wallis simpsonToată lumea a văzut un film excelent, “Discursul regelui”, despre bîlbîitul Albert care a devenit regele George dupa ce fratele sau Edward Vlll-lea a abdicat – după numai 325 de zile pe tron. Filmul nu ne spune mai multe despre acest personaj, dar povestea lui este foarte interesantă. Decizia lui a provocat o criza constituţională. A fost un mare scandal mediatic în anii 30-40. Motivul abdicării sale a fost unul foarte personal – se îndrăgostise de o americancă Wallis Simpson ( n.1896) – femeie măritată si s-a ambiţionat să se însoare cu ea. Primul ministru Baldwin l-a prevenit că dacă vrea să se căsătorească cu d-na Simpson trebuie să abdice. Ceea ce s-a şi întîmplat la 10 decembrie 1936. Edward a renunţat la tron fără mare regret şi, într-un discurs citit la radio BBC, şi-a anunţat supuşii de hotărîrea sa. A preferat iubirea, fericirea personală, viaţa privată alături de femeia iubită – cum a spus în discursul de renunţare la tron – obligaţiilor serviciului public. Nu îl interesa politica…A plecat în Franţa unde în 1937 s-a căsătorit cu d-na Simpson, care tocmai divorţase de al doilea soţ.

wallis simpson 7În acest exil aurit fostul rege a purtat titlul de duce de Windsor, Alteţă regală, titlu acordat şi soţiei sale. Singura legătură cu Londra în acest timp a fost corespondenţa între reşedinta sa şi guvernul britanic pentru a stabili privilegiile, sumelele vărsate, etc. De semnalat că aventura nu se opreşte aici. A avut şi o conotaţie politică periculoasă. Cei doi vizitează Germania la invitaţia Hitler – sunt primiţi cu fast şi fac declaraţii de susţinere a regimului nazist. Ducele de Windsor apare în fotografii în care este surprins făcind salutul nazist…

wallis simpson 4Care e povestea lor. Cum s-a ajuns aici ? Cei doi s-au cunoscut în ianurie 1931, dar au devenit amanţi în 1934. Edward nu a dat vreodată semne că ar avea dorinţa de a fi rege. Nici nu prezenta calităţile necesare de altfel. Era capricios, leneş, egoist. Cei doi sunt de nedespărţit, sunt văzuţi la evenimente mondene şi oficiale, la curse de cai, party-uri. Îşi petrec weekend-urile în diverse castele cu apropiaţii. Cum Edward era cunoscut pentru numeroasele sale aventuri erotice, nimeni nu ia luat în seamă situaţia. La 20 ianuarie 1936 regele George V moare însă şi lucrurile se schimbă. Edward succede la tron. Cîteva luni mai tîrziu – de certuri şi negocieri – criza se declanşează. Regele îl anunţă pe primul ministru Baldwin de intenţia sa de a se căsători Wallis Simpson. Lucru interzis de situaţia de cap al bisericii pe care o avea regele, de regulamentele casei regale, etc. Edward decide să abdice o lună mai tîrzu…

wallis simpson 2În exil, cei doi duc o existenţă privată. Dar apar și la evenimente publice mondene. Alimentează paginile ziarelor cu foarte multe articole, datorate întîi de toate poveştii şi rangului lui regal. În esenţă, Edward renunţase la tronul Marii Britanii din dragoste pentru această americancă divorţată, pentru unii de o moralitate îndoielnică. Pentru alții era un veritabil love story. Pentru alţii dimpotrivă. Apar în localuri la modă, duc o viaţă fără griji, pe pîrtiile de schi, la recepţíi. În anii 40 Edward este ” extras“ din Portugalia şi trimis in insulele Barbados ca guvernantor, departe de teatrul de război european şi de influenţa Germaniei care plănuia să joace cu el o carte politică, sperînd la o pace separată cu Londra.

edward VlllÎntorşi în Europa după război, duc acelaşi mod de viaţă. Continuă să apară in ziare la cronică mondenă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Edward se întoarce rar în Anglia. Prima dată la moartea fratelelui său regele George, în 1952, pentru funeralii. Edward, duce de Windsor, moare în 1972 la Paris. A fost îngropat în Anglia în cripta familiei pe care nu a onorat-o. Wallis Simpson îi supravieţuiește pîna la 24 aprilie 1986. În ultimii ani rămăsese mută. A detestat pînă la sfîrşit ţara celui de-al treilea soţ, aşa cum a recunoscut de mai multe ori. Motivul – nu i s-a permis să urce pe tron alături de iubitul ei Edward. S-a visat regină.
Fișă de roman – „Partida de vânătoare” apărut la editura Vremea in 2018. Il gasiti on-line la elefant.ro eMAG, librarie.ro libraronline.ro librariileonline.ro dar și în rețelele de librării Humanitas și CLB (Centrul de librarii Bucuresti). PLEASE SHARE!

STELIAN TANASE
Copyright DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!