UN AMOR PRINTRE GLOANȚE

By 23 mai 2020Graffiti

Bonnie&Clyde 2Un canal de televiziune reia „Bonnie & Clyde”, filmul lui Arthur Penn din 1967 cu Faye Dunaway și Warren Beatty. Cind l-am văzut prima dată mi-a plăcut. Acum mai puțin deși e la fel de palpitant. Azi văd ceva mai limpede că violența este edulcorată. Cei doi ucigasi în serie sunt eroizati, devin in film ființe romantice, pure, măcinate de iubirea lor. Romeo si Julieta înarmati cu Colturi cu care ucid polițiști și civili fără să clipească in drumul lor spre fericire. Ajunge să nu le placă de mutra ta ca să scoată pistolul și să tragă. Doi desperados. Sunt de fapt niște banditi furiosi care lasă cadavre pe unde trec. Adesea cei doi ucid numai din plăcerea de a ucide, pentru a-și dovedi indrazneala și ca trec limitele omenesti ale unor inși normali. Lasă conveniențele de o parte ca sa facă pe grozavii unul față de celalalt. Morala este rasturnată pentru ca sunt uitate victimele. Epoca este descrisa ca avind mult glamour. Filmul a devenit „cult” în timp și s-a alaturat cu personajele lui, Bonnie si Clyde, mitologiei americane.

Bonnie&Clyde 3Ecranizează o istorie reala petrecută în anii Marii Crize 1929-33. O epocă mitizată de cultura americana mai mult decit cea a celui de-al doilea război mondial sau aventura din Vietnam. Bonnie Parker și Clyde Barow sunt foarte tineri, născuti în 1910 si 1909. Provin de la marginea societații. Albi săraci, declasați, cu sanse minime de a reuși în viață. Nu au nicio resursă în afara delicvenței. Aici pot se pot sa se impună, sa fie cineva, să facă rost de bani ca să trăiasca, să-și facă un nume, să citeasca despre ei în ziare. Cînd esti fara ocupatie și nu ai carte&meserie cel mai simplu este să înveți pe un cimp sau într-un hambar să minuiesti un pistol.

Suntem într-o America dezaxata, care si-a pierdut simțul ordinii si legii. Texas este loc acținuii – unde legendele pistolarilor din secolul al XlX-lea sunt incă foarte prezente. Nu sunt priviți Bonnie&Clydeneapărat ca niște paria și out-laws, ci cu simpatie. Sunt văzuti mai curînd ca niște jusititiari. A ucide (un politist mai ales) inseamnă un act de dreptate. Autoritătile sunt detestate in America profundă, mai ales guvernul central din Waghington DC. De aici provine aura pe care o capătă peste noapte Bonnie &Clyde – dar și alții răufăcători ca ei. Sunt foarte tineri,. În 23 mai 1934 sunt ucisi într- o ambuscata în Lousiana, organizata in urma unui denunț. Aveau 23 si 24 de ani. In mașina lor s-au tras 186 de gloante, 56 i-au nimerit pe cei doi. Clyde – sofer, la volan – a murit instantaneu, Bonnie mai tirziu după ce a fost lovită de o rafala. Scena de final este antologică.

Cei doi s-au cunoscut in Dallas cu 4 ani in urma. Hotărăsc repede să formeze un cuplu. El abia ieșise din închisoare, lucru care pe ea o incita. Era fascinată de băietii răi, de cei certați cu legea, de indivizii cu potențial criminal. Violența o excita. Dar Bonnie este căsătorita de la 17 ani, sotul ei se afla în dententie cînd incepe relația amoroasa și ucigașă cu Clyde. Nu a divortat niciodată. In film apare fumind cu gesturi elegante, țigări superlong. Trage din toate pozitiile cu pistolul automat, ține de șase lui Cyde, iubitul ei. Sunt un cuplu șic în prăfăraia Texasului, așa a vrut regizorul. El jefuieste relaxat bănci și fuge de la locul faptei în masini de mare viteză, schimbînd spectaculos rafale cu Politia pe șosea în goană.

Bonnie&Clyde 1Bonnie si Clyde – este dragoste la prima vedere. Instinctivă, animalica chiar dacă el dă semne de impotenta pe care și-o vindeca (cum altfel?) cu o varsare de singe venita la timp. Puțin Freud nu strica nici cind este vorba de o felație. Cei doi incep să jefuiasca prăvălii izolate, benzinării, locuri aproape parăsite. Dau lovituri usoare pentru a estorca bani. Jură că nu se vor lăsa prinși vii de Politie. Joaca lor de-a banditii începe în curind să semene cu o tragedie. Miza crește cind Clyde ucide intr-un birt un politist aflat in misiune. Va mai ucide 8 pină în ziua fatală 23 mai 1934. Cei doi sunt fișati drept „ inamicul public numarul 1”. A ucide polițist este delict federal. Se declanșează o adevărată vînătoare pentru capturarea sau uciderea celor lor. .

O observatie naivă – doi raufacatori, ucigași în serie cu sînge rece, oricit de neomenoși și ticălosi ar fi, pot iubi. Au drept la fericire ca oricare dintre semenii noștri. Chestiunea este dacă trebuie sa ucizi, să nenorocesti pe alții ca sa te bucuri de iubirea ta. În esenta, da, răufăcătorii pot iubi pină la sacrificiul de sine. Nu doar cei bine educați. Nu doar celor normali li se intimplă să se indrăgosteasca, ci si sociopaților. Și în străfundurile societății, în straturile cele mai de jos, sentimentele există și se manifestă puternică.

Clyde ucide ca să îi dovedeaca femeii iubite că e-n stare să bonnie&Clyde 4verse singe si astfel s-o cucerească. Vrea sa pară un semizeu, deasupra oamenilor, supraom, ubermensch. Va repeta figura de cite ori i se iveste ocazia. Plăcerea lui de a ucide vine și din sentimentul inferioritatii, din situația lui de declasat, de ins aflat la marginea societătii. Clyde își accepta conditia, dar nu vizavi de Bonnie. Față de ea bravează, țíne să fie demn de inima ei. Se revanșează pentru toate eșecurile. Pentru asta ucide și îi arată cadavrele ca pe niște trofee. E o iubire mediata de crimă și sînge. Felul cum morcei doi, secerați de gloante, tine sa sublinieze odată în plus, reparatoriu, violența lumii din jur, dar și păcatele lor, dispretul lumii fata de cei doi și frica pe care o inspirau.

Prefer filmului-cult „Bonnie & Clyde”de Arthur Penn cu Faye Dunaway si Warren Beatty, istoria adevărată. Găsesc mai multe lecții in realitate decît în film.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut la editura Hyperliteratura. Best-seller 2019. In pregatire volumul 2, pentru la toamna, 2020, la aceeasi editura.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!