UN AMOR PESTE CORTINA DE FIER

By 25 ianuarie 2021Graffiti

marina vlady 6

Auzisem la Europa liberă despre un cînţăreţ rus, Vladimiri Vîsotski. Cînd a murit, în 1980, s-a vorbit mai mult de el la o emisiune culturală. Unul dintre amicii mei avea o înregistrare şi i-am ascultat cîteva cîntece, foarte curios. Cum nu ştiu rusa, nu am înţeles mare lucru. Era poet, cîntăreţ cu o ghitară şi cel mai mare star din URSS; o mare figură underground. Am reţinut vocea, răguşită. De beţiv! a zis cineva. Ştiam că este actor la Taganka şi juca Hamlet, printre alte roluri. Personaj extrem de interesant. Popularitatea lui era formidabilă. Era cenzurat, dar din cauza popularităţii acestui “fenomen”, cîntecele, versurile ajungeau pretutindeni. I se interziceau turnee, spectacole, cîntece, poezii, dar apoi reapărea. Nu era difuzat la radio nici la tv. Era epoca Brejnev. Nu era un disident, dar nu era nici un personaj comod pentru autorităţi. Ce să aibă în comun Vîsotski (n. 1938 la marina vlady vladimir vysotkyMoscova ) cu Marina Vlady ?

Marina Vlady (n. 1938 lîngă Paris), cu origini ruseşti (se numea Poliakov-Baidarov) o frumusețe exotică, de tip rusesc – blondă, “fecioara”. A făcut cariera încă adolescenţă, distribuită de Robert Hossein, cu care s-a şi măritat, dar şi de Luc Godard, şi alţi regizori importanţi. A jucat cu Orson Welles, Ugo Tognazzi, etc. A luat la Cannes în 1963 pentru rolul din “Patul conjugal” premiul de interpretare feminină. A făcut un rol şi la Bucureşti, Mona, din “Steaua fără nume”, după piesa lui Mihail Sebastian, alături de marina vladyClaude Rich şi Cristea Avram.

Marina Vlady şi Vladimir Vîsotski, două personaje cu destine total diferite. Întîmplarea a făcut să se întîlnească la Moscova în timp ce ea turna un film în 1967. A fost începutul unei poveşti de iubire pasionate care a dus la căsătorie în 1969 şi a durat pînă la sfîrşitul vieții lui. A fost o poveste încurcată. Marina Vlady a făcut naveta Paris-Moscova, fapt care i-a afectat mult cariera profesională, fiind obligată să refuze contracte. A preferat să petreacă lungi perioade alături de Vîsotski în micul lui apartament moscovit. Lui, Kremlinul nu i-a permis să călătorească decît rar în afara URSS. Singura soluţie a fost să vină ea să stea cu el. Marina Vlady s-a înscris în PCF ca să poată beneficia de călătorii în număr nelimitat la Moscova. Trebuie spus că prezenţa ei, faptul că era soţia lui, o celebritate mondiala, i-a asiguratluI Vîsotski o protecţie în faţa autorităţilor.

20190601_090543Vladimir Vîsotski a murit în somn de un atac de inimă in 25 iulie, în timpul Olimpiadei. Era dependent de medicament de mai multă vreme. Ducea o viaţă foarte intensă, epuizantă prin numărul de spectacole, turnee nesfîrşite, apăraţii. Lua masiv energizante şi sedative. Era dependent şi de alcool. Marina Vlady, a aflat la Paris, de la un prieten moscovit care a sunat-o. Pravda, Isvestia nu au scris nimic. Televiziunea şi radioul au păstrat tăcerea.Totuşi la funeraliile lui au participat peste un milion de oameni – cea mai mare manifestație neautorizată de regim in secolul XX.

https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul 1, aparut la editura Hyperliteratura. Bestseller . Intre timp a aparut volumul doi, toamna 2020.

*** Gasiti cele doua volume on-line pe carturesti.ro librarie.net, cartepedia, esteto.ro etc. De asemenea in librariile Carturesti, Humanitas, CLB, Diverta din toata tara si Republica Moldova.In toamna – volumul doi, la aceeasi editura.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!