sa spun :Dumnezeu cu mila !
  Voi spune decit :AMIN !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!