UN GLONŢ ÎN INIMĂ

By 15 ianuarie 2019Graffiti

stalin 22La 9 noiembrie 1932, dimineața, Nadia Alilueva, soţia lui Stalin, este găsită moartă în apartamentul pe care il ocupa în Kremlin. Avea 31 de ani (n.1901). Cauza morții – un glonț în inimă. O intrebare care persistă pînă azi este dacă Stalin se afla în apartament. Dormeau în camere separate, dar ocupau același apartament. Pină acum răspunsurile se contrazic. S-a spus chiar că el ar fi ucis-o…Neconfirmat. Pe 7 noiembrie, ca de obicei, participaseră la parada militară din Piața rosie. A doua zi, seara, s-au întilnit la banchetul dat de Voroșilov. Aici cei doi s-au certat și Nadia a părăsit singură banchetul….Cine iți putea imagina că se va sinucide!?

S-au cunoscut în apartamentul familiei Aliluev din Petrogad. Un apartament unde se ascunsese și Lenin in acea vară, 1917, cind Politia căuta sa il aresteze pentru colaborare cu dușmanul (german). In camera în care a stat Lenin, s-a instalat imediat Stalin. Alături, ușă în ușă, se afla camera Nadiei. Stalin se întilnise cu Serghei Aliluev, tatăl, la stalin 15Baku, incă din tinerețe. Proveneau amindoi din rețeaua clandestină bolșevică. Mai mult – s-a spus că Olga, stăpîna casei, avusese o legătura amoroasă cu Stalin. Nadia era una din cele doua fiice ale Olgăi. Pentru Nadia, Stalin era cineva din familie. Îl privea cu admiratie, ca pe un erou care fusese deportat în Siberia, ca pe un revoluționar romantic si un conspirator. Toate ingredintele ca o adolescentă să se indrăgosteasca, chiar dacă diferența de virsta era de 22 de ani. Stalin nici nu arăta grozav. Era mărunt, avea fața ciupita de vărsat, și un brat anchilozat. Ea era încă elevă de liceu. El făcea politica. Complota să preia puterea alături de Lenin, Troțki, Kamenev, Zinoviev, Buharin.

Din căsătoria care a urmat s-au nascut doi copii, un băiat, Alexei (1922) si o fată, Svetlana (1926). Stalin era prin natua lui rece, cinic, indiferent. Interiorizat, tăcut, neatent la trăirile soției. Nadia, emotivă, sudică, temperamentală, ( avea parțial o extracție gipsy), pusă pe harță, nervoasă. Din ciocnirea celor doua caractere atit de diferite nu avea cum să nu se apară tensiuni și dispute. Nadia nu ezita sa îl contrazică pe temutul dictator al Rusiei, să își manifeste dezacordul de cite ori credea de cuviință. Era singura care își permitea așa ceva. Viața lor nu era o fericire. Deși sunt scrisori care arată că s-au iubit. Si după căsătorie el continua să ii scrie cu tandrete cînd e plecat. Ea răspunde pe același ton. Nu puteau sta multa vreme separați, la distanță unul stalin 17de altul. Acaparat de politică – singura lui pasiune – lipsea adesea din apartamentul din Kremlin și din vila de linga Moscova. Stalin – deja ddea semne de paranoia – trăia în secret ca un conspirator, deși se afla la putere. Nadia nu știa unde se afla niciodată, nici cînd revine acasă.

Cauza sinuciderii? O prima versiune – gelozia. Nadia isi suspecta soțul de aventuri extraconjugale. Ceea ce era adevărat. Dar singura femeie care conta pentru el era Nadia. Aventurile pe care le avea erau pasagere, partenere de o noapte. S-a spus atunci că Stalin avea o legătură cu cumnata lui, soția fratelui Nadiei și că cearta izbucnită la banchet era efectul faptului că ea stia, și Stalin cocheta cu ea de față cu Nadia, ceea ce nu a suportat. Alta ipoteza cu privire la sinucidere este dezacordul intre ea și Stalin despre ce se petrecea in URSS. Nadia a inteles care er adevarata natură a soțului ei. Că era de fapt un dictator sîngeros, nu eroul romantic care o sedusese in 1917. Din 1929 Stalin trecuse la o politică dura de industrializare si colectivizare. O consecință a fost teroarea, alta foametea. Numai in Ucraina intre 1929-32 s-au inregistrat peste 5 milioane de victime. A fost un genocid. Nadia a încercat de mai multe ori sa ii arate situația. Credea la inceput că Stalin nu stie. stalin 16Dar a inteles că era la curent, și, mai mult, era inițiatorul măsurilor draconice. A clacat emotional și s-a sinucis.

S-a vorbit despre scrisoare de adio lăsată pentru Stalin dar nimeni nu a văzut-o. Stalin a avut o reactie extrem de egoistă fiind obsedat de el însusi. Paranoia ii dirija trăirile. A fost convins ca este un complot impotriva lui, menit să-l compromita. Dupa părerea lui Nadia s-ar fi sinucis ca să il pedepsească si să se răzbune, Pentru ca lumea sa il condamne. Era deci o chestiune pur politică. Nu era drama unei femei singure.. El părea a fi victima, nu Nadia. A fost vazut totusi plîngind la catafalcul ei. După Nadia nu a mai avut o alta poveste de iubire. S-a golit sufleteste. A devenit și mai rece, mai indiferent, incapabil de fapt de trăiri omenesti normale. Pofta lui de a-si lichida fizic dușmanii reali sau imaginari s-a amplifcat. Nimeni nu a mai putut să îl oprească din drumul spre „Marea teroare”(1934-39). ȘI familia Nadiei a avut de plătit un preț greu.

stalin 18Versiunea oficială pretindea că inima ei nu a rezistat in timpul unei operatii de apendicită. Pînă la moartea lui Stalin (5 martie 1953) este tot ce s-a știut în URSS. Subiectul a fost tabu.

Funeralile. La catafalc s-a format o coada lungă de moscoviti care au ținut să îi aduca ultimul omagiu. Stalin a zăbovit citeva minute să-și ia adio de la sotia sinucigașă. Era convins ca se impuscase pentru că îl dusmanea, si ca să îi facă rău. Nu s-a organizat slujbă religioasa. Nadia nu era credincioasă. Și de nu ara fi fost asa asa, Biserica refuză de regulă să slujeasca pentru sinucigași. S-a format un cortegiu cu muti din anturajul lui Stalin Orjodnikidza, Molotov, Vorosilov, Buharin, Kamenev, Zinoviev si sotiile lor. Dar au venit și moscoviți, fără legătură cu liderii bolșevici. A fost a o fronda la adresa lui Stalin – sa participi la funeraliile soției dictatorului. Afetul de tun a traversat Moscova pina la cimitirul Novodevici aflat la periferie. Lenin își îngropase amanta, pe Inessa Armand (m 1920 de tifos), în zidul Kremlinului. Ar fi putut să o facă și Stalin cu Nadia. Nu a făcut-o pentru că o voia uitată.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!